Pub kviz pitanja za pojam: Fizika

Prema kojem fizičaru se zove princip neodređenosti; elektronu ne možemo istovremeno znati i položaj i brzinu, odnosno ako se točno odredi položaj elektrona u prostoru, njegova brzina je neodređena i obratno? Dijeli prezime sa aliasom jednog lika iz poznate serije.

Heisenberg

Pitanje iz fizike. Kako se zove sila koja nastaje pri kružnim gibanjima, te prisiljava tijelo da se giba oko nekog središta?

CENTRIPETALNA SILA

Hawking je od 1979. do 2009. godine predavao fiziku i matematiku na sveučilištu u Cambridgeu. Ta pozicija je jedna od najprestižnijih u svijetu znanosti, i samim tim ima i ime. Kako se naziva ova katedra na Cambridgeu?

LUCASOVA KATEDRA (LUCASIAN PROFESSOR OF MATHEMATICS)

Kod nas se temperatura mjeri u celzijusima. Međutim, u nekim djelovima svijeta prihvaćena je skala koju je osmislio njemački fizičar Gabriel Fahrenheit. Vjerujem da se mnogi snalaze i na ovoj ljestvici, ali kod nas je mnogo poznatija po književnom djelu Raya Bradburya, po kojem je snimljen i istoimeni film. U imenu romana prva je riječ Fahrenheit, a potom ide broj, koji, navodno, označava temperaturu na kojoj papir počinje gorjeti. U Fahrenheitima, logično. Koji je to broj?

FAHRENHEIT 451

Georg Simon Ohm njemački je fizičar koji se istakao radovima s područja elektriciteta i magnetizma. Po njemu je nazvana mjerna jedinica otpora. Ipak, najpoznatiji je po zakonu u kojem tvrdi da je nešto što prolazi vodičem proporcionalno naponu i obrnuto proporcionalno otporu. Što je to nešto?

JAKOST STRUJE

Alessandro Volta, talijanski fizičar, jedan je od osnivača elektrostatike. Sva njegova istraživanja su prožeta elektricitetom, a posebno dostignuće mu je prvi galvanski članak ikad napravljen. Svijet znanosti je njegova dostignuća nagradio mjernom jedinicom sa njegovim imenom. Što označavamo mjernom jedinicom Volt?

ELEKTRIČNI NAPON

Otvaramo sa jednim od najpoznatijih znanstvenika svih vremena. Ovaj engleski fizičar, matematičar i astronom, najpoznatiji je po jabuci, po zakonima gibanja, te o zakonu o gravitaciji. Kako se, imenom i prezimenom, zove ovaj genijalac?

ISAAC NEWTON

U ovom pitanju tražimo ime francuskog matematičara i fizičara. Matematiku je zadužio osnovama teorije vjerojatnosti, i prvim strojem za računanje. Ipak, puno nam je poznatiji po temeljnom zakonu hidrostatike koji nosi njegovo ime, i koji otprilike glasi: promjena u pritisku zatvorenog fluida se prenosi na površinu fluida i na stijenke njegovog spremnika. Kako se zvao ovaj genijalac, stručnjak za pritiske i tlakove?

BLAISE PASCAL

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)