Znanost

Pub kviz pitanja iz znanosti.

Kada neko tijelo kruži oko Zemlje, kao centripetalna sila služi A sila, a ako se nabijena čestica giba u magnetskom polju, ulogu centripetalne sile ima B sila?

Gravitacijska i Lorentzova sila

Ako ste nekad trebali na operaciju, gotovo sigurno su vam laboratorijski određivali PV (protrombinsko vrijeme) i APTV (aktivirano parcijalno tromboplastinsko vrijeme). Oni su mjere kojeg fiziološkog procesa?

Koagulacija

Kako nazivamo živčani sustav koji čine simpatikus i parasimpatikus?

Autonomni

Jedan od tradicionalnih načina liječenja u Japanu može se doslovno prevesti kao pritisak prsta. Koja je japanska, a i u svijetu prihvaćena riječ, za ovaj tip liječenja?

SHIATSU

Kako se naziva tekući dio krvi, koji se primarno sastoji od vode i proteina, ali i faktora zgrušavanja?

Plazma

Od kog vitamina se formira hormon kalcitriol u jetri i bubrezima? Nedostatak tog vitamina može uzrokovati rahitis kod dece i omekšavanje kostiju (osteomalaciju) kod odraslih. Koji je to vitamin, a čija redovita suplementacija ublažava sindrom iritabilnog creva?

D

A sada jedno riblljegeografsko pitanje. Naime, postoji slatkovodna riba koja dijeli ime sa jednom azijskom rijekom. Ova riba ima vretenasto tijelo pravilne građe i izgledom je dosta slična klenu. Neki primjerci mogu narasti preko metra dužine i 30 kg težine. Kako se kod nas ova riba zove?

Amur

Riba iz ovog pitanja dijeli ime sa otpacima koji nastaju prilikom cijepanja. Ovo je riba karakterističnog oblika, oči joj se nalaze na jednoj strani, gornjoj, a to je najčešće desna, ovalnog je oblika, bočno spljoštena. Kako se kod nas naziva ovu ribu?

Iverak, iver

Slatkovodna riba iz ovog pitanja vretenastog je oblika. Leđa su joj obično tamnozelena ili smeđa, a bokovi tamnozlatni sa prelivima bakarne boje uz izrazito crvenkasta peraja. Kako joj je ime ako se zna da dijeli ime sa dijagnozom koja je specifična za naše oči?

mrena

Riba iz ovog pitanja dijeli pak ime sa jednim zanimanjem koje polako nestaje, te sa stanovitim Nikom. I njegovim bratom također. Ova je riba neobičnog izgleda, ovalnog oblika, bočno vrlo spljoštenog tako da je skoro nevidljiv kada ga se gleda okomito. Kako je ime ove ribe?

kovač

Riba iz ovog pitanja zove se kao i titula hrvatskih vladara prije Tomislava. Sitna je riba, lijepo oblikovana tijela, u boku spljoštenog, a u cijelini simetričnog. Na maloj stožastoj glavi nalaze se sitna usta, a u njima tanki i oštri zubi. Kako je ime ove morske ribe?

knez

U čvrstom dijelu jezgre našeg planeta prevladavaju dva metala. Tako barem kažu. Najviše je željeza, oko 85 %. Koji je drugi metal najzastupljeniji u Zemljinoj jezgri ako se zna da ga ima 10%?

nikal

31.12.1879. Thomas Alva Edison i njegov tim predstavljaju funkcionalnu i jeftinu žarulju u kojoj će žarna nit biti od raznih karboniziranih materijala. Uskoro će uspjeti stvoriti žarulju koja će trajati gotovo 1200 sati. Koja je biljka korištena kao karbonizirani materijal za žarnu nit u ovoj verziji Edisonove žarulje?

bambus

U razgradnji molekula čega sudjeluje probavni enzim lipaza?

Masti

S koliko je ovojnica obavijen ljudski mozak?

