Pub kviz pitanja za pojam: Kina

Godine 1999., Kini je vraćen i drugi teritorij kojeg je pod kontrolom držala jedna europska država. O kojem se teritoriju radi, te o kojoj europskoj državi?

MACAO I PORTUGAL

Yao Ming je najpoznatiji kineski košarkaš. Igrao je na poziciji centra i visok je 2,29 m. U NBA je došao 2002. kao prvi izbor drafta. U ovoj je ligi igrao samo u jednom klubu. Kojem?

Houston Rockets

Vojska od preko 7.000 figura vojnika i konja u mauzoleju prvog kineskog cara, u prirodnoj veličini, predstavljala je zagrobnu vojsku ovog vladara. Otkrivena je u ožujku 1974., a iskopavanja su započela ubrzo nakon otkrića. Cijela vojska napravljena je od gline pečene na visokoj temperaturi i bez glazure. Kako se ovakav tip materijala naziva?

Terakota

Kina ima kopnenu granicu sa trinaest (14) zemalja. S kojom od njih ima najdužu?

Mongolija

Kineski horoskop je baziran na godinama, a svaka godina predstavlja životinju uz koju idu određene karakteristike. Životinja je dvanaest i sve su stvarne osim jedne. Koja se to fiktivna životinja smjestila u kineski horoskop ako se zna da je iduća 2024. godina, u njenom znaku?

Zmaj

Amerikanci u svemir šalju astronaute, Rusi kozmonaute. Koga šalju Kinezi?

Taikonaute

Najduža pruga na svijetu je Transsibirska. Ona povezuje St. Petersburg i Moskvu sa udaljenim azijskim dijelovima Rusije, ali i sa Mongolijom, Kinom i Japanskim morem. Međutim, glavni pravac, duljine 9288 kilometara, vodi od Moskve do kojeg grada?

VLADIVOSTOK

Ime pustinje koje tražimo u slobodnom prijevodu znači: uđeš, a ne izađeš. Smještena je u sjeverozapadnom dijelu NR Kine, a bila je na ruti Puta svile, što objašnjava kineski interes za nju još od davnina. Kako se zove ova pustinja, veličine oko 270000 km kvadratnih?

TAKLAMAKAN (TAKLA MAKAN)

U Kini, nakon dolaska komunista 1948. , postojala je potreba za novom valutom, koja bi zamjenila različite valute koje su kolale na slobodnom teritoriju. Zato je tiskana prva serija renminbia. Sva sreća da postoji i drugo ime za ovu valutu, jer ja je ne bih mogao izgovoriti još jednom. Znači, koje je svjetski prihvaćeno ime za valutu Narodne republike Kine?

JUAN

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)