Strip

Pub kviz pitanja iz područja stripa.

Privatni detektiv Rip Kirby uvijek se oslanjao na svog butlera. Kako se zove ovaj simpatični londončanin?

DESMOND

Vukovi sa Ontarija nikad ne bi bili to što jesu da nema njihovog hrabrog vođe Komandanta Marka. Mark je zaručen za ljubomornu plavušu iz tvrđave Ontario, koja svaki put strepi kad je on u nekoj od svojih avantura. Kako se zove Markova zaručnica?

Betty

Dylan Dog privatni istražitelj koji sebe voli nazivati istražiteljem noćnih mora, ne bavi se paranormalnim cijeli život. Prije nego što postaje privatni detektiv, radio je kao policajac. Kako se zove ustanova u kojoj je radio?

Scotland Yard

Princ Valiant ima mač kojim kroz dobar dio serijala nemilo kosi svakog tko mu stane na put. Kako je ime ovog oružja?

Raspjevani mač

U nekada glavnim perjanicama hrvatskog tiska, Vijesniku i Večernjem listu, na zadnjoj stranici izlaze legendarne karikature. U Večernjem je njen autor Ico Voljevica, dok je u Vijesniku glavni lik karikature Pero. Kako se zove lik kojeg je stvarao Voljevica, a kako pak autor legendarnog Pere?

GRGA I OTO REISINGER

Konačno pitanje o Zagorovom vjernom pratitelju, Chicu. Navedite bar tri imena i prezimena, od pet, koja on najčešće dodaje nakon Chico kada se predstavlja?

CHICO FELIPE CAYETANO LOPEZ MARTINEZ Y GONZALES

Zagorov dom u Darkwoodu skrovito je i teško dostupno mjesto. Jedan od glavnih razloga je močvara koja ga okružuje. Kako se zove ta močvara?

MO-HI-LA

Zagor, Duh Sa Sjekirom, Zagor Te Nej, i još čitav niz nadimaka prate Zagora kroz sve stripove. Međutim, kako se on, imenom i prezimenom, zapravo zove?

PATRICK WILDING

Zagor je imao posebnu vezu sa jednim od indijanskih poglavica. Naime, sa poglavicom Mohawk indijanaca bio je krvni brat. Kako se on zove?

TONKA

Dvojac zaslužan za stvranje stripa o Zagoru su crtač Galliano Ferri i pisac scenarija Guido Nolitta. Samo što je Guido Nolitta pseudonim. Kako se zaprave zove čovjek koji je pisao scenarije za Zagora?

SERGIO BONELLI

Osim grupe TNT, Broj 1 okružen je i raznim kućnim ljubimcima . Kako se zovu papiga koju je on dobio od djeda, a kako ćuko, vjerni pratitelj Boba Rocka?

KLODOVIK I NOSONJA

S kojim stripovskim superjunakom iz Marvelove produkcije naziv dijeli jedna od pjesama na albumu “Paranoid” grupe Black Sabbath?

Iron Man

Nezaboravna Grunfova mudrost. Završite citat: Ko sanjari drhti, ko drhti…

…SANJARI, ILI MU JE HLADNO

Ova Grunfova rečenica naprosto je antologijska. Završite je: Tko vrijedi leti, tko leti vrijedi…

… TKO NE LETI, NE VRIJEDI

Sada jedna standardna Grunfova mudrost. Završite citat: Naoružajte se…

… I BJEŽITE

Ni ova Grunfova ne bi trebala biti puno teža. Na vama je samo da je završite: Prvo hopni …

… PA RECI SKOČ

Ako tko zna, zna Grunf. Idemo s jednom laganom. Završite rečenicu: Tko spava…

… NIJE BUDAN

Koja su imena i prezimena ljudskih alteregoa Spidermana i Ironmana?

PETER PARKER I ANTHONY TONY STARK

U post apokaliptičnoj Americi koju je stvorio u svojim stripovima Belgijac Hermann Hupenn, njegov junak Jeremiah ne bi dugo preživio bez pomoći vjernog prijatelja. Kako se on zove i kako se zove njegova mazga?