3

Riječ je o jednom od najvećih znanstvenika 20. stoljeća, Enricu Fermiju. Najpoznatiji je po svom radu na raspadanju beta čestica, razvoju prvog nuklearnog reaktora, te za razvoj kvantne teorije. Jedan kemijski element dobio je ime po njemu. Koji je kemijski simbol ovog elementa?

Fm

Koji je talijanski liječnik i fizičar otkrio je da se preparirane noge žabe trzaju ako ih dodiruje sa dvije različite kovine? To je, istina pogrešno, pripisao životinjskom elektricitetu.

Luigi Galvani

Kako nazivamo okamenjene ostatke riba?

Ihtioliti

Kako nazivamo samorodne biljke starosjedioce u odnosu na alohtone biljke uvezene s drugog područja?

Autohtone

Simulirana ili na drugi način neučinkovita medicinska terapija koja zapravo zavarava pacijenta, ali dovodi do toga da pacijent misli da mu je bolje ili čak do stvarnog poboljšanja stanja je, naravno, placebo. No, suprotno tome, kako se zove takva simulirana terapija inertnom tvari koja dovodi do pogoršanja stanja pacijenta, čiji je naziv skovao Walter Kennedy 1961. godine?

Nocebo

Kako se naziva kibernetički organizam koji se sastoji od umjetnih i prirodnih dijelova, ili, kako na to danas najčešće gledamo, organizam koji ima poboljšane sposobnosti zahvaljujući tehnologiji?

kiborg

Što ne mogu napraviti ljudi koji imaju genski poremećaj adermatoglifiju?

Otisak prsta

„Ne žalim što su drugi pokrali moje ideje. Žalim što nemaju svoje.” Ovo je izjava velikog svjetskog znanstvenika i pronalazača koji nikad nije uspio unovčiti svoje nevjerojatne izume i ideje. Tko je on?

Nikola Tesla

Ako neka osoba od lijekova koristi izoniazid, rifampicin, etambutol i streptomicin, od koje bolesti boluje?

Kuga

Kako glase ime i prezime američkog matematičara čije teorije se koriste u ekonomiji, biologiji i umjetnoj inteligenciji. Predavao je na MIT-u. Zbog svojeg rada na “teoriji igara” 1994. je nagrađen Nobelovom nagradom. 2001. postao je planetarno popularan nakon što je o njemu snimljen film “Genijalni um”

JOHN NASH

I za kraj Niels Bohr. Sjajni fizičar, koji je 1922. godine dobio Nobelovu nagradu za fiziku za zasluge u istraživanju strukture atoma. Koja država se može podičiti time da je u njoj rođen Niels Bohr?

Danska

U ovom pitanju govorimo o jednom od najvećih znanstvenika 20. stoljeća, Enricu Fermiju. Najpoznatiji je po svom radu na raspadanju beta čestica, razvoju prvog nuklearnog reaktora, te za razvoj kvantne teorije. Jedan kemijski element dobio je ime po njemu. Koji je kemijski simbol ovog elementa?

Fm

U ovom pitanju tražimo ime talijanskog matematičara i fizičara, kojeg smatramo jednim od osnivača molekularne teorije. U njegovu čast, broj osnovnih čestica plina koji sadrži jedan mol, naziva se brojem s njegovim imenom. Kako se zvao ovaj talijanski znanstvenik?

AMADEO AVOGADRO

Britanski fizičar i kemičar, Michael Faraday, zaslužan je za mnoga otkrića na područjima elektromagnetizma i elektrokemije. Zbog toga je, njemu u čast, jedna fizikalna jedinica dobila ime farad (F). Čega je to mjerna jedinica farad?

KAPACITET

U drugoj polovici osamnaestog stoljeća, talijanski liječnik i fizičar Luigi Galvani otkrio je da se preparirane noge jedne životinje trzaju ako ih dodiruje sa dvije različite kovine. To je, istina pogrešno, pripisao životinjskom elektricitetu. Noge koje životinje su mu pomogle u ovom otkriću?

Žaba

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)