Književnost

Pub kviz pitanja iz književnosti.

Uz Moliera, te uz Corniella, dramatičar iz ovog pitanja čini veliki trojac francuske dramaturgije sedamnaestog stoljeća. Uglavnom piše tragedije, a najpoznatija djela su mu Andromaha i Fedra. Navedite ime ovog slavnog francuskog književnika.

JEAN RACINE

Još u renesansi, pojavljuje se prvo veliko ime francuske književnosti. Životno mu je djelo fantastično – satirični roman “Gargantua i Pantagruel” kojim je izrazio ideje pravde, dobrote, čovječnosti, kulture i tolerancije. Tko je on?

FRANCOIS RABELAIS

Francois Marie Arouet, puno poznatiji kao Voltaire, proslavljeni je francuski filozof, povjesničar i književnik. Njegovo najpoznatije djelo objavljeno je 1759. godine, a prati avanture naivnog mladića po cijelome svijetu. Kako je ime ovog Voltairevog romana?

CANDIDE

U vrijeme klasicizma u Francuskoj stvarao i jedan od najvećih pisaca basni svih vremena. Inspiraciju je tražio u antičkim uzorima, a glavna djela su mu Basne i bajke te Pripovijesti u stihu. Kako se zove ovaj svjetski poznati basnopisac?

LA FONTAINE

Jean Baptiste Poqelin francuski klasicist, jedan je od najcjenjenijih autora u zapadnoj kulturi uopće. Ako se navede njegov najpoznatiji komad svi odmah znaju pod kojim je pseudonimom Jean objavljivao. Druga najppoznatija drama mu je Tartuffe. Pod kojim je to pseudonimom objavljivao i djelovao ovaj komediograf, scenarist i književnik?

MOLIERE

U kojoj šekspirovoj drami se pojavljuje lik po imenu Shaylock?

MLETAČKI TRGOVAC

Kako se zove roman prvijenac britanskog pisca Hanifa Kureishija, u kojem pratimo odrastanje tinejdžera Karima Amira, koji živi u južnom Londonu s ocem Indijcem i majkom Engleskinjom?

Buddha iz predgrađa

Slavna književnica Ivana Brlić-Mažuranić, često nazivana i hrvatski Andersen, objavila je 1916. svoju zbirku „Priče iz davnine“ koju kritičari smatraju njezinim krunskim djelom. Od koliko se bajki sastoji spomenuta zbirka?

8

Marulićevo najznamenitije djelo je i prvi umjetnički ep hrvatske književnosti ispjevan na hrvatskom jeziku. Sastoji se od šest pjevanja i ukupno 2126 dvostruko rimovanih dvanaesteraca. Kako se on zove?

Judita

U Lovrakovom romanu Vlak u snijegu, djeca se nađu zaglavljena u vlaku koji je pak zapeo u snijegu. U startu se dijele u dvije skupine. Prvu vodi glavni junak Ljuban, dok grupu koja ne želi kopati snijeg i sudjelovati u Ljubanovoj zadruzi vodi drugi klinac. Kako mu je ime?

Pero

Tragedija mozgova: tri scene, Psovka i maštarije, Ištipana hartija, Pobunjeni pjesnik i Isušena kaljuža samo su neka od djela prerano preminulog Riječana rođenog 1886. godine. Kako se on zove?

Janko Polić Kamov

Ovaj jezik najsličniji je arapskom koji se govori u Tunisu. Njime govori oko 330000 ljudi, što je najmanji broj govornika nekog službenog jezika u EU. Uz arapske izraze, koristi se i riječima jezika južne Italije i Sicilije, a zadnjih stoljeća pokupio je i mnoge engleske izraze. Koji je ovo jezik?

MALTEŠKI JEZIK

Jedan od ugroženih jezika u Hrvatskoj jezik je koji se govori samo na području gradova Vodnjana i Rovinja. Prema procjenama, jezik ima tek nekoliko desetaka aktivnih govornika, te oko 300 ljudi koji ga razumiju. Kako se danas naziva ovaj zapadnoitalski jezik?

