Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)

Slučajnih 40

Zabavite se i testirajte svoje znanje sa četrdeset nasumično odabranih pitanja iz naše baze. Random kviz pitanja će se kroz vrijeme modificirati, tako što ćemo uvesti filtere pomoću kojih ćete moći odrediti koja vam se pitanja prikazivati, a koja ne, temeljeno na odabiru kategorija, vremenskom periodu objave pitanja. Ali pošto je ovaj web, u trenutku dok čitate ovaj tekst još uvijek rana alpha, proći će dosta vremena dok ne popeglamo sve ono što nam je trenutno u prioritetima.

 

Autor: kvizopija.com

Koja je država sa Crnog kontinenta druga po broju stanovnika na njemu?

Etiopija

Autor: kvizopija.com

Alessandro Volta, talijanski fizičar, jedan je od osnivača elektrostatike. Sva njegova istraživanja su prožeta elektricitetom, a posebno dostignuće mu je prvi galvanski članak ikad napravljen. Svijet znanosti je njegova dostignuća nagradio mjernom jedinicom sa njegovim imenom. Što označavamo mjernom jedinicom Volt?

ELEKTRIČNI NAPON

Autor: kvizopija.com

Green Lantern je strip junak iz DC Comics univerzuma. O njemu je 2011. godine snimljen i film. Kako se zove glumac koji glumi Zelenu svjetiljku u njemu?

Ryan Reynolds

Autor: kvizopija.com

Godine 1999., Kini je vraćen i drugi teritorij kojeg je pod kontrolom držala jedna europska država. O kojem se teritoriju radi, te o kojoj europskoj državi?

MACAO I PORTUGAL

Autor: kvizopija.com

Kratko iz poznavanja srednjih imena. Koje je srednje ime Elvisa Preslya?

AARON

Autor: kvizopija.com

Svetac po imenu Marin, porijeklom sa otoka Raba, osnovao je 301. godine najstariju republiku na području Europe. Kako se zove ova država, čiji je Sveti Marin zaštitnik?

San Marino

Autor: kvizopija.com

Ako se u našem vremenu snjegovi Kilimandžara pretvore u proljetne bujice, a peta se kolona priupita kome zvono zvoni, „krivac” može biti samo jedan. Koji?

Ernest Hemingway

Autor: kvizopija.com

Zadnjeg dana 1999. godine, Boris Jeljcin daje ostavku i prestaje biti ruski predsjednik. Koji ga je političar zamijenio na ovoj poziciji?

Vladimir Putin

Autor: kvizopija.com

Kako se zove strip junak čiji čukundedavrač je govorio “Pobeći pred neprijateljem je kukavičluk, a pred ženom je mudrost”?

Žalosna sova

Autor: kvizopija.com

U kojem gradu je smješteno sjedište supertvrtke General Motors?

Detroit

Autor: kvizopija.com

Zakon čije ime tražimo smatra se jednim od najbitnijih pravnopovijesnih dokumenata ikad, te se danas smatra temeljem predstavničke vlasti i demokracije, i začetkom poštivanja ljudskih sloboda. Dokument je nastao 1215. godine u Engleskoj kao pokušaj da se ograniči apsolutna moć kraljeva. Doslovni prijevod bi bio Veliki papir, ali kako je ime tog dokumenta u originalu?

MAGNA CARTA

Autor: kvizopija.com

I na kraju ove grupe ostajemo kod Nautilusa. Naime, Jules Verne nije bio originalan kod davanja imena svojoj podmornici. Preuzeo je ime od prve funkcionalne podmornice koju je za potrebe francuske mornarice, oko 1797., konstruirao i izgradio jedan američki inženjer. Kako se on zvao?

ROBERT FULTON

Autor: kvizopija.com

Nakon što je morao pobjeći iz države koju je poprilično dobro diktatorirao od 1971. do 1979. godine, skrasio se u Saudijskoj Arabiji. Sumnja se da je u tom periodu ubio između 300 000 i 500 000 sunarodnjaka. U Saudijskoj Arabiji umire 2003. godine. Kako se zvao ovaj suludi afrički diktator?

