Pub kviz pitanja za pojam: Australija

I za kraj se vraćamo čovjekolikim bićima. Ovog puta riječ je o bićima koja žive u divljim dijelovima Australije. Navodno su ih sretali aboridžini još prije dolaska bijelaca, a kasnije ih navodno sreću i novi naseljenici. Razna domorodačka plemena imaju svoja imena za njih, ali među bijelom populacijom se uvriježilo jedno ime. Koje?

YOWIE

U središnjoj Australiji, smjestio se veliki kameni blok, kojeg se smatra najvećim kamenim monolitom na svijetu. Europski doseljenici nadjenuli su mu ime Ayers Rock. Međutim, narod Pitjantjatjara, koji je na tom području živio tisućljećima prije nego što su se pojavili europski doseljenici, za tu kamenčugu ima drugo ime. Koje?

ULURU

A sada još malo o… nogometu. Nogometaš iz Australije koji je 1995. godine došao u zagrebačku Croatiju, platio je danak tadašnjoj nepopularnosti tog kluba u državi i medijima, a sve zbog klupskih veza sa visokom politikom. Naime, došao je kao najbolji igrač Australije, a pružao je i odlične igre u Zagrebu, ali javnost i dobar dio novinara ga je vezivala za mutne poslove Croatie. Zbog svega toga, na kraju odlazi u Celtic. Kako se prezivao ovaj Ozi hrvatskih korijena, a imena Mark?

VIDUKA

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)