Pub kviz pitanja za pojam: Velika Britanija

U jednoj londonskoj ulici, na broju 10, žive britanski premijeri. O kojoj je to ulici riječ u ovom pitanju?

Downing Street

Koji je hrvatski otok bi poprište francusko-britanske pomorske bitke 1811.g? Zanimljivo je da je u to vrijeme bio jako gusarska središte.

Vis

Kad se spominje Arabija i Palestina u u Prvom svjetskom ratu, svi se odmah sjete Lawrencea od Arabije. Ali glavni zapovjednik britanskih trupa, koji će osvojiti od Turaka Palestinu, Arabiju i Siriju, je sasvim druga osoba. Kako je ime ovom britanskom generalu?

SIR EDMUND ALLENBY

Prva žena koja je obnašala poziciju premijerke Velike Britanije bila je Margareth Thatcher. Na ovoj poziciji ostala je od 1979. pa do 1990. godine. Nećemo ulaziti u njen politički rad, tražimo njen nadimak. Znači, kako je, u originalu, na engleskom, glasio njen nadimak?

IRON LADY

Jedni od najneustrašivijih ratnika kroz povijest, ali i dan danas, su Gurkhe. Posebice su se proslavili u službi britanske krune, a njihovi podvizi na ratištima oba svjetska rata, te u svim sukobima u kojima je Velika Britanija sudjelovala nakon njih, stavljaju ih ravno u legendu. Kako se zove njihovo ubojito hladno oružje, bez kojeg ne možemo zamisliti gurkha borca?

KUKRI

Nogometni klub Tottenham Hotspurs svoje utakmice odigrava na jednom od najstarijih objekata u Velikoj Britaniji. U funkciji je od 1899. godine, a puno ime mu je?

WHITE HART LANE

I na kraju ćemo se posvetiti prvom zabilježenom pljačkaškom pohodu Vikinga na Britansko otočje. Desila se na sjeveroistočnoj obali 793. godine, a opljačkan je samostan. Ovaj događaj se smatra početkom tzv. Vikinške ere u Europi. Kako se zvao ovaj nesretni samostan?

LINDISFARNE

Drugi književni doktor legenda je vjerni pratilac Sherlocka Holmesa, doktor John Watson. Tijekom vojne službe biva ranjen, te se povlači iz vojske. Nakon toga se upoznaje sa slavnim detektivom i ostalo je povijest. U kojoj zemlji je fiktivni doktor Watson ranjen kao vojnik britanskog carstva?

AFGANISTAN

Eto nas malo u Britaniji, točnije u Birminghamu. Ovdje su, 1978. godine, braća Campbell osnovala reggae bend koji će postati planetarno popularan. Zanimljivost je da su ime sastavu dali po obrascu za nezaposlene. Kako se zove ovaj bend?

UB40

Osim Jamajke, reggae je nevjerojatan utjecaj ostavio na bendove u Velikoj Britaniji. Između ostalih i na Clash, čija je muzika posebno obilježena ska ritmovima. Kako se zove trostruki album ovoga benda iz 1980. godine, nazvan po nikaragvanskom revolucionarnom pokretu?

SANDINISTA

William Shakespeare u nekoliko je navrata u naslove svojih drama stavljao i ženska imena. Daleko najpoznatiji primjer je Romeo i Julija. Međutim, u ovom pitanju tražimo jedno drugo žensko ime iz naslova. Ime drame se sastoji od dva imena. Prvo je Troilo. Koje žensko ime ide uz Troila?

KRESIDA

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)