Idi Amin Dada

Autor: kvizopija.com

Julius Rock, fiktivni otac fiktivnog Chrisa kojeg svi mrze, prije glume bavio se sportom. Riječ je o Terryu Crewsu kojeg se kod nas gotovo svakodnevno može vidjeti u reklamama za Old Spice. Kojim se on to sportom bavio profesionalno, prije nego je ušao u glumačke vode?

Američki nogomet

Autor: kvizopija.com

Ako su sa jedne strane Santa Maria, Etrusca, Conferance, Tosca i Packam, a s druge Rubens, Fuji, Idared, Gloster i Jonagold, tko igra protiv koga?

KRUŠKE PROTIV JABUKA

Autor: kvizopija.com

Kako se zove golman koji je u finalu Kupa prvaka 1986. g. obranio 4 jedanaesterca?

Helmuth Duckadam

Autor: kvizopija.com

Kad se Guliver nađe u Liliputu uplest će se u rat koji taj otok vodi protiv svojih susjeda. Kako se zove otok na kojem žive susjedi, vječni neprijatelji Liliputa?

Blefuscu

Autor: kvizopija.com

A kako je tek nisko pao jedan od najvećih muzičara kraja prošlog i ovog stoljeća, kada je otišao u budućnost i pokrao sirotu Danijelu Martinović. Čuo je njenu pjesmu Pleši sa mnom, i odmah mu je u glavi nastala pjesma kojom će poharati svjetske top liste. Pjesma se zove Dance Me to the End of Love. Tko je on?

LEONARD COHEN

Autor: kvizopija.com

Kako se zove bog svadbe, prema jednoj teoriji sin Apolona i jedne od muza, a prema drugoj Dionizov i Afroditin?

Himen

Autor: kvizopija.com

Kojoj državi pripada atlantski Prince Edward Island?

Kanadi

Autor: kvizopija.com

Podloga na zastavi Kraljevine Butan je po dijagonali podijeljena na crveni i narandžasti dio. Na sredini je upečatljiv lik. Koji?

BIJELI ZMAJ (PIJANI ZMAJ ILI ZMAJ GROM)

Autor: kvizopija.com

Krava na mjesecu je crtić i slikovnica iz djetinjstva starijih među vama. Oboje su nastali davne 1959. godine. Kako se zvao animator odgovoran za nastanak obje?

Dušan Vukotić

Autor: kvizopija.com

Kako nazivamo glazbu koja je nastala krajem 18. stoljeća i izražava stil duhovne glazbe koja je nastala u crnačkim crkvama? Najveću popularnost je postigla tijekom 1930-ih., a općenito uključuje vjersku glazbu i sastoji se od višeglasnog pjevanja kojeg izvode svi bez obzira na rasu.

Gospel

Autor: kvizopija.com

Godine 1839., na jednom od jedrenjaka za prijevoz robova iz Afrike prema Karibima, desila se pobuna. Pobunjeni robovi zauzimaju brod, te nalažu posadi povratak u Afriku. Ali ovi usmjeravaju brod prema SADu, gdje će doći do poznatog suđenja u kojemu će Afrikanci biti oslobođeni. I od ropstva, i od svih drugih optužbi. Po ovom događaju Spielberg će 1997. snimiti film. Kako je ime filmu, ali i brodu na kojem se desila ova pobuna?

LA AMISTAD

Autor: kvizopija.com

Na početku velike avanture, hobitu Bilbu Bagginsu u kuću će početi kapati patuljci, pojedinačno i u grupama. Koliko će ih se, na kraju skupiti?

13

Autor: kvizopija.com

Kakva su vremena u naslovu filmskog remekdjela Charliea Chaplina iz 1936. godine?

Moderna

Autor: kvizopija.com

Prvi pokušaj Salme Hayek da preraste granice svoje domovine, Mexica, i da postane svjetska filmska zvijezda, odmah je polučio uspjeh. Priliku joj je pružio Robert Rodriguez 1995., spojivši je sa Antoniom Banderasom u sjajnom filmu, punom muzike i nekontrolirane pucnjave. Kako se zove taj film?

