Glazba

Pub kviz pitanja iz glazbe.

…Velebite, vilovito stijenje, Ja ljubim tvoje smilje. Ljubim tvoga u gorici vuka, I onoga – Ličkoga hajduka… Ovo je stofa iz hrvatske domoljubne pjesme iz druge polovice 19. stoljeća. Autori su nepoznati, ali pjesma ide pod najpoznatije domoljubne sa ovih prostora. Kako se ona zove?

Vila Velebita

Kineski zid je glazbeni sastav koji je djelovao u Splitu, a najpoznatiji su im članovi bila braća Dvornik. Davne 1983. izdali su album. Kako je tom albumu bilo ime?

Kineski zid

Jeanne Michel Jarre postaje planetarna zvijezda sa albumom iz 1976. godine, koji je prodan u preko dvanaest miliona primjeraka. Kako je ime tog albuma?

OXYGENE

Ovaj Marko je hrvatski glazbenik koji pjeva pjesme Tišina, O tebi ovisan, Misao dana i Sva blaga ovog svijeta, a moglo ga se vidjeti i na ovogodišnjoj Dori u ponešto izmjenjenoj ulozi. Kako se on preziva?

Tolja

Krajem 19. stoljeća se u Španjolskoj rodio gitarist koji se smatra najvećim gitarističkim virtuozom novijeg doba, a zaslužan je za renesansu tog instrumenta. Kako se on zove ako se zna da je rođen u Linaresu 1893. godine?

Andres Segovia

Evo vlak mi stiže je pjesma koju izvodi Goran Bare sa plaćenicima. Album na kojem se ona nalazi ima brojčano ime. Koje?

7

Iako se to ne čini baš kao neka lagana misija, tko poručuje svojoj dragoj da bi preplivao Mrtvo more da je ostala s njim?

Alan Vitasović

Kako se zove sprava koja pokazuje brzinu izvođenja nekoga glazbenog djela, a patentirao ju je Johann Mälzel 1816.?

Metronom

Biografija Johnnyja B. Štulića autora Hrvoja Horvata i nadrealistični film Luisa Buñuela dele isto ime. Koje?

Jedan od najzanimljivijih projekata u svijetu muzike ovog stoljeća je band Gorillaz. Dva čovjeka su zaslužni za nastanak ovog virtualnog muzičkog sastava. Jedan je član Blura, a drugi strip autor. Kako se zovu ova dvojica?

DAMON ALBARN I JAMIE HAWLETT

Koji je rock band poznat po hitovima “No one knows” i “Go with the flow”, a njegov je osnivač i gitarist Joshua Homme?

Queens of the Stone Age

Koji je glazbenik pravim imenom Vincent Damon Furnier?

Alice Cooper

Koji pojam povezuje roman Miroslava Krleže i pjesmu Parnog valjka?

Zastave

Hajde dijete otvorimo ples zamisli da svira najdraži bend večeras igram samo za tebe svejedno kako to je nebitna stvar ne želim pričom da te zamaram ljubimo se poslednji put… Ovo je refren pjesme Vrijeme odluke. Koji ju je sastav sa ovih prostora izvodio?

Azra

Vrijeme je da se krene je pjesma glazbenog sastava imena Majke. U kasnim devedesetima ovu je pjesmu kao slogan koristila jedna stranka u predizbornoj kampanji. Koja?

SDP

Jedna od zvijezda u svijetu mode iz Hrvatske zove se Patrik, a za njega se otimaju svjetski dizajneri. Tako barem on kaže. Kod nas je najpoznatiji po ulozi u spotu Franke Batelić, Plan B. Kako se ovaj Patrik preziva?

Cvetko

Pjesma imena Thousand na tržištu se pojavila 1993. na singlu na kojem je na drugoj strani bila pjesma I Feel It. Ova pjesma američkog glazbenika završila je u Guinessovoj knjizi rekorda kao pjesma sa najbržim tempom koja je ikad snimljena. Naime ona u jednom trenutku dostiže 1015 BPMa. Tko ju izvodi?

Moby

Koliko crnih tipki ima jedna oktava na klaviru?

5

Koje je umjetničko ime pjevača Edina Dervišhalidovića?

Dino Merlin

Kakvi su prsti u naslovu pjesme Jelene Rozge i Klape Rišpet?

Zapleteni

Kome je posvećena pjesma Ko to tamo peva grupe Azra?

Josipu Brozu Titu

A kako je tek bilo Dini i Borisu kad su shvatili da sa pjesmom Malo nas je al nas ima kopirali svoju kolegicu Ivanu Banfić, i njenu pjesmu Vjerujem. A nju je pokrao lopov iz prošlosti. Koji?

BILLY JOEL

Kada je 1995. snimio pjesmu Mašta moja, Boris Novković nije ni slutio da će spasiti karijeru gotovo nepoznatom bendu iz prošlosti. Naime, oni će koristeći se mogućnošću putovanja u budućnost, besramno pokrasti Borisa, te stvoriti, u 1979., hit My Sharona. Tko su oni?

THE KNACK

A kako je tek nisko pao jedan od najvećih muzičara kraja prošlog i ovog stoljeća, kada je otišao u budućnost i pokrao sirotu Danijelu Martinović. Čuo je njenu pjesmu Pleši sa mnom, i odmah mu je u glavi nastala pjesma kojom će poharati svjetske top liste. Pjesma se zove Dance Me to the End of Love. Tko je on?

LEONARD COHEN

Evo kako je sudbina okrutna sa plagijatorima. Naime, američki pisac pjesama Fred Rose pohodio je naše krajeve u budućnosti, te čuo pjesmu Suze liju plave oči. Odmah je uočio njen sjajan potencijal, te je stvorio hit Blue Eyes Crying in the Rain. Međutim nije doživio 1975., kad će sjajno izvođenje Willia Nelsona od njegove pjesme napraviti planetarni hit. Koga je to kod nas, 1966., čuo Rose da izvodi pjesmu Suze liju plave oči?

IVICA ŠERFEZI

Vladimir Kočiz, a bogami i Zec, nije imao sreće sa pjesmom Ispod marelice. Izgleda da ju je, putujući kroz vrijeme poput onih rokera iz zadnjeg kviza, čuo mučki plagijator Bryan Adams. Odmah je u glavi imao pjesmu koja potom postaje planetarni hit. Kako je tu pjesmu nazvao Adams?

CLOUD NUMBER 9

Na albumu Zastave Parnog valjka iz 2000. godine pojavljuje se pjesma u kojoj se mogu naći ovi stihovi: Kaži da sam blesav Pjevam pjesme naivne Al’ ne možeš mi ništa Smijem se… Kako se ova pjesma zove?

U Ljubav Vjerujem

I’ll be your plastic toy For you Eating up the scum Is the hardest thing for Me to do Just like honey Just like honey… Ovo je dio refrena pjesme najutjecajnijeg škotskog banda ikad. Kako se oni zovu ako se zna da je pjesma iz 1985., sa albuma Psychocandy?

The Jesus and Mary Chain

Imam razlog je glazbeni hit iz 2021. godine kojeg izvodi glazbenica imena Lucija Ćustić. Koje si je umjetničko ime uzela ova Lucija?

Luce

Marvin Gaye jedan je od najutjecajnijih glazbenika u povijesti soul i r&b glazbe. Njegov rad vezan je uglavnom za jednu planetarno poznatu diskografsku kuću. Koju?

MOTOWN

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)