ISTRIOTSKI JEZIK

Skupina jezika o kojima je riječ u ovom pitanju ulaze pod isto skupno ime. Riječ je o tri romanska jezika, a oni su furlanski, ladinski i romanš. Kako zajedničkim imenom nazivamo ove jezike?

RETOROMANSKI JEZICI

Ne može se reći da mu je on pomoćnik, ali Hercula Poirota ne možemo zamisliti bez vjernog prijatelja i suputnika. Kako se on zove?

ARTHUR HASTINGS

Svi znaju da se odani pomoćnik Sherlocka Holmesa zove Watson. Doktor Watson. Ali osim njega, tu je još jedna osoba koja je stalna podrška Sherlocku. To je njegova stanodavka u Baker Streetu 221b. Kako se ona preziva?

MRS. HUDSON

Koji se zagrebački kvart našao u naslovu romana za djecu Pavla Pavličića iz 1984.?

Trnje

Stvorio ga je Morgoth Neprijatelj, a on je otac svih zmajeva u Međuzemlju. Nema krila ali bljuje vatru. Razorio je grad Nargothrond, te je živio na sakupljenom blagu, u tunelima ispod razorenog grada. Ubija ga Turin, ubodom u slabije zaštićeni trbuh. Njegovo ime je?

GLAURUNG

Hagrid, čuvar ključeva i posjeda u Hogwartsu, na kartama je dobio crno zmajevo jaje, iz kojeg se, nakon što ga je stavio u vatru, izlegao mali zmaj. Norbert, kako ga je nazvao, vrlo brzo je rastao, te je uskoro počeo raditi velike probleme Hagridu. Iz koje sorte zmajeva dolazi Norbert?

NORVEŠKI KUKUDRILO

Posljednji veliki zmaj Međuzemlja, Smaug terorizirao je cijeli kraj oko svoje jazbine u Pustogori. Gotovo neuništiv, zbog neprobojnog oklopa, ipak ima slabu manu, jer mu je na oklopu otpala pločica. To će kasnije iskoristiti, te ubiti zmaja, tko?

BARD

U koju se današnju zemlju Goethe zaputio u rujnu 1786. i ostao u njoj skoro dvije godine, što je imalo veliki utjecaj na njegovo književno stvaralaštvo?

Italiju

Robert Jordan i Santiago su glavni likovi iz dva romana američkog književnika Ernesta Hemingwaya. O kojim je to romanima ovdje riječ?

Kome zvono zvoni i Starac i more

U Hogwartsu su učenici podijeljeni u četiri doma. Dva najpoznatija su Slytherin i Gryffindor. Tu je još i Rawenclaw. Nedostaje još jedan. Koji?

HUFFLEPUFF

Jedan od najživotopisnijih likova u sagi o Harryu Potteru je kum njegovih roditelja. Pogrešno je optužen za njihovu smrt, te je zbog toga 12 godina proveo u tamnicama Azkabana. Kako se on zove?

SIRIUS BLACK

Nakon tragične smrti roditelja, Harry će završiti kod jedine žive rodbine. Ta obitelj prezire i boji se magije, tako da se izuzetno loše odnose prema malom Potteru. Koje je prezime Harryevih udomitelja?

DURSLEY

Oko Harrya Pottera se stalno vrzmaju neke curke i djevojke. Kako se, imenom i prezimenom, zove djevojka s kojom će Potter na kraju završiti?

GINNY WEASLY

U svakoj školi uvijek ima neki kreten kojem ste na piku i koji vas maltretira. Osim ako vi niste bili taj kreten. Tako je i Harry Potter nako dolaska u Hogwarts odmah naletio na jednog, s kojim će biti neprijatelj do kraja škole. Kako se, imenom i prezimenom, zove ovaj Slytherin?

DRACO MALFOY

Koju “titulu” nosi Žorž u knjizi “U registraturi”?

Kumordinar

Jednostavno književno. Kako se zovu dva lika koje je Franz Kafka tako opako izmaltretirao u Preobražaju i Procesu?

GREGOR SAMSA I JOSEF K

Hrvatsku književnu javnost u 2008. godini je poprilično uzburkao naslov Gola istina. Kako se zove autorica ovog autobiografskog uradka?

Nives Celzijus

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)