KURDY MALLOY I EZRA

Boris Bunčuga je alias najpoznatijeg hrvatskog superheroja. Ishodište njegovih moći je u lavandi, a bori se protiv moljaca i komaraca, nesanice, glavobolje i vrtoglavice. Kako je ime ovom superjunaku i iz kojeg mjesta dolazi?

LAVANDERMAN I JELSA

Vođa Vukova sa Ontarija, Komandant Mark, ne bi bio to bez svojih vjernih prijatelja Žalosne Sove i još jednog. Kako se zove taj drugi, ali kako je i ime njegovog psa, zakletog neprijatelja Žalosne Sove?

MISTER BLUFF I FLOK

Alex Raymond 1934. počinje sa radom na jednom od najpoznatijih SF strip serijala svih vremena. Radnja se dešava na planetu Mongo, gdje završava ekipa sa Zemlje, a u kojoj je glavni lik osoba koja daje ime cijelom serijalu. Uz njega su njegova djevojka Dale Arden, te znanstvenik Hans Zarkov. Kako se zove ovaj strip?

Ljudski alteregoi Supermena i Thora imaju djevojke. Kako se one zovu, imenom i prezimenom?

LOIS LANE I JANE FOSTER

Nije samo film bio oduševljen Tarzanom. I strip je od prvog dana pratio čovjeka iz džungle. Crtaju ga Foster, Hogart, Buschema, ali ni naši autori nisu mu mogli odoliti. Tako je i jedan od najboljih hrvatskih crtača radio Tarzana. Po tom je puno poznatiji u Americi, dok je kod nas najpoznatiji po sjajnom serijalu Vam. O kojem strip umjetniku je riječ?

IGOR KORDEJ

I za kraj nešto teže. Radi se o stripu koji Harold Knerr stvara od 1914. godine. Originalno ime je The Katzenjammer Kids, i vrti se oko dogodovština dva zločesta klinca i njihove obitelji. Strip je kod nas naslovljen njihovim kratkim imenima, koja se razlikuju samo u jednom slovu. Kako se, kod nas, zvao ovaj strip?

BIM I BUM

Mornar iz stripa čije ime tražimo, prvi put se pojavljuje davne 1929. godine, kao sporedni lik u stripu Thimble Theatre. Zbog sjajne reakcije na njegov lik, uskoro nastaje strip sa njim u glavnoj ulozi. Sve drugo o njemu je, kao i on sam, dio opće kulture, od hrane koju jede, djevojke, mitskog neprijatelja… Tko je on?

POPAJ

Dick Brown će 1973. godine stvoriti sjani strip lik Hogara Strašnog, kojeg će nakon njegove smrti nastaviti stvarati njegov sin. Uz Hogara, strip je prepun nezaboravnih likova. Jedan od njih je i Hogarova bolja polovica, koja je, za njega, puno opasnija od bilo kojeg neprijatelja na bojnom polju. Kako se ona zove?

HELGA

Početkom pedesetih godina prošlog stoljeća, američki strip autor Mort Walker stvorit će nezaboravni strip lik vojnika bitange, u okruženju baze američke vojske. Ovaj kratki strip, u američkom se originalu zove Beetle Bailey. Kako se, kod nas, barem prije zadnjeg rata, zvao ovaj lik, a samim time i strip?

REDOV BILI

Princ Valiant nije mogao naći običnu curku da mu bude žena. Naravno, tražio je neku plemenitog porijekla, i na kraju ju je našao u kraljici Aleti. Čega je to kraljica Valijantova bolja polovica?

MAGLOVITA OSTRVA

Strip je uvijek pratio aktualna politička zbivanja. Tako se desilo da su događanja na ovim prostorima devedesetih, ponukala belgijskog strip autora Hermanna, na stvaranje albuma koji će biti oštra kritika svjetske politike prema ratu u Bosni. U naslovu strip albuma su dvije riječi. Druga je argentinski ples tango, a prva riječ je ime jednog europskog glavnog grada. Kojeg?

SARAJEVO

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)