Pub kviz pitanja za pojam: Kemija

U ovom pitanju govorimo o jednom od najvećih znanstvenika 20. stoljeća, Enricu Fermiju. Najpoznatiji je po svom radu na raspadanju beta čestica, razvoju prvog nuklearnog reaktora, te za razvoj kvantne teorije. Jedan kemijski element dobio je ime po njemu. Koji je kemijski simbol ovog elementa?

Fm

Britanski fizičar i kemičar, Michael Faraday, zaslužan je za mnoga otkrića na područjima elektromagnetizma i elektrokemije. Zbog toga je, njemu u čast, jedna fizikalna jedinica dobila ime farad (F). Čega je to mjerna jedinica farad?

KAPACITET

U prvoj kućici u Sustavu elemenata nalazi se kemijski element vodik. Koja je relativna atomska težina vodika? NAPOMENA: TRAŽIMO 3 DECIMALE

1,008

U ovom pitanju tražimo ime skupine elemenata koji su posebni jer u spoju sa metalima daju sol. U nju spadaju fluor, klor, brom, jod i astat. Kako nazivamo ovu skupinu kemijskih elemenata?

HALOGENI ELEMENTI

U ovom pitanju tražimo jednu koja je naj u puno stvari. U svojoj skupini alkalijskih metala najmanje je reaktivna, te je najtvrđa i najvišeg tališta. Ali ipak je najpoznatiji po tome što je najlakši od svih poznatih metala. O kojem kemijskom elementu je ovdje riječ?

LITIJ

U ovom pitanju traži se ime nemetala čije ime prevedeno sa grčkog znači smrad. Jedini je nemetal koji je na sobnoj temperaturi u tekućem stanju. Prodorna je mirisa i proizvodi otrovne pare. Po legendi, u vojsci ga u čaju ima više nego šećera. Koji je ovo element?

Brom

Vrijeme je za osnovna znanja iz kemije. Ako pogledamo pojam ALGEBRA, koje kemijske elemente moramo skupiti da bi dobili ovu riječ?

Al – aluminij
Ge – germanij
B – bor
Ra – radij

Bojni otrov službenog imena diklordietil-sulfid svoje je svijetlo dana ugledao u cik Prvog svjetskog rata, a u engleskom žargonu je ostao upamćen po svojoj specifičnoj boji te je stoga dobio nadimak po jednom „finom“ začinu. Kojem?

Senf (mustard)

Ovaj metal se jako rijetko koristi samostalno, ali je vrlo čest u čeličnim legurama kojima daje veliku čvrstoću i otpornost na visoke temperature. Najpoznatiji primjer je čelik za brzinska oruđa M – serije. Koje se zove ovaj element, broja 42?

MOLIBDEN

Četiri kemijska elementa su dobila imena po suvremenim državama. Tri od njih su radioaktivni i ne mogu se naći u prirodi u većim količinama. Četvrti je stabilan i uobičajen. O kojem je elementu riječ?

GERMANIJ

Pojedini atomi nekih elemenata imaju isti broj protona i elektrona, ali različit broj neutrona. Zbog toga imaju ista kemijska svojstva, ali su im fizička različita. Kako nazivamoovakve atome pojedinog elementa?

IZOTOPI

U posljednjem, osamnaestom, stupcu, smjestili su se plinovi koji gotovo nikada ne tvore spojeve, ni međusobno, ni sa drugim elementima iz sustava. Kako, skupnim imenom, zovemo ove „ bolje od ostalih“, plinove?

PLEMENITI PLINOVI

Kemijski elementi su složeni u sustav po svojim vrijednostima i obilježeni skraćenicama po kojima ih prepoznaje cijeli svijet. Ali ako bi ih prebacili u hrvatski, i ako bi slagali po abecednom redu, prvi bi bio aktinij. Koji je po toj logici zadnji kemijski element?

ŽIVA

Drugi najrasprostranjeniji kemijski element u ljudskom tijelu je ugljik. Ali znamo da njegova oznaka u Periodnom sustavu elemenata nije U. Kod nas, nažalost, tvrde, da je ovo slovo primjerenije za na kapu, ali kad gledamo oznaku ugljika među elementima, onda je to C. Naravno, oznaka je iz riječi za ugljik iz latinskog jezika, a taj izraz su prilagodili i koriste ga mnogi drugi jezici. Koji je engleski izraz za ugljik?

CARBON

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)