Povijest

Pub kviz pitanja iz povijesti.

13. siječnja 1898., u francuskim novinama izlazi otvoreno pismo pod naslovom J’accuse. Upućeno je tadašnjem predsjedniku Francuske Faureu, kojim se njega i vladu optužuje da su u poznatoj aferi krivo optuživali nedužnog časnika za špijunažu, a sve zbog antisemitizma. Kako se zove pisac koji je napisao pismo, te kako se, po imenu časnika nazivala afera?

EMIL ZOLA I DREYFUS

Godine 1999., Kini je vraćen i drugi teritorij kojeg je pod kontrolom držala jedna europska država. O kojem se teritoriju radi, te o kojoj europskoj državi?

MACAO I PORTUGAL

Prvo dokumentirano spominjanje Madrida seže u drugu polovicu 9. stoljeća. Tada se spominje tvrđava na obalama rijeke iz petog pitanja ove grupe. Koji je narod osnovao ovu utvrdu?

Arapi

…Velebite, vilovito stijenje, Ja ljubim tvoje smilje. Ljubim tvoga u gorici vuka, I onoga – Ličkoga hajduka… Ovo je stofa iz hrvatske domoljubne pjesme iz druge polovice 19. stoljeća. Autori su nepoznati, ali pjesma ide pod najpoznatije domoljubne sa ovih prostora. Kako se ona zove?

Vila Velebita

Uskoci su godinama terorizirali i Turke, i Mlečane, ali i sve živo i neživo što im se nalazilo u blizini. Najbitnija baza u Hrvatskoj im je bila tvrđava imena Nehaj. Pored kojeg se grada ona nalazi?

Senj

Vojska od preko 7.000 figura vojnika i konja u mauzoleju prvog kineskog cara, u prirodnoj veličini, predstavljala je zagrobnu vojsku ovog vladara. Otkrivena je u ožujku 1974., a iskopavanja su započela ubrzo nakon otkrića. Cijela vojska napravljena je od gline pečene na visokoj temperaturi i bez glazure. Kako se ovakav tip materijala naziva?

Terakota

U sisačkoj bitci 1593., tvrđavu i njenih tristotinjak branitelja su vodila dva kanonika. Navedite njihova imena.

BLAŽ ĐURAK I MATIJA FINTIĆ

Koji je hrvatski otok bi poprište francusko-britanske pomorske bitke 1811.g? Zanimljivo je da je u to vrijeme bio jako gusarska središte.

Vis

Konačni pad Marka Antonija kao jedne od ključnih figura rimske politike nakon Cezarove smrti, desio se u pomorskoj bitci u kojoj je njegova flota poražena od Oktavijanove. Kako se zove rt kod kojeg je Marko Antonije konačno slomljen 31. godine pr. Kr.?

Akcij

Krajem 19. stoljeća se u Španjolskoj rodio gitarist koji se smatra najvećim gitarističkim virtuozom novijeg doba, a zaslužan je za renesansu tog instrumenta. Kako se on zove ako se zna da je rođen u Linaresu 1893. godine?

Andres Segovia

Apeninski je poluotok početkom 8. stoljeća potpao pod arapsku vlast. Koji je narod imao državu na području većeg dijela ovog polutoka dok ih nisu 711. godine osvojili Mauri?

Vizigoti

A sad malo željezničke povijesti. Naime, 1829. godine su održani tzv. Rainhill Trialsi u kojima je odlučeno koja će lokomotiva voziti na novoizgrađenoj pruzi između Liverpoola i Manchestera. Pobijedio je model iza kojeg su stajala braća Stevenson. Kako se zvala ova lokomotiva?

Rocket

1912. godine u Rijeci je rođen mađarski političar koji će nakon sovjetske intervencije 1956. godine postati novi mađarski premijer. Kako se zvao ovaj istaknuti mađarski političar?

János Kádár

Galješki jezik jedan je od romanskih španjolskih jezika kojim govori narod Galjega. Može se reći da je srodan portugalskom. U kojoj španjolskoj pokrajini je ovaj jezik, zajedno sa kastiljskim, službeni jezik?

GALICIJA

Ovaj jezik najsličniji je arapskom koji se govori u Tunisu. Njime govori oko 330000 ljudi, što je najmanji broj govornika nekog službenog jezika u EU. Uz arapske izraze, koristi se i riječima jezika južne Italije i Sicilije, a zadnjih stoljeća pokupio je i mnoge engleske izraze. Koji je ovo jezik?

MALTEŠKI JEZIK

Jezik čije ime tražimo u ovom pitanju bio je najrasprostranjeniji semitski jezik na području novoasirskog carstva. Govorio se na području današnjih Iraka, Jordana, Sirije i Izraela. Danas ga govori manje od 500000 ljudi. Najpoznatiji je po osobi koja ga je govorila, a živjela je na samom kraju Stare ere, te umrla u dobi od 33 godine. O kojem je ovdje jeziku riječ?

ARAMEJSKI JEZIK

Koja poznata znamenitost Berlina nosi nadimak “šuplji zub”, jer je ostala neobnovljena nakon njenih razaranja u WW2?

Crkva Gedaechtniskirche

Najpogubniji zračni napad konvencionalnim oružjem, znan kao “Operation Meetinghouse” predvođen generalom-bojnikom Curtis Le Mayom, ubio je 90,000-100,000 ljudi, oko 1,5 milijun napravio beskućnicima, a više od 300 bombardera spalilo je četrdesetak kvadratnih kilometara kojeg velegrada?

Tokio

Jedno lagano češko. Kako se zove jedan od najvećih antiratnih književnih heroja iz Praga, koji se potucao po bojištima prvog svjetskog rata, te kako se zove književnik koji ga je stvorio?

ŠVEJK I JAROSLAV HAŠEK

Hrvatsko kraljevstvo kao samostalni subjekt nestaje iz povijesti nakon poraza od Ugara. Koji je prvi vladar hrvatskougarskog kraljevstva, i koje je godine okrunjen?

KOLOMAN, 1102. g.

Vizuru našeg glavnog grada posebno obilježava pojas zelenih površina u obliku potkove u strogom centru grada. Kako se zove hrvatski urbanist i arhitekt koji je zaslužan za današnji izgled centra Zagreba?

Milan Lenuzzi

Muzej za umjetnost i obrt, Mirogoj, obnova zagrebačke katedrale, završetak đakovačke katedrale samo su biseri iz niza sjajnih arhitektonskih uradaka arhitekta koji će zauvijek obilježiti mnoge hrvatske gradove. Kako se on zove?

HERMANN BOLLE

Na području današnjeg Skradina, postojalo je jako ilirsko središte, koje nastavlja svoj kontinuitet i nakon priključivanja Dalmacije u sastav Rimskoga carstva. Naselje ima status municipija, a ime mu je?

SCARDONA

Kraj sela Kistanje, nalaze se ostatci velikog rimskog vojnog logora. Sve do potpune pacifikacije ilirskih krajeva, u njemu se, kao posade, izmjenjuje čitav niz rimskih legija. Kasnije se, nakon što počne gubiti vojni značaj, oko njega razvija i civilno naselje. Kako je ime ovog logora?

BURNUM

Na području Poreča, u razdoblju 1. stoljeća prije Krista, razvilo se rimsko naselje. Status kolonije dobija krajem istog stoljeća, a rimsko nasljeđe u gradu je najočitije u pravilnom položaju ulica stare porečke jezgre. Kako se u antici nazivao ovaj grad?

PARENTIUM

Na području današnjeg Nina, u rimskom razdoblju razvijao se urbani centar u položaju municipija. Kako se, u razdoblju vladavine Rima, nazivala ova naseobina?

AENONA

Za vrijeme Tiberijevog Panonskog rata (12. do 9. godina prije Krista), Rimljani osvajaju i naselje na jedinom pogodnom prijelazu preko Drave. Naselje su osnovali Andizeti, a Rimljani ga preuzimaju pod njegovim imenom, Mursa. U prvoj polovici 2. stoljeća uzdiže se do pozicije rimske kolonije. Sa gotskim i hunskim prodorima na područje Panonije, u potpunosti gubi na značaju. Na području kojeg današnjeg hrvatskog grada se nalazila antička Mursa?

OSIJEK

Kako se zvao, prema Ivanovom evanđelju, rimski vojnik koji je probio prsa razapetog Isusa Krista?

Longin

Uvriježeno je mišljenje da su na našim područjima prije dolaska Rimljana vladala ilirska plemena. Kako se zvalo pleme koje je obitavalo na području Istre a kako pak ono koje je živjelo oko i u slivu rijeke Neretve?

Histri i Daorsi

Na službeno gruzijskom teritoriju postoje dva područja koja ne priznaju službenu vlast iz Tbilisija. Kako se ona zovu?

ABHAZIJA I JUŽNA OSETIJA

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)