Znanost

Pub kviz pitanja iz znanosti.

Sigmund Freud, začetnik psihoanalize, svojevremeno je surađivao sa tada mladim psihologom Carl Gustav Jungom, te se uzdao u Junga kao nasljednika njegove vizije psihoanalize. Ipak Jung je imao svoje ideje koje su ga odvele do začetka koje grane psihologije?

Analitička psihologija

Paul Felix Nemenyi je bio fizičar, ekspert mehanike kontinuuma koji je rođen u Rijeci 1895. godine. Osim što je aktivno radio na izradi prve atomske bombe poznat je i po tome što je navodno vambračni otac jedne od najpoznatijih osoba druge polovice Dvadesetog stoljeća. Čiji je on to navodni otac ako se zna da je riječ o osobi koja je u jednom trenu bila svjetski prvak?

Bobby Fischer

Ivan Vukić, poznat i kao Ivan Luppis ili Ivan Lupis je hrvatski inovator i pomorski časnik austro-ugarske mornarice rođen u Rijeci 1813. godine. Uz koji se izum uglavnom u svijetu veže njegovo ime?

Torpedo

I za kraj smo ostavili najsjajniju zvijezdu na našem nebu, Sirius. U kojem se zviježđu smjestio Sirius?

VELIKI PAS (CANIS MAJOR)

Otvoreni skup zvijezda Messier 45 u sazviježđu Bik, mnogo je poznatiji pod imenom Plejade. Ipak, kod nas postoji i domaći izraz za ovu zvijezdanu skupinu. Kako se kod nas još zovu Plejade?

VLAŠIĆI

Ako je desno rame Betelgez, lijevo stopalo Rigel, a u pojasu mu se nalaze Mintaka, Alnilam i Alnitak, tzv. Kosci, o kojem zviježđu je riječ?

ORION (LOVAC)

Blizanci su jedno od zviježđa vidljivih na sjevernoj polutci. Dvije najsjajnije zvijezde imena su dobile po blizancima iz antičke mitologije, koje još poznamo pod nazivom Dioskuri. Koja su imena ove dvije zvijezde?

KASTOR I POLUKS

Alkaid, Mizar, Alioth, Megrez, Phecda, Merak, Dubhe. Ovo nije nikakva satanistička molitva. Naprotiv, ovaj popis je više okrenut nebu. Što čine ovi pojmovi kad ih gledamo skupa?

VELIKI MEDVJED (KOLA)

Jedna od endokrinih žlijezda zove se epifiza. Ona je, poput hipofize, smještena u mozgu. Hormon koji ona luči je zadužen za regulaciju spavanja i budnosti. Koje je ime ovog hormona?

MELATONIN

Žlijezde s unutarnjim lučenjem izlučuju hormone u krv i limfni sustav pa mogu djelovati daleko od mjesta gdje su proizvedeni. Kako glasi skupno medicinsko ime za sve žlijezde sa unutarnjim lučenjem?

ENDOKRINE ŽLIJEZDE

U mozgu se nalazi žlijezda koja upravlja radom svih ostalih žlijezda. Smještena je sa donje strane mozga i veličine je zrna graška. Navedite ime ove žlijezde.

HIPOFIZA

Žlijezda čije ime tražimo u ovom pitanju smještena je na prednjoj strani vrata, odmah ispod grkljana. Glavni zadatak joj je regulacija metabolizma u ljudskom organizmu. Kako je ime ovoj žlijezdi?

ŠTITNJAČA

Žlijezda čije ime tražimo u ovom pitanju, smještena je ispod želudca, a jedna od njenih glavnih uloga je proizvodnja hormona inzulina i glukagona, koji reguliraju razinu šećera u krvi. Koje je, na latinskom, ime ove pankerske žlijezde?

PANKREAS

Prema kojem fizičaru se zove princip neodređenosti; elektronu ne možemo istovremeno znati i položaj i brzinu, odnosno ako se točno odredi položaj elektrona u prostoru, njegova brzina je neodređena i obratno? Dijeli prezime sa aliasom jednog lika iz poznate serije.

Heisenberg

Sigmund Freud, začetnik psihoanalize, svojevremeno je surađivao sa tada mladim psihologom Carl Gustav Jungom, te se uzdao u Junga kao nasljednika njegove vizije psihoanalize. Ipak Jung je imao svoje ideje koje nije pretočio psihoanalitično nego su ga odvele do začetka koje grane psihologije?

Analitičke

Jedna od zabluda je da je Sjevernjača najsjajnija zvijezda na nebu. Po sjaju je tek 45. zvijezda. Koja je najsjajnija zvijezda na nebu, i kojem zviježđu pripada Sjevernjača?

SIRIUS I MALI MEDVJED

U prvoj kućici u Sustavu elemenata nalazi se kemijski element vodik. Koja je relativna atomska težina vodika? NAPOMENA: TRAŽIMO 3 DECIMALE

1,008

U ovom pitanju tražimo ime skupine elemenata koji su posebni jer u spoju sa metalima daju sol. U nju spadaju fluor, klor, brom, jod i astat. Kako nazivamo ovu skupinu kemijskih elemenata?

HALOGENI ELEMENTI

U ovom pitanju tražimo jednu koja je naj u puno stvari. U svojoj skupini alkalijskih metala najmanje je reaktivna, te je najtvrđa i najvišeg tališta. Ali ipak je najpoznatiji po tome što je najlakši od svih poznatih metala. O kojem kemijskom elementu je ovdje riječ?

LITIJ

U ovom pitanju traži se ime nemetala čije ime prevedeno sa grčkog znači smrad. Jedini je nemetal koji je na sobnoj temperaturi u tekućem stanju. Prodorna je mirisa i proizvodi otrovne pare. Po legendi, u vojsci ga u čaju ima više nego šećera. Koji je ovo element?

Brom

Vrijeme je za osnovna znanja iz kemije. Ako pogledamo pojam ALGEBRA, koje kemijske elemente moramo skupiti da bi dobili ovu riječ?

Al – aluminij
Ge – germanij
B – bor
Ra – radij

Kako nazivamo upalu zubnog mesa?

Gingivitis

Kako nazivamo smjesu dviju nemješivih tekućina (npr. voda i ulje)?

Emulzija

Ako mu je na početku mali bubanj, a onda idu stremen, nakovanj i čekić, tu će uvijek morati biti i cijev za izjednačavanje tlaka. Koje „zmijsko” ime moramo staviti uz tu cijev, da bi joj ime bilo potpuno?

EUSTAHIJEVA CIJEV

Pitanje iz fizike. Kako se zove sila koja nastaje pri kružnim gibanjima, te prisiljava tijelo da se giba oko nekog središta?

CENTRIPETALNA SILA

Kako se zove grana medicine koja se bavi proučavanjem građe i funkcije oka u zdravom i bolesnom stanju?

Oftamologija

Planet Mars, kao i naš planet, ima mjesec. Točnije mjesece. Navedite imena Marsovih mjeseca.

FOBOS I DEIMOS

Kako se naziva istosmjerna električna struja stalne jakosti?

Galvanska struja

Kako se naziva dio kugline plohe koji nastaje presjekom kugle ravninom?

Kalota

Kako se zvao američki znanstvenik koji je bio na čelu Projekta Manhattan?

ROBERT OPPENHEIMER

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)