Mitologija

Pub kviz pitanja iz mitologije.

U grčkoj mitologiji dva lika razlikuju se samo u jednom slovu. Jedan je kentaur, učitelj mnogih velikih heroja grčkog svijeta, između ostalih, Ahila i Herakla. Drugi je pak, prevozio duše mrtvih u zagrobni svijet Had. Kako se zovu kentaur učitelj i lađar?

HIRON I HARON

Nekada sin kralja patuljaka, a onda ga prokletstvo pretvara u strašnog pohlepnog zmaja. Njegov brat Regin, želi se dokopati velikog blaga, do kojeg je zmaj došao ubistvom njihovog oca, te nagovara mladog Sigfrida da ubije čudovište. Ovaj, služeći se lukavstvom, to i uspijeva. Kako se zvao zmaj kojeg je Sigfrid riješio?

FAFNIR

Nakon što divovsko čudovište noću počne ubijati ljude u prestolnoj dvorani mitskog danskog kralja Hrothgara, Beowulf kreće za njim. U dugačkoj bitci napokon ga uspijeva pobijediti, što će mu donesti mnoštvo darova zahvalnoga kralja. Kako se zvao ovaj čudovišni div?

GRENDEL

Kako se zvao, prema Ivanovom evanđelju, rimski vojnik koji je probio prsa razapetog Isusa Krista?

Longin

Jedan široko poznati mač nosi ime Durendal ili Durandal. Kako se zove lik koji ga je nosio ako se zna da je vjerojatno bio stvaran, ali je njegovo ime postalo mnogo bitnije u fiktivnom svijetu?

Orlando

Prvi poznati brod bila je Noina arka. Nabrojite koje je sve životnje Noa spremio u brod pred Potopom bi sad bilo sjajno pitanje. Ipak nećemo inzistirati na ovom pitanju, probat ćemo nešto lakše. Na koje se brdo parkirao Noa sa arkom kad je povodanj prošao?

ARARAT

Nekada sin kralja patuljaka, a onda ga prokletstvo pretvara u strašnog pohlepnog zmaja. Njegov brat Regin, želi se dokopati velikog blaga, do kojeg je zmaj došao ubistvom njihovog oca, te nagovara mladog Sigfrida da ubije čudovište. Ovaj, služeći se lukavstvom, to i uspijeva. Kako se zvao zmaj kojeg je Sigfrid riješio?

FAFNIR

Nakon što divovsko čudovište noću počne ubijati ljude u prestolnoj dvorani mitskog danskog kralja Hrothgara, Beowulf kreće za njim. U dugačkoj bitci napokon ga uspijeva pobijediti, što će mu donesti mnoštvo darova zahvalnoga kralja. Kako se zvao ovaj čudovišni div?

GRENDEL

I za kraj se vraćamo čovjekolikim bićima. Ovog puta riječ je o bićima koja žive u divljim dijelovima Australije. Navodno su ih sretali aboridžini još prije dolaska bijelaca, a kasnije ih navodno sreću i novi naseljenici. Razna domorodačka plemena imaju svoja imena za njih, ali među bijelom populacijom se uvriježilo jedno ime. Koje?

YOWIE

Najpoznatije čudovište iz jezera je Nessie iz škotskog Loch Nessa. Međutim, Nessie ima rodbinu u Kanadi, u jezeru Okanagan. Pod kojim imenom svijet poznaje ovo navodno čudovište iz Okanagana?

OGOPOGO

U obje Amerike navodno se pojavljuje biće koje se hrani krvlju životinja. Jedni je opisuju kao životinju reptilske kože koja se kreće poput klokana. Drugi pak tvrde da izgleda kao pas bez dlake sa istaknutim kralješcima, velikih očnjaka i pandži. Jedino se slažu da se hrani krvlju stoke koje noću lovi. Kako se naziva ova legendarna zvijer?

CHUPACABRA

Europski moreplovci, posebice Vikinzi, oduvijek su se bojali mitskog morskog čudovišta sposobnog da potopi bilo koji brod. Tijekom 17. i 18. stoljeća ono se opisuje kao divovski križanac između hobotnice i lignje. Kako se naziva ovo mitsko morsko čudovište?

KRAKEN

Na gotovo svim kontinentima mogu se pronaći legende i svjedočanstva o čovjekolikim bićima koja žive na zabačenim mjestima. Jedan od najpoznatijih takvih primjera je sjevernoamerički bigfoot, veliko dlakavo biće koje viđaju posvuda po kontinentu. Bigfoota su viđali i prije dolaska Europljana, a svako pleme je koristilo svoje ime za ovo biće. Ipak, najpoznatiji je naziv plemena Helkomelem, koji se danas često koristi kao istoznačnica bigfootu. Koje je to ime?

SASQUATCH

Jedna od najbitnijih stvari u starogrčkom zagrobnom životu je prijevoz mrtvih duša preko rijeke u zagrobni svijet Had. Jedini je problem bio što je tu vožnju trebalo platiti. Zbog toga su Grke sahranjivali sa novčićem ispod jezika, i to novčićem u vrijednