Pub kviz pitanja za pojam: Medicina

Ako neka osoba od lijekova koristi izoniazid, rifampicin, etambutol i streptomicin, od koje bolesti boluje?

Kuga

U drugoj polovici osamnaestog stoljeća, talijanski liječnik i fizičar Luigi Galvani otkrio je da se preparirane noge jedne životinje trzaju ako ih dodiruje sa dvije različite kovine. To je, istina pogrešno, pripisao životinjskom elektricitetu. Noge koje životinje su mu pomogle u ovom otkriću?

Žaba

Jedna od endokrinih žlijezda zove se epifiza. Ona je, poput hipofize, smještena u mozgu. Hormon koji ona luči je zadužen za regulaciju spavanja i budnosti. Koje je ime ovog hormona?

MELATONIN

Žlijezde s unutarnjim lučenjem izlučuju hormone u krv i limfni sustav pa mogu djelovati daleko od mjesta gdje su proizvedeni. Kako glasi skupno medicinsko ime za sve žlijezde sa unutarnjim lučenjem?

ENDOKRINE ŽLIJEZDE

U mozgu se nalazi žlijezda koja upravlja radom svih ostalih žlijezda. Smještena je sa donje strane mozga i veličine je zrna graška. Navedite ime ove žlijezde.

HIPOFIZA

Žlijezda čije ime tražimo u ovom pitanju smještena je na prednjoj strani vrata, odmah ispod grkljana. Glavni zadatak joj je regulacija metabolizma u ljudskom organizmu. Kako je ime ovoj žlijezdi?

ŠTITNJAČA

Žlijezda čije ime tražimo u ovom pitanju, smještena je ispod želudca, a jedna od njenih glavnih uloga je proizvodnja hormona inzulina i glukagona, koji reguliraju razinu šećera u krvi. Koje je, na latinskom, ime ove pankerske žlijezde?

PANKREAS

Kako nazivamo upalu zubnog mesa?

Gingivitis

Ako mu je na početku mali bubanj, a onda idu stremen, nakovanj i čekić, tu će uvijek morati biti i cijev za izjednačavanje tlaka. Koje „zmijsko” ime moramo staviti uz tu cijev, da bi joj ime bilo potpuno?

EUSTAHIJEVA CIJEV

Kako se zove grana medicine koja se bavi proučavanjem građe i funkcije oka u zdravom i bolesnom stanju?

Oftamologija

Jedno od liječnika koje je udarilo temelje modernoj medicini rođen je u Briselu, 1514.. Doktorirao je u Padovi, a mogućnost seciranja tijela mrtvih zarobljenika, omogućila mu je da shvati pogreške ranijih liječnika. Napisao je prvu kompletnu knjigu ljudske anatomije, pod imenom Sedam knjiga o građi ljudskog tijela. Ta knjiga je u potpunosti promijenila shvaćanje čovječjeg tijela, i omogućila je svijetu medicine veliki iskorak. Kako se zvao ovaj slavni Belgijanac?

ANDREAS VESALIUS

Švicarac čije ćemo ime tražiti u ovom pitanju, završio je studij medicine u Baselu. Godine 1904. razrađuje metodu testiranja koja je postala standardni postupak u otkrivanju raznih kompleksa. Začetnik je analitičke psihologije u kojoj razlikuje dva sloja nesvjesnog: osobno nesvjesno i kolektivno nesvjesno. Kako se zove ovaj švicarski psiholog i psihijatar?

CARL GUSTAV JUNG

Poznati islamski liječnik, filozof i znanstvenik Avicena, živio je na prijelazu iz 10. u 11. stoljeće. Njegovo ime je latinizirani oblik imena Ibn Sina. Glavni razlog tome je što je njegova knjiga Kanon medicine, iz 1025. godine, bio neizostavni udžbenik na svim srednjovjekovnim sveučilištima. Ovaj sjajni znanstvenik rođen je pored Buhare. U kojoj današnjoj državi se nalazi Buhara?

UZBEKISTAN

U današnjem svijetu konstantno se postavlja pitanje eutanazije bolesnika bez nade u oporavak. Neki od njih prekinuli bi patnju, i traže pravo da to i učine uz medicinsku pomoć. Međutim, većina država u svijetu kazneno tereti sve one koji bi pomagali pri takvim postupcima. Daleko najpoznatiji liječnik koji se bavio takvim postupcima je američki liječnik kojeg su američki mediji prigodno nazvali dr. Smrt. Kako se zvao ovaj doktor?

JACK KEVORKIAN

Škotski znanstvenik Alexsander Fleming, svojim otkrićem je napravio nevjerojatan skok u medicini. Za to otkriće kraljica će mu 1944. dodijeliti plemićku titulu , a već iduće godine dobija i Nobelovu nagradu. Koje je to njegovo otkriće promijenilo svijet moderne medicine?

PENICILIN

Sifilis, ili lues, svima je poznata spolna i zarazna bolest. U Europi postaje problem od 16. stoljeća, i liječnici pokušavaju sve i svašta da suzbiju tzv. Francusku bolest. Do početka 20. stoljeća jedan metal i proizvodi od njega se koriste kao standardni lijek za ovu bolest. O kojem metalu je riječ?

ŽIVA

Ako pijete previše gaziranih sokova, ako pretjerujete sa unosom antibiotika, ako se hranite sa suviše masnom hranom, jedan vaš organ imat će poprilične probleme. O kojem je organu riječ?

JETRA

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)