Trivia

Pub kviz pitanja - Trivia.

U ovom pitanju tražimo ime dviju ruskih firmi koje se bave proizvodnjom kamiona i transportnih sredstava. Prva nastaje u vrijeme Drugog svjetskog rata. Kasnije se specijaliziraju za vozila s pogonom na 4 kotača. Najpoznatiji modeli uz ime firme imaju brojeve 452 i 469. Druga firma je sadašnja zvijezda ruske industrije u proizvodnji kamiona, Kamaz. Kako se zove prva firma, te koju životinju Kamaz ima u svom logou?

UAZ I KONJ

Plave hlače nose i Super Mario i njegov brat Luigi također. Luigieva kapa i majica su zelene. Koje su boje ti odjevni predmeti kod glavnog pajde, Maria?

crveni

Kineski horoskop je baziran na godinama, a svaka godina predstavlja životinju uz koju idu određene karakteristike. Životinja je dvanaest i sve su stvarne osim jedne. Koja se to fiktivna životinja smjestila u kineski horoskop ako se zna da je iduća 2024. godina, u njenom znaku?

Zmaj

Koja igra iz 90-ih, inspirirana meksičkim blagdanom mrtvih i danas glasi za jednu od najtežih, ali i najzabavnijih igara iz žanra avanture?

Grim Fandango

Ako računamo industrijske objekte, najviša građevina u Hrvatskoj je dimnjak plominske termoelektrane, sa visinom od 340 metara. Ali ako izuzmemo industrijske objekte, najviša zgrada u Hrvatskoj visoka je 108 metara. O kojoj građevini je riječ?

ZAGREBAČKA KATEDRALA

Ovoga puta tražimo površinom najveću europsku građevinu. Riječ je o zgradi Parlamenta jedne europske države. U kojem gradu se nalazi ova zgrada?

BUKUREŠT

Kao što vidimo, u svijetu ima ogromnih i supervisokih građevina. Iako na spisku prvih trideset najviših građevina u svijetu nema europskih, i Europa ima jako visoke nebodere i tornjeve. Bez obzira, da li tražimo najviši toranj, ili najviši neboder, oba se nalaze u jednom europskom gradu. Kojem?

MOSKVA

Kako se danas gradi, svaki odgovor u ovoj grupi pitanja preko noći može postati netočan. Ali ipak, tražimo, nakon najviše, površinom najveću zgradu na svijetu. Barem se takvom smatrala do moje zadnje provjere. Koja je ovo zgrada?

PENTAGON

Koje je ime najviše građevine na svijetu. Visoka je, sa antenom , 828 metara, a nalazi se u Dubaiu. Koje je ime ovog nebodera?

BURJ KHALIFA

Kako se zove japansko jelo koje se obično priprema od morskih plodova ili povrća koji su napravljeni u tekućem tijestu i duboko sprženi? Jelo je nastalo pod utjecajem tehnika kuhanja prženjem koje su donijeli Portugalci koji su boravili u Nagasakiju u 16. stoljeću.

Tenpura

Pitanje o tekili. Od koje se biljke radi ovo sjajno piće?

AGAVA

U kojoj zemlji su, u periodu od srpnja 2006. do studenog 2007., predsjednik i premijer bili blizanci?

POLJSKA

U kojem gradu se nalazi najstariji zoološki vrt u svijetu?

BEČ

Poligamija, mogućnost da muškarac ima više žena, poprilično je poznata u današnjem svijetu. Kontraopcija, da žene imaju više muškaraca za muževe puno je rijeđa, ali se prakticira u nekim izoliranim zajednicama. Kako nazivamo ovaj oblik zajednice?

POLIANDRIJA

Naziv za koju vrstu brodskog prometala dolazi iz tamilskog jezika na kojemu znači povezano drvo?

Katamaran

Mi je poznajemo pod imenom francuska (ruska) salata. Kako glasi njezin originalni naziv?

Olivier

Osnivač kompanije bio je Šveđanin Erling Persson. On je 1947. godine osnovao svoju prvu trgovinu odjeće u švedskom gradu Vasterasu (sjeverozapadno od Stockholma). U početku je prodavao samo žensku odjeću, a trgovina se zvala “Hennes” što na švedskom znači “njeno”. Kako se danas zove ovaj lanac trgovina?

H&M

Amerikanci u svemir šalju astronaute, Rusi kozmonaute. Koga šalju Kinezi?

Taikonaute

Iako će na prvu zvučati kao nešto povezano s konzumiranjem opojnih sredstava, kako se naziva kronični poremećaj spavanja karakteriziran pretjeranom pospanošću i iznenadnim napadajima sna u neprimjerenim situacijama?

Narkolepsija

Koju poznatu tvrtku su 1946. u Tokiju osnovali Masaru Ibuka i Akio Morita pod imenom Tokyo Tsushin Kogyo?

Sony

Paul Felix Nemenyi je bio fizičar, ekspert mehanike kontinuuma koji je rođen u Rijeci 1895. godine. Osim što je aktivno radio na izradi prve atomske bombe poznat je i po tome što je navodno vambračni otac jedne od najpoznatijih osoba druge polovice Dvadesetog stoljeća. Čiji je on to navodni otac ako se zna da je riječ o osobi koja je u jednom trenu bila svjetski prvak?

Bobby Fischer

Koji hrvatski modni brend su osnovali Ivan Tandarić i Aleksandar Šekuljica još dok su studirali na TTF-u, a popularizala ga je, između ostalih – Jelena Rozga?

ELFS

Krilo za istraživanje i analizu (RAW) je obaveštajna služba koje zemlje članice G20?

Indija

Najpoznatije i najprodavanije lizaljke (lizalice) na svijetu su Chupa Chups. Tko je dizajnirao njihov logo?

Salvador Dali

Koju bolest možemo naći u imenu jednog Fordovog SUV modela?

Kuga

U ovom pitanju tražimo ime pokemona koji nalikuje na mačku, te je također njezine veličine. Ima uočljive “brkove”, crne uši te smeđa stopala i dio repa. U seriji je ovaj pokemon dio tima Raketa. Kako se zove?

MEOWTH

U anima seriji o pokemonima, radnja prati desetogodišnjeg dječaka, koji sa pikachuom i prijateljima luta pokemon svijetom. Kako se ovaj dječak zove?

ASH KETCHUM

Svakom dobrom poznavatelju pokemona, dobro je poznato da oni evoluiraju u tri stupnja. Tako je charmanderov drugi stupanj chermeleon. Koji je završni, treći stadij, charmandera?

CHARIZARD

Pokemoni se najbolje osjećaju kada su spremljeni u kuglama. Svi osim jednog. O kojem pokemonu je ovdje riječ?

PIKACHU

Što povezuje Osijek i kulti Scranton iz američke TV serije Office? Budite precizni.

Električni tramvaj

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)