Povijest

Pub kviz pitanja iz povijesti.

Nakon invazije na Filipine, Japanci postupno slamaju otpor Amerikanaca i Filipinaca. Zadnja točka otpora ostat će utvrđeni otočić u zaljevu Manile. Na kraju će i on biti osvojen, nakon gotovo pet mjeseci stalnih napada. Kako se zove ovaj otok?

CORREGIDOR

Nakon što 1937. Japan krene u osvajanje ostatka Kine jedan će događaj ostati zapamćen zauvijek. Naime, nakon osvajanja tadašnje kineske prijestolnice, Japanci će u šest tjedana poubijati oko 300 000 kineskih zarobljenika i civila. U kojem gradu se desilo ovo ultimativno zlo?

NANKING

Tijekom 1938. i 1939., Japanci i CCCP imaju niz pograničnih sukoba na granicama Kine i Mongolije. Odlučujući sukob, nakon kojeg je Japan prisiljen na primirje i neutralnost prema Sovjetima , desio se na mongolskoj granici. Kako se zove rijeka kod koje je Žukov u potpunosti uništio japanske snage?

HALHIN GOL

Na Pacifiku, Japan je zaustavljen na samim vratima Australije. Naime, zaustavljeni su na Salomonskim otocima. Kako se zove jedan od njih, po kojem bitka dobija ime, i gdje kreće kontraofenziva savezničkih trupa?

GUADALCANAL

Rommelovo napredovanje kroz Sjevernu Afriku konačno je zaustavljeno na obrambenoj liniji nazvanoj po gradu uz nju. O kojem gradu je riječ?

EL ALAMEIN

Koji je papa životinjskog i jubilarnog imena nazvao hrvatske prostore “predziđem krščanstva” u pismu banu Petru Berislaviću iz 1519. godine?

Lav X

U kojoj je zemlji od 1975. do 2002. djelovala ljevičarska teroristička organizacija Pokret 17. studenog?

Grčka

Na području koje današnje države je 1911. zabilježena prva zrakoplovna borbena zadaća kada je Giulio Gavotti napao neprijateljske položaje?

Libija

Koje ime dijele bivši talijanski predsjednik Pertini i slikar Botticelli?

Sandro

Koja je koalicija desnog centra s Menachemom Beginom na čelu pobijedila na izraelskim izborima 1977?

Likud

Firenca i renesansa su neraskidivo povezani. Tako i ne čudi da je jedan od muzeja sa najznačajnijom zbirkom umjetničkih djela iz tog razdoblja smješten u ovom gradu. Kako mu je ime ako se zna da je nastalo od talijanske riječi za ured?

Od 14. do 18. stoljeća Firencom vlada loza patricijske dinastije koji su uz to i prebogati bankari. Kako se oni prezivaju ako se zna da je jedan od najistaknutijih članova iste nosio ime Cosimo?

Medici

Zadnjeg dana 1880. godine rođen je američki general koji je tijekom Drugog svjetskog rata bio glavni Rooseweltov savjetnik. Nakon rata je osmislio plan oporavka Europe koji je po njemu i dobio ime. Kako se prezivao ovaj general ako se zna da se zvao George?

Marshall

Fidel Castro je toliko dugo bio vođa Kube da su gotovo svi zaboravili kako se zvao diktator kojeg je zamijenio na čelu ove otočne države. Kako se on zvao ako se zna da je, kao i neki drugi diktatori, umro u Španjolskoj 1973. godine?

Fulgencio Batista

Najpoznatiji bik sa umjetničkog djela je definitivno onaj sa Picassove Guernice. Slika je nastala kao reakcija na bespotrebno bombardiranje baskijskog grada Guernice 1937. godine tijekom Španjolskog građanskog rata. Bombardiranje je obavila njemačka nacistička avijacija. Kako se zvala jedinica njemačkih dobrovoljaca, uglavnom avijatičara, koja je izvela ovaj zločin?

Legija Kondor

Lagano inijansko povijesno pitanje. Kojem je plemenu pripadao legendarni indijanski poglavica Bik Koji Sjedi?

(Lakota) Siuksi

Jedan je Milan bio predsjednik vlade Kraljevine Jugoslavije od lipnja 1935. do veljače 1939. godine. Kako se on prezivao?

Stojadinović

Titanic, najpoznatiji među brodovima, imao je i dva broda brata iz iste serije, te sa imenom koje je završavalo na –ic. Kako se zovu ova dva broda?

OLYMPIC I GIGANTIC (BRITTANIC)

Od 1954., pa sve do 1962. trajao je jedan od najkrvavijih sukoba nakon Drugog svjetskog rata. Riječ je o alžirskoj borbi za neovisnost. Glavni nosioc borbi sa alžirske strane je bila Fronta Narodnog Oslobođenja. Pod kojom troslovnom kraticom svijet zna ovu organizaciju?

FLN (FRONT DE LIBERATION NATIONALE)

Rat u Koreji konačno je zaustavljen nakon niza preokreta popriličnim iscrpljivanjem obiju strana. Granica se nakon primirja, 1953., vraća tamo gdje je i bila. Oko koje paralele se nalazi ova granica?

38. PARALELA

Jedan u nizu ratova između Izraela i arapskih susjeda desio se tijekom listopada 1973. godine. U njemu su se sukobili Izrael sa jedne strane, te Egipat i Sirija sa druge. Kako se početak desio u vrijeme najsvetijeg židovskog dana, tako je rat po njemu dobio i ime. Kako se danas najčešće naziva ovaj ratni sukob?

JOMKIPURSKI RAT

Vijetnam je zemlja u trajnom ratu još od japanske invazije. Nakon što su Japanci poraženi, Vijetnamci ulaze u otvoreni rat protiv francuskih kolonijalnih trupa. Rat traje od 1946. pa sve do 1954. godine kada Vijetnamci osvajaju garizon koji su Francuzi smatrali neosvojivom, te time primoravaju Francuze na kapitulaciju. Kako se zvala ova baza?

DIEN BIEN PHU

Indija i Pakistan ulaze u prvi vojni sukob odmah nakon osamostaljenja, 1947. godine. Isto će, do danas, ponoviti još tri puta. Glavni razlog sukoba je kontrola nad jednom pokrajinom. Kojom?

KAŠMIR

Kako nazivamo okamenjene ostatke riba?

Ihtioliti

U koja dva grada su se Chuchill, Staljin i Roosevelt našli tijekom Drugog svjetskog rata?

TEHERAN I JALTA

Na samom vrhuncu svoje vlasti, Rim doživljava jedan od najtežih poraza. Naime, u Teutoburškoj šumi, 9. godine, koristeći vremenske uvjete i teren, germanska plemena uništavaju tri rimske legije. Kako se zvao konzul čija je taktika dovela do ovog katastrofalnog poraza?

PUBLIJE KVINTILIJE VAR

Nakon što židovski ustanak ugrozi rimsku vlast u Judeji, Rimljani žestokim represalijama ponovno uspostavljaju vlast u cijeloj pokrajini. Zadnje mjesto otpora bila je utvrda u kojoj Rimljani, nakon proboja zidina, ne nalaze nikoga živog. Pobunjenici su si radije oduzeli živote nego da budu rimski robovi. Kako se zove ova utvrda, osvojena 74. godine?

MASADA

U trenutcima širenja Republike, Rimljani su se na jugu apeninskog poluotoka sukobili sa grčkim kolonijama. Tu im se, u prvoj polovici 3. st. pr. Kr., suprotstavio epirski kralj, koji ih je porazio uglavnom u svim bitkama koje su vodili. Međutim, zbog velikih gubitaka, nikad nije uspio iskoristiti te pobjede. Kako se zvao ovaj kralj, čije su pobjede, koje nisu ništa odlučivale, i danas žive kroz uzrečicu koja se koristi gotovo svakodnevno?

PIR

Možda i najkatastrofalniji poraz Rimljana, i koji je doslovno zaprijetio nestanku Republike, dogodio se u bitci u kojoj je Hanibal Barkas okružio i uništio gotovo 70000 rimskih vojnika. Gdje se dogodila ova krvava bitka, 216. pr. Kr.?

CANNA

Razjedinjenost galskih plemena omogućavala je Cezaru laganu kontrolu ove bogate pokrajine. Ipak, jedan od plemenskih vođa uspijeva ujediniti Gale u velikoj pobuni, koju Cezar uspijeva ugušiti više slučajnošću nego vojnim genijem. Kako se zvao galski vojskovođa koji je vodio ovaj ustanak i koji je zarobljen u završnoj opsadi Alesije 52. g. pr. Kr.?

VERCINGETORIX

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)