Pub kviz pitanja za pojam: Hrvatska

Ako računamo industrijske objekte, najviša građevina u Hrvatskoj je dimnjak plominske termoelektrane, sa visinom od 340 metara. Ali ako izuzmemo industrijske objekte, najviša zgrada u Hrvatskoj visoka je 108 metara. O kojoj građevini je riječ?

ZAGREBAČKA KATEDRALA

Hrvatska je ovo SP otvarila utakmicom protiv Maroka, ali to nije bio naš prvi ogled sa ovom afričkom reprezentacijom. U kojem smo se to natjecanju po prvi put susreli?

Kup kralja Hasana

Jedno lagano hrvatskodržavno pitanje. Na našoj se zastavi nalazi takozvana šahovnica. Koliko se crvenih polja nalazi u njoj?

13

Jedno pitanje o vlakovima u nas. Prva željeznička dionica na području Hrvatske bila je dio pruge između Mađarske i Slovenije. Izgrađena je 1860., i povezuje dva hrvatska naselja. Jedno je Čakovec. Koje je drugo?

KOTORIBA

Dva hrvatska nogometna kluba po jednom su bili osvajači Hrvatskog nogometnog kupa. Koji su to klubovi?

INKER ZAPREŠIĆ I OSIJEK

Kako glasi ime revolucionarne organizacije koju su 1924. osnovali Hrvati i Slovenci na većini područja koja su Rapalskim i Rimskim ugovorima pripala Kraljevini Italiji?

TIGR

Autohtona vrsta sira karakteristična za Podravinu. Osnova mu je svježi sir, koji se mjesi sa vrhnjem i soli, te potom oblikuje u stožce. Često mu se dodaje i slatka crvena paprika. Nakon oblikovanja se suše, te potom slabije ili jače dime. Sam oblik i veličina lokalnog su karaktera. Kako se zove ova naša delikatesa?

PRGICA ( PRGA, SIREK, SIR TRDAK)

Kako nazivamo planinski lanac u južnoj Europi, koji se proteže zapadnim dijelom Balkanskog poluotoka kroz Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru i Albaniju?

Dinaridi

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)