Pub kviz pitanja za pojam: Jazz

Stephane Grappelli, sjajni francuski jazz virtuoz, posebice je upamćen po suradnji sa gitarističkom legendom Djangom Reinhardtom. Svi znamo da je Django svirao gitaru. Koji je instrument svirao Grappelli?

Violina

Jedan od najljepših glasova dvadesetog stoljeća Nat King Cole, četrdesetih godina prošlog stoljeća, ozbiljnu glazbenu karijeru započinje kao jazz instrumentalist. Koji je instrument svirao Nat?

KLAVIR

Osim sjajne glazbe, iza pokojne legende hrvatske glazbe, ostao je i njegov sin Matija. Matija je, između ostalog, i vrhunski jazz virtuoz. Na kojem to instrumentu briljira mlađi Dedić?

KLAVIR

Charlie Parker, uz Luisa Armstronga, najpoznatiji solist jazza svih vremena, je i vodeće lice be-bop revolucije četrdesetih godina. Ova nevjerojatna osobnost umire prerano, u tridesetpetoj godini života, potpuno izmučen drogom i alkoholom. Koji je instrument svirao nesretni Charlie?

Alt saksofon

On je jedan od najutjecajnijih glazbenika 20. stoljeća. Jedan od najvećih jazz solista, ali i skladatelja, Miles Davis, proslavio se na kojem instrumentu?

TRUBA

Charles Mingus jedno je od nezaboravnih imena jazz glazbe, ali i glazbe uopće. Ovaj genijalni kompozitor i voditelj benda, bio je i vrhunski muzičar. Koji je to instrument svirao Charles Mingus?

KONTRABAS

Jedan od najboljih i najutjecajnijih jazz muzičara svih vremena rodio se 1926.. Ovaj trubač i skladatelj smatra se jednim od najutjecajnijih glazbenika 20. stoljeća. Bio je veliki jazz inovator, i stalno je prednjačio u trendovima. Njegov album iz 1959., Kind of Blue, smatra se najboljim jazz albumom svih vremena. Ako to i nije, zasigurno je najprodavaniji. Samo u Americi je prodano preko 4000000 primjeraka. Kako se zvao glazbenik “odgovoran” za Kind of Blue?

MILES DAVIS

Godine 1988., Clint Eastwood će snimiti jedan od najboljih biografskih filmova o muzičarima ikad. Film se zove Bird, i opisuje tragični život i kraj jednog muzičkog genijalca. Smatra ga se jednim od pionira Bebopa, a način na koji je svirao saksofon i dan danas je neprevaziđen. Kako se zvala ova jazz legenda?

CHARLIE PARKER

Za Billie Holiday se slobodno može reći da je jedna od najvećih pjevačica svih vremena. Način na koji je izvodila jazz i blues standarde prilično nam jasno govori o njenom tragičnom životu. O njoj je 1972. snimljen film “Lady Sings the Blues”, koji je nominiran za mnoge nagrade. Kako se zvala pjevačica koja je bila nominirana za Oscara za ulogu Billie u ovom filmu?

DIANA ROSS

Jedna od najoriginalnijih muzičkih skupina koja se pojavila na bivšim jugoslovenskim prostorima, spektakularno je kombinirala elemente sevdaha i jazza. Album “A Secret Gate”, te sjajni uradci sa Šabanom Bajramovićem i Ljiljanom Buttler, pomogli su im da postanu svjetski poznati. Kako se zove ovaj bend?

MOSTAR SEVDAH REUNION

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)