DESPERADO

Autor: kvizopija.com

Ova hrvatska utvrda ulazi u priču o tvrđavama bez predavanja. Kako se zove ova utvrda, osvojena 1578. od strane Turaka, gdje su se svi branitelji navodno smrznuli?

Gvozdansko

Autor: kvizopija.com

Pero Antić je osebujni košarkaš koji je u karijeri igrao u nizu elitnih europskih klubova, a oprobao se i u NBA ligi. Za koju je reprezentaciju igrao ovaj sjajni košarkaški centar?

Makedonija

Autor: kvizopija.com

Tko je glumio privatnog istražitelja Jakea Gittesa u „Kineskoj četvrti“ Romana Polanskog“?

Jack Nicholson

Autor: kvizopija.com

Željko Mavrović je naprasno završio boksačku karijeru nakon poraza od tadašnjeg prvaka u superteškoj kategoriji. Kako se zove ovaj bivši britanski boksač?

Lennox Lewis

Autor: kvizopija.com

Jedan od najpoznatijih vulkana na svijetu je Popokatepetl, ako zbog ničeg drugog, onda zbog onog ponavljanja od pet puta. I dalje je aktivan, zadnja velika erupcija desila se 1994. godine. Koji veliki grad, udaljen manje od 70 km., ugrožava ovaj vulkan?

CIUDAD DE MEXICO (MEXICO CITY)

Autor: kvizopija.com

U koji je grad Christiane F. smjestila radnju svog, sad već kultnog, romana Mi djeca s kolodvora Zoo?

Berlin

Autor: kvizopija.com

Koji turski grad je polazišna točka u potrazi za svetim gralom u filmu Indiana Jones i Posljednji križarski pohod (1989.)?

Iskenderun

Autor: kvizopija.com

Osnovno matematičko pitanje. Kako nazivamo brojeve veće od 1, a koji su dijeljivi bez ostatka isključivo sami sa sobom te sa brojem jedan?

Primarni ili prosti brojevi

Autor: kvizopija.com

Jedno lagano filmsko književno. Djeca kukuruza je film kojeg se smatra jednim od klasika horor žanra. Nastao je prema književnom predlošku. Tko je autor romana iz kojeg je proistekao ovaj film?

Stephen King

Autor: kvizopija.com

Možda bi bilo dovoljno samo reći da je pjesnik kojeg ime tražimo bio omiljeni bard Mate Parlova. A ako to nije dovoljno, možemo spomenuti njegov boemski život po kojem ga znamo gotovo isto kao i njegove stihove. O kojem pjesniku iz Vrgorca je riječ?

TIN UJEVIĆ

Autor: kvizopija.com

Tko je bila prva Afroamerikanka koja se 1974. pojavila na naslovnici američkog izdanja časopisa Vogue, a godinu kasnije postala je i prva crnkinja na naslovnici francuskog modnog časopisa Elle?

Beverly Johnson

Autor: kvizopija.com

Reggie Miller uspio je zabiti 8 koševa u 9 sekundi. Da ponovim, 8. I to 17.8 sekundi prije kraja utakmice, pri rezultatu 105:99, za New York. Njegovi koševi preokrenuli su tekmu, i Indiana je pobijedila 107:105. Koja poznata ličnost je konstantno provocirala Reggia iz prvog reda publike, i to na svim tekmama protiv Knicksa, i kojeg njujorški navijači dan danas krive što je Reggie tako “poludio” u ovoj utakmici?

SPIKE LEE

Autor: kvizopija.com

Daleko najpoznatija književna podmornica je Nautilus Julesa Verna. Kapetan Nemo i Nautilus spominju se u dva njegova romana. Jedan je legendarni Dvadeset tisuća milja pod morem. Kako se zove drugi Vernov roman u kojem se pojavljujer podmornica Nautilus?

TAJANSTVENI OTOK