Slučajnih 40

Zabavite se i testirajte svoje znanje sa četrdeset nasumično odabranih pitanja iz naše baze. Random kviz pitanja će se kroz vrijeme modificirati, tako što ćemo uvesti filtere pomoću kojih ćete moći odrediti koja vam se pitanja prikazivati, a koja ne, temeljeno na odabiru kategorija, vremenskom periodu objave pitanja. Ali pošto je ovaj web, u trenutku dok čitate ovaj tekst još uvijek rana alpha, proći će dosta vremena dok ne popeglamo sve ono što nam je trenutno u prioritetima.

 

Autor: kvizopija.com

I za kraj smo ostavili Nijagaru. Između tri predivna vodopada, nalaze se i dva otoka. Veći od njih naziva se Goat Island. Na njemu se, uz nevjerojatne panorame može vidjeti i spomenik jednoj proslavljenoj osobi. O kome je riječ?

NIKOLA TESLA

Autor: kvizopija.com

Jedan od boraca protiv kojih se Ali borio, hrvatskih je korijena. Roditelji iz okolice Ljubuškog odlaze u Kanadu, gdje njihov sin počinje s boksom. Tijekom profesionalne karijere nije niti jednom srušen u ringu. U dva navrata se borio protiv Alija, oba je puta poražen. Sam Ali ga je smatrao najčvršćim borcem protiv kojeg se borio. Kako se zvao ovaj Kanađanin?

GEORGE CHUVALO

Autor: kvizopija.com

Točno u podne (High Noon) američki je crno-bijeli vestern iz 1952. godine redatelja Freda Zinnemanna. Radnja govori o šerifu grada na Divljem zapadu, koji se potpuno sam mora suprotstaviti bandi ubojica. Glavni glumac, šerif, za ovu ulogu dobija Oscara za najbolju mušku ulogu. Kako se zvao ovaj glumac?

Gary Cooper

Autor: kvizopija.com

Ime koje države u prijevodu glasi “zemlja uspravnih ljudi”?

Burkina Faso

Autor: kvizopija.com

Jedan od najpoznatijih pojmova iz nordijske mitologije je Valhalla. Ovo je velika rajska dvorana u kojoj stoluje vrhovni bog Odin, a u njoj borave ratnici poginuli u boju. Svako jutro izlaze iz nje, i bore se međusobno. Tako vježbaju za konačnu bitku između bogova i divova. Kako se zove ta konačna bitka na kraju svijeta?

RAGNAROK

Autor: kvizopija.com

Opet jedna sa dijagonalom. U donjem, crnom polju smjestio se južni križ, dok je u gornjem crvenom polju silueta rajske ptice. Koja zemlja se ponosi ovakvom zastavom?

PAPUA NOVA GVINEJA

Autor: kvizopija.com

Patrik je ime najboljeg prijatelja Spužva Boba Skockanog. U koju vrstu morskih životinja spada Patrik?

Zvjezdača

Autor: kvizopija.com

Ridley Scott je 1979. godine snimio SF remekdjelo Alien. Svi znamo da je radnja fokusirana na pokušaj preživljavanja posade, dok ih po svemirskom brodu naganja ono opako čudovište. Po kojem to svemirskom brodu osmi putnik pokušava postati prvi?

NOSTROMO

Autor: kvizopija.com

Riječka punk scena kraja sedamdesetih je bila spektakularna, a dva benda koja su prednjačila, bili su Paraf i Termiti. Snagu i moć Termita možemo čuti i dan danas u pjesmi koju je od njih posudio Let 3, a koja se smatra jednim od najvećih hitova ovog benda. Kako se zove ova pjesma?

VJERAN PAS

Autor: kvizopija.com

Nastavljamo sa još jednim generalom koji je nakon Prvog, obilježio povijest svoje zemlje i u Drugom svjetskom ratu. Kako se zvao general, kasnije maršal, koji je uspješno vodio obranu Verduna?

PHILIPPE PETAIN

Autor: kvizopija.com

Kad se povuklo pitanje para, Thorin Hrastoštit je pozvao svoju rodbinu, patuljke koji su živjeli relativno blizu Pustogore, u pomoć. U kojem “metalnom” gorju su živjeli patuljci koji su došli na Torinov poziv?

ŽELJEZNOM

Autor: kvizopija.com

U samom srcu Europe, namjestila se Švicarska. Jedan od njenih susjeda je Italija, a drugi Francuska. Nabrojte preostala tri.

LIHTENŠTAJN, AUSTRIJA, NJEMAČKA

Autor: kvizopija.com

Crvena zastava je bila jedan od industrijskih giganata bivše države. U kojem je gradu ova tvornica bila smještena?

Kragujevac

Autor: kvizopija.com

Tko je bila prva Afroamerikanka koja se 1974. pojavila na naslovnici američkog izdanja časopisa Vogue, a godinu kasnije postala je i prva crnkinja na naslovnici francuskog modnog časopisa Elle?

Beverly Johnson

Autor: kvizopija.com

Koga je časopis Time godine 1938. izabrao kao osobu godine?

Adolf Hitler

Autor: kvizopija.com

Čovječe, pazi da ne ideš mali ispod zvijezda. Ovaj stih je toliko prepoznatljiv i vezan za njegovog tvorca, da bi njegovo ime trebali znati i oni koji samo ovlaš poznaju hrvatsku poeziju. Kako je ime ovom hrvatskom pjesniku?

ANTUN BRANKO ŠIMIĆ

Autor: kvizopija.com

Najveća razlika ikad na utakmici Svjetskog prvenstva je devet golova. Tako je Jugoslavija pobijedila Zair 9:0 1978. godine, a istom razlikom je jedna reprezentacija pobijedila čak dva puta. Prvi put 1954. godine (Južna Koreja 9:0) a drugi put 1982. godine u Španjolskoj (Salvador 10:1). O kojoj je to reprezentaciji ovdje riječ?

MAĐARSKA

Autor: kvizopija.com

Jedan od ugroženih jezika u Hrvatskoj jezik je koji se govori samo na području gradova Vodnjana i Rovinja. Prema procjenama, jezik ima tek nekoliko desetaka aktivnih govornika, te oko 300 ljudi koji ga razumiju. Kako se danas naziva ovaj zapadnoitalski jezik?

ISTRIOTSKI JEZIK

Autor: kvizopija.com

Ragtime je glazbeni pravac koji je posebno bio popularan početkom prošloga stoljeća. Početkom dvadesetih pada u zaborav, do velikog povratka u sedamdesetima. Jedan od autora koji se posebice isticao u tom razdoblju, stvorio je, uz mnoge druge, dvije antologijske ragtime skladbe, Maple Leaf Rag i The Entertainer. Kako se zvao ovaj neokrunjeni kralj ragtimea?

SCOT JOPLIN

Autor: kvizopija.com

Jedna od najpoznatijih skulptura koju je isklesao Michelangelo Buonarroti je ona Mojsija, na grobnici pape Julija II. Cijeli kompleks grobnice je također Michelangelovo djelo. Projekt je uz najvećeg majstora imao i najbolji materijal. Riječ je o najboljem mramoru koji se mogao naći u Italiji. Pored kojeg se grada nalazi kamenolom iz kojeg je ovaj mramor?

CARRARA

Autor: kvizopija.com

Po mnogima, najbolji svjetski gitarista svih vremena bio je Jimi Hendrix. Umro je u Londonu, u 27. godini života. Jedan od vrhunaca njegove karijere je nastup 1969. godine na festivalu gdje od mnoštva sudionika nastupa posljednji, te pri tom nadahnuto svira američku himnu. Kako se zvao festival?

WOODSTOCK

Autor: kvizopija.com

I za kraj jedno lagano za sve prave ljubitelje žanra. U filmu The Excorsist sve se vrti oko curice iz koje dva svećenika pokušavaju istjerati đavla. Kako je ime djevojčici sa vrtuljak glavom?

REGAN

Autor: kvizopija.com

U svijetu pića, dosta često nalazimo brojeve u imenima žestokih napitaka. U ovom pitanju ćemo se skoncentrirati na konjak Stock, nekad jako popularno piće ovih prostora, i na jedan od poznatijih škotskih viskija Vat. I jedno i drugo piće imaju u nastavku imena broj. Koju cifru dobijemo ako oduzmemo Vat od Stocka?

STOCK 84 i VAT 69
84-69=15

Autor: kvizopija.com

Ako računamo pape i protupape, najviše imamo Ivana, čak 23, plus još dvojica sa duplim imenom, a da je jedno Ivan. Sa po 16 papa, drugo mjesto dijele dva imena. Koja su to imena?

GRGUR I BENEDIKT

Autor: kvizopija.com

Sa Marijanskih otoka 6. 8. 1945. godine polijeće super tvrđava Boing B29, noseći u sebi Little Boya, koji će zauvijek promijeniti svijet. Glavnom pilotu Tibettsu bilo je logično nazvati avion po svojoj majci. Kako se zvao ovaj B29?

ENOLA GAY

Autor: kvizopija.com

Ivan Vukić, poznat i kao Ivan Luppis ili Ivan Lupis je hrvatski inovator i pomorski časnik austro-ugarske mornarice rođen u Rijeci 1813. godine. Uz koji se izum uglavnom u svijetu veže njegovo ime?

Torpedo

Autor: kvizopija.com

Na Europskom nogometnom prvenstvu koje se 2008. održavalo u Švicarskoj i Austriji, Hrvatska je u utakmici sa Turskom imala priliku izboriti polufinale prvenstva. U tvrdoj utakmici se otišlo u produžetke, gdje je minutu prije kraja Klasnić zabio gol. Svi su mislili da je gotovo, ali Turci u sudačkoj nadoknadi produžetka izjednačavaju, i u konačnici prolaze na penale u polufinale. Kako se zvao turski igrač koji je izjednačio u 122. minuti ove utakmice?

SEMIH SENTURK

Autor: kvizopija.com

Ovo europsko jezero smješteno je na granici čak tri države, Austrije, Švicarske i Njemačke. Kroz njega protiče Rajna, i poznato je turističko odredište. Na njegovim obalama, najpoznatiji gradovi su Konstanz u Njemačkoj, te Bregenz u Austriji. Kako se zove ovo jezero?

BODENSKO JEZERO

Autor: kvizopija.com

PT 109 je bio torpedni čamac američke vojske koji je potopljen 1942. godine od strane Japanaca. Bio bi samo jedan od mnogih da mu posljednji kapetan nije globalno poznata osoba. Kako se on zvao?

JFK

Autor: kvizopija.com

Hrvatska i Slovačka imaju neraskidive veze. Najbolji primjer tome je zagrebački nadbiskup i kardinal koji je rođen u Trnavi, a umro 1869 u Zagrebu. Kako se on zove ako se zna da je nadbiskupom postao 1852. godine?

Juraj Haulik

Autor: kvizopija.com

Kina ima kopnenu granicu sa trinaest (14) zemalja. S kojom od njih ima najdužu?

Mongolija

Autor: kvizopija.com

Stvorio ga je Morgoth Neprijatelj, a on je otac svih zmajeva u Međuzemlju. Nema krila ali bljuje vatru. Razorio je grad Nargothrond, te je živio na sakupljenom blagu, u tunelima ispod razorenog grada. Ubija ga Turin, ubodom u slabije zaštićeni trbuh. Njegovo ime je?

GLAURUNG

Autor: kvizopija.com

Dylan Dog privatni istražitelj, koji sebe voli nazivati istražiteljem noćnih mora, ne bavi se paranormalnim cijeli život. Prije nego što postaje privatni detektiv, radio je kao?

POLICAJAC U SCOTLAND YARDU

Autor: kvizopija.com

Sorta grožđa Plavac mali je stvarna blagodat hrvatskim vinarima. Tako se od njega proizvodi i, maloprije spomenuti, dingač, ali i postup, drugo superkvalitetno crno vino. I jedno i drugo vino ime su dobili po terenima gdje su zasađeni vinogradi plavca. Gdje se nalaze Dingač i Postup?

PELJEŠAC

Autor: kvizopija.com

I na kraju se posvećujemo ptičjoj vrsti čiji se broj procjenjuje na preko 54 milijardi jedinki na planetu. Kad vidimo tu cifru svjesni smo da govorimo o najbrojnijoj ptičjoj vrsti. Znači, kojih ptica ima najviše na svijetu?

KOKOŠI

Autor: kvizopija.com

U remekdjelu Roberta Altmana pratimo grupu liječnika u poljskoj bolnici, odmah iza crte bojišta u Koreji. Riječ je o filmu MASH . Glavna dva lika su vrhunski kirurzi Benjamin Hawkeye Pirce i Trapper John McIntyre. Trappera glumi Eliot Gould. Tko glumi Hawkeye Pierca?

DONALD SUTHERLAND

Autor: kvizopija.com

Mamma Mia! Here We Go Again je film koji je fiktivno smješten na pitoreskni grčki otok Kalokairi. Film je sniman u Hrvatskoj. Kako se zove otok koji je „odglumio” Kalokairi?

Vis

Autor: kvizopija.com

Ako je godina 1978., i vi pokušavate svojim svemirskim brodom uništiti redove čudovišta što se spuštaju prema vama u dnu ekrana, koju legendarnu igricu igrate?

SPACE INVADERS

Autor: kvizopija.com

Djed Mraz se često koristi u filmovima božićne tematike. Jedan od najpoznatiji je onaj o suđenju Djedu Mrazu na sudu u New Yorku. Film je imao nebrojeno remakeova, a puni naslov filma glasi: Čudo u …. ulici. Koji broj trebamo dodati umjesto točki, da bi ime filma bilo kompletno?

ČUDO U 34. ULICI

Autor: kvizopija.com

Prvi pravi dugometražni film snimljen je 1915., a režirao ga je David Wark Griffith. Film prati dvije porodice tijekom Američkog građanskog rata, te poprilično kontraverzno prikazuje položaj afroameričke populacije i Ku Klux Klana. Kako se zove ovo trosatno remekdjelo?

ROĐENJE NACIJE