Zemljopis

Pub kviz pitanja iz zemljopisa.

U kojoj se afričkoj državi nalazi jezero Volta koje je nastalo izgradnjom brane i koje električnom energijom opskrbljuje nekoliko susjednih država.

Gana

U koju se rijeku Korana ulijeva kod Karlovca, a Odra kod Siska?

Kupu

Uz koje baranjsko brdo leže Knezovi vinogradi?

Bansko brdo

Koje dvije države, imaju najkraću morsku obalu od svih europskih država?

BIH I SLOVENIJA

Oko artičkog kruga postoje tri mora čije ime počinje na B. Jedno je Beringovo. Navedite ostala dva.

BEAUFORTOVO I BARENTSOVO

Pod koji je imenom najpoznatija turistička atrakcija koju Hopi indijanci zovu Ongtupqa, a Navajo Tsékooh Hatsoh?

Grand Canyon

Kad bi se gledala najveća manjinska skupina koja živi u Švicarskoj, to bi bili Talijani, a potom slijede Nijemci. Ali pošto su i jedni drugi konstitucijski narodi u Švicarskoj to je pomalo nategnuto. Koja je treća manjinska skupina najzastupljenija u ovoj alpskoj državi?

Portugalci

Jezero Constance je drugo po veličini švicarsko jezero. Kratko i jasno geografsko pitanje: kako glasi drugo, poznatije, ime za ovo jezero?

Bodensko jezero

Državni moto Švicarske Konfederacije je Unus pro omnibus, omnes pro uno. Sa kojom fiktivnom skupinom dijele ovaj moto?

Tri mušketira

Koji grad povezuje crtača grafita Banksya, posljednji let zrakoplova Concorde i pirata Edwarda Teacha?

Bristol

Zračna luka kojeg se njemačkog grada zove Plavi Dunav?

Linz

A sada jedno riblljegeografsko pitanje. Naime, postoji slatkovodna riba koja dijeli ime sa jednom azijskom rijekom. Ova riba ima vretenasto tijelo pravilne građe i izgledom je dosta slična klenu. Neki primjerci mogu narasti preko metra dužine i 30 kg težine. Kako se kod nas ova riba zove?

Amur

Zemlja Franje Josipa je ime jedne otočne skupine na našem planetu. Ime su joj dali austrougarski istraživači čija su imena potpuno nebitna u ovom pitanju. Kako se zove država u čijem se sastavu nalazi ovo otočje?

Rusija

Firenca se dražesno smjestila u jednoj pitoresknoj talijanskoj regiji. Kako se ta regija zove ako se zna da su u njoj, između ostalih, smještene i pokrajine Arezzo, Livorno i Siena?

Toskana

Kuba je najveći otok jednog karibskog otočja. Kako se ono, budite precizni, zove?

Veliki Antili

Koja se država u Africi izdvaja na način da joj je njemački jedan od službenih jezika?

Namibija

Karakul je skupocjeno kovrčavo sjajno krzno od tek ojanjene, a često i nedonesene janjadi karakulske ovce iz središnje Azije. Karakul je važan izvozni proizvod Afganistana, Uzbekistana, Kazahstana i Turkmenistana. Naziva se i perzijsko krzno, a također i po gradu odakle su trgovci to krzno proširili po Rusiji. Kako se zove ovaj grad?

Astrahan

Krumpir je danas jedna od najbitnijih svjetskih prehrambenih namirnica. Navedite zemlje koje su dva najveća svjetska proizvođača krumpira.

KINA I INDIJA

Nevjerojatna je engleska pomama za vinom kroz cijelu povijest. Glavno područje iz kojeg su ga uvozili je oduvijek Francuska. Za sva vina koja su se proizvodila oko jednog francuskog grada, Englezi su koristili ime Claret, a koriste ga i dan danas. O kojem je to francuskom gradu riječ?

BORDEAUX

Sauvignon Blanc jedno je od najpoznatijih svjetskih vina. Porijeklo vuče iz Francuske. Većina francuskog sauvignona uglavnom se proizvodi od grožđa koje se uzgojilo u dolini jedne francuske rijeke. Koje?

LORA

Jedno od najpoznatijih talijanskih vina je Chianti. Ime je dobilo po maloj regiji Chianti, gdje se prvi put proizvodilo. U kojoj, većoj, regiji se nalazi vinorodni Chianti?

TOSCANA

Njemačka je u svijetu alkohola uglavnom poznata po vrhunskom pivu. Međutim, ne smiju se zanemariti niti njemačka vina.Glavnina njemačkih vinorodnih područja smjestila se oko jedne velike rijeke te oko njenih pritoka. O kojoj rijeci je riječ?

RAJNA

Dolina Barossa jedno je od najbitnijih vinskih regija u svojoj zemlji ali i na kontinentu gdje se nalazi. U kojoj državi se nalazi Barossa Valley?

AUSTRALIJA

Oko grada Stellenboscha smještena je glavna regija za proizvodnju vina u zemlji u kojoj se nalazi. Isto vrijedi i za kontinent. U kojoj se to državi smjestio ovaj grad?

JUŽNOAFRIČKA REPUBLIKA

Marlborough regija je izuzetno zanimljiva svim vinopijama širom svijeta. Glavna vina iz ovog područja su Sauvignon blanc, Crni pinot i Chardonnay. U kojoj se državi nalazi ova regija?

NOVI ZELAND

Regija oko grada Casablance poznata je po sjajnim vinima od bijelog grožđa, posebice po sauvignon blancu i chardonnayu. U kojoj državi se nalazi ova južnoamerička Casablanca?

Čile

Kratko i jasno pitanje. U kojoj državi se proizvodi Rioja vino?

ŠPANJOLSKA

Oko Požege su se smjestile tri gore kojima ime počinje na P. Jedna je Požeška gora. Koje su druge dvije?

PSUNJ I PAPUK

Koji je cestovni tunel dug 5780 m nedaleko od Modruša?

Mala Kapela

Trentino Alto Adige je jedna od sjevernih talijanskih pokrajina. Pod kojim je imenom kod nas, a posebice kod države koja graniči s tom regijom, poznatiji Trentino Alto Adige?

Južni Tirol

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)