Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)

Slučajnih 40

Zabavite se i testirajte svoje znanje sa četrdeset nasumično odabranih pitanja iz naše baze. Random kviz pitanja će se kroz vrijeme modificirati, tako što ćemo uvesti filtere pomoću kojih ćete moći odrediti koja vam se pitanja prikazivati, a koja ne, temeljeno na odabiru kategorija, vremenskom periodu objave pitanja. Ali pošto je ovaj web, u trenutku dok čitate ovaj tekst još uvijek rana alpha, proći će dosta vremena dok ne popeglamo sve ono što nam je trenutno u prioritetima.

 

Autor: kvizopija.com

Apeninski je poluotok početkom 8. stoljeća potpao pod arapsku vlast. Koji je narod imao državu na području većeg dijela ovog polutoka dok ih nisu 711. godine osvojili Mauri?

Vizigoti

Autor: kvizopija.com

Kojoj državi pripada atlantski Prince Edward Island?

Kanadi

Autor: kvizopija.com

Daleko najpoznatiji vlak ikad je Orient Express. Ruta mu se u više navrata mijenjala, ali najčešće je povezivala dva velika grada. Jedan je Pariz. Koji je drugi?

ISTAMBUL

Autor: kvizopija.com

Jedan od brodova koje znamo iz grčke mitologije, prevozio je Jazona i ekipu u avanturi sa zlatnim runom. Ime broda se podudara sa imenom Odisejeva psa, ali i sa imenom američkog filmskog trilera iz 2012. godine. Navedite ime ovoga broda.

ARGO

Autor: kvizopija.com

Koje godine je Republika Hrvatska postala članice Europske Unije?

2013. godine

Autor: kvizopija.com

Hitlerov uzor, Benito Mussolini našao se u velikim problemima tijekom 1943., kad je svrgnut sa vlasti, te zarobljen od nove talijanske vlasti. Kako se zvao vođa njemačkih komandosa koji je vodio akciju Mussolinijevog oslobađanja?

OTTO SKORZENY

Autor: kvizopija.com

Pojedini atomi nekih elemenata imaju isti broj protona i elektrona, ali različit broj neutrona. Zbog toga imaju ista kemijska svojstva, ali su im fizička različita. Kako nazivamoovakve atome pojedinog elementa?

IZOTOPI

Autor: kvizopija.com

Iako su se i Cikatić i Filipović okušali u filmu, sve je ostalo na epizodnoj razini. Jedini pravi borac borac koji kontinuirano snima borilačke filmove kod nas je, legendarni Bore Lee. Snimio je preko 15 filmova, i stvarno se može reći, stvorio vjernu publiku širom zemlje. Kako se zapravo, imenom i prezimenom, zove Bore Lee?

BORIS IVKOVIĆ

Autor: kvizopija.com

Kada se govori o francuskoj kuhinji, mora se krenuti od osnovne namirnice, kruha. Kako se zove tradicionalni, dugački francuski kruh hrskave korice?

BAGUETTE

Autor: kvizopija.com

Ako Mile, ilitiga Saša iz serije, posuđuje film inspiriran filmom u kojem Tom Hanks vodi jedinicu u II svjetskom ratu, s ciljem spašavanja jednog vojnika, koji porno uradak će tražiti?

SVRŠAVANJE VOJNIKA RYANA

Autor: kvizopija.com

Zakon čije ime tražimo smatra se jednim od najbitnijih pravnopovijesnih dokumenata ikad, te se danas smatra temeljem predstavničke vlasti i demokracije, i začetkom poštivanja ljudskih sloboda. Dokument je nastao 1215. godine u Engleskoj kao pokušaj da se ograniči apsolutna moć kraljeva. Doslovni prijevod bi bio Veliki papir, ali kako je ime tog dokumenta u originalu?

MAGNA CARTA

Autor: kvizopija.com

Najčešća skupina  ljekova koji se koriste za fizičke simptome raznih fobija su antidepresivi. Osim njih, povremeno se koriste i anksiloitici. Osim dvije navedene skupine lijekova, koja se još skupina ljekova koristi za fizičke simptome fobija poput drhtanja glasa ili tjeskobe?

BETA BLOKATORI

Autor: kvizopija.com

Ako vas netko u Splitu zamoli kacavidu da popravi katrigu, tražio je što da popravi što?

ODVIJAČ I STOLICA

Autor: kvizopija.com

Koji je glazbenik pravim imenom Vincent Damon Furnier?

Alice Cooper

Autor: kvizopija.com

Ako se drama zove Škrtac, a autor je Moliere, kako se zove lik u djelu koji je svojim osobinama zaslužan za naslov djela?

Harpagon

Autor: kvizopija.com

Koji nogometni klub ima najviše titula prvaka u Portugalu?

Benfica

Autor: kvizopija.com

Na području današnjeg Nina, u rimskom razdoblju razvijao se urbani centar u položaju municipija. Kako se, u razdoblju vladavine Rima, nazivala ova naseobina?

AENONA

Autor: kvizopija.com

Ako je jedan Skkiper, vođa i taktičar, a drugi Private, mlađi i emotivniji od ostalih, rookie sa čudnim interesom za jednoroge, tko su ostala dvojica?

RICO I KOWALSKI

Autor: kvizopija.com

Vestern je, paralelno sa velikim platnima, na ovaj prostor dolazio i putem književnosti. Posebice preko romana američkog pisca koji se proslavio romanom Jahači rumene kadulje. Kako se on zvao?

Zane Grey

Autor: kvizopija.com

Ako su na terenu Marčuljonis, Tihonenko, Homičus i Kurtinaitis, tko nedostaje da kompletiramo pru postavu olimpijskih pobjednika iz Seula?

ARVIDAS SABONIS

Autor: kvizopija.com

U humorističnoj seriji Alo Alo, pojavljuje se francuski žanda, koji je, ustvari, engleski tajni agent, sa očajnim znanjem francuskog. Pomaže Pokretu otpora, a svaki put kad bi ušao u Renneov kafić, pozdravio bi sa: Dobar jutar! . Kako se on zove u seriji?

OFFICER CRABTREE

Autor: kvizopija.com

Kako se, imenom i prezimenom, zovu dvojica NBA košarkaša, jedan u zlatnom dresu sa brojem 32, a drugi u zelenom 33, a čiji je rivalitet obilježio ligu tijekom osamdesetih?

Earvin Johnson i Larry Bird

Autor: kvizopija.com

Kako je Madrid godinama bio centar golemog carstva, ne čudi da su mnogi umjetnici gravitirali dvoru u ovom gradu. Sva je ta djela trebalo spremiti i tako je nastao najpoznatiji madridski muzej. Kako mu je ime ako se zna da posjeduje jednu od najvrijednijih svjetskih zbirka slikarstva i kiparstva iz posjeda španjolskih kraljeva te iz zatvorenih i raspuštenih samostana?

Prado

Autor: kvizopija.com

Dječaci, splitski bend u pjesmu su stavili gradsko groblje Lovrinac. Međutim, nisu oni jedini muzički sastav sa ovih prostora, koji je učinio nešto slično. Puno prije njih, Zabranjeno Pušenje je koristilo ime sarajevskog groblja u jednom od svojih prvih hitova. O kojem groblju je riječ?

BARE

Autor: kvizopija.com

Riba iz ovog pitanja dijeli ime sa otpacima koji nastaju prilikom cijepanja. Ovo je riba karakterističnog oblika, oči joj se nalaze na jednoj strani, gornjoj, a to je najčešće desna, ovalnog je oblika, bočno spljoštena. Kako se kod nas naziva ovu ribu?

Iverak, iver

Autor: kvizopija.com

Koja simpatična i zabavna serija na Appleovom servisu prati nogometnog trenera u Engleskoj ako znamo da u njoj glavnu ulogu tumači Jason Sudeikis, te da je za tu ulogu nagrađen s nekoliko nagrada Emmy.

Ted Lasso

Autor: kvizopija.com

Krajem prošle države, jedan je političar i ekonomist bio glavni u Nogometnom savezu Hrvatske. Na njegovom će čelu ostati i nakon osamostaljenja. Kako se ovaj Mladen preziva?

Vedriš

Autor: kvizopija.com

Osim sjajne glazbe, iza pokojne legende hrvatske glazbe, ostao je i njegov sin Matija. Matija je, između ostalog, i vrhunski jazz virtuoz. Na kojem to instrumentu briljira mlađi Dedić?

KLAVIR

Autor: kvizopija.com

Princ Valiant nije mogao naći običnu curku da mu bude žena. Naravno, tražio je neku plemenitog porijekla, i na kraju ju je našao u kraljici Aleti. Čega je to kraljica Valijantova bolja polovica?

MAGLOVITA OSTRVA

Autor: kvizopija.com

Titanic, najpoznatiji među brodovima, imao je i dva broda brata iz iste serije, te sa imenom koje je završavalo na –ic. Kako se zovu ova dva broda?

OLYMPIC I GIGANTIC (BRITTANIC)

Autor: kvizopija.com

Hrvatska i Slovačka imaju neraskidive veze. Najbolji primjer tome je zagrebački nadbiskup i kardinal koji je rođen u Trnavi, a umro 1869 u Zagrebu. Kako se on zove ako se zna da je nadbiskupom postao 1852. godine?

Juraj Haulik

Autor: kvizopija.com

Gusle, tradicijsko glazbalo naroda Balkana. Koliko, najčešće, ima žica ovaj instrument?

JEDNU

Autor: kvizopija.com

Hajde dijete otvorimo ples zamisli da svira najdraži bend večeras igram samo za tebe svejedno kako to je nebitna stvar ne želim pričom da te zamaram ljubimo se poslednji put… Ovo je refren pjesme Vrijeme odluke. Koji ju je sastav sa ovih prostora izvodio?

Azra

Autor: kvizopija.com

U ovom pitanju tražimo ime pokemona koji nalikuje na mačku, te je također njezine veličine. Ima uočljive “brkove”, crne uši te smeđa stopala i dio repa. U seriji je ovaj pokemon dio tima Raketa. Kako se zove?

MEOWTH

Autor: kvizopija.com

Scorsese 2010. snima psihološki triler u kojem Di Caprio glumi američkog policajca koji ima zadatak naći odbjeglu bolesnu ženu na otoku na kojemu je smještena bolnica za poremećene. Kako se zove ovaj otok?

Shutter Island

Autor: kvizopija.com

Kad se spominje Arabija i Palestina u u Prvom svjetskom ratu, svi se odmah sjete Lawrencea od Arabije. Ali glavni zapovjednik britanskih trupa, koji će osvojiti od Turaka Palestinu, Arabiju i Siriju, je sasvim druga osoba. Kako je ime ovom britanskom generalu?

SIR EDMUND ALLENBY

Autor: kvizopija.com

U sportskom svijetu, Dubrovnik je, uglavnom poznat po vaterpolu. Međutim, u hrvatskim okvirima, ovaj grad je poznat i po plivačkim dostignućima. U zadnje vrijeme su u prvom planu dvije plivačice. Prva kojoj su glavna snaga leđne discipline, 2012. je osvojila srebro na Europskom prvenstvu na 50 leđno. Druga je pak učestvovala na čak 4 paraolimpijade, od Atene do Pekinga. Kako se, punim imenom i prezimenom, zovu ove dvije sjajne sportašice?

SANJA JOVANOVIĆ I ANA SRŠEN

Autor: kvizopija.com

Ako računamo industrijske objekte, najviša građevina u Hrvatskoj je dimnjak plominske termoelektrane, sa visinom od 340 metara. Ali ako izuzmemo industrijske objekte, najviša zgrada u Hrvatskoj visoka je 108 metara. O kojoj građevini je riječ?

ZAGREBAČKA KATEDRALA

Autor: kvizopija.com

Jedna od priča koja je proslavila kauboje je ona o poštanskm sustavu u Americi tijekom 1860. i 1861.. Riječ je o mreži jahača koji su na taj način raznosili poštu od Missouria do Californie. Kako se ova poštanska agencija zvala?

Pony Express

Autor: kvizopija.com

U kojoj zemlji se nalazi Vrh pobjede, visok 7439m?

Kirgistan