Pub kviz pitanja za pojam: Nizozemska

Daniel Bernoulli je švicarski matematičar, fizičar, botaničar, oceanograf i anatom koji je 1700. rođen u Nizozemskoj. Svijet je zadužio jednadžbom koja je po njemu dobila ime. Čega je to ona osnovni zakon gibanja?

fluida

Abel Janszoon Tasman je bio nizozemski istraživač i pomorac. Rođen je u pokrajini Groningen, a poznat je po svojim putovanjima 1642. i 1644. u službi nizozemskog istočnoindijskog društva. U jednoj državi postoji ledenjak koji nosi njegovo ime. O kojoj je to državi ovdje riječ?

Novi Zeland

Margaretha Geertruida MacLeod je bila poznata nizozemska plesačica. Pod kojim je imenom ona puno poznatija ako se zna da je pogubljena u Parizu 1917. godine?

Mata Hari

Vincent van Gogh je bio nizozemski slikar, grafičar i crtač. Smatra jednim od najslavnijih i najutjecajnijih osoba u povijesti umjetnosti. A sad pitanje, koje si je uho odrezao, lijevo ili desno?

lijevo

I u Nizozemskoj je nogomet jedan od najbitnijih sportova. U sezoni 2015./16., nakon napete završnice, prvenstvo je osvojio jedan veliki klub. Koji?

PSV EINDHOVEN

Svjetsko prvenstvo u Brazilu ostat će zapamćeno ne po prvaku, Njemcima, već po katastrofalnom porazu domaćina u polufinalu od Nijemaca rezultatom 7:1. Nisu oni puno bolje prošli ni protiv Nizozemaca u borbi za treće mjesto. Koliko su komada popili od Nizozemaca?

3 (rezultat 3:0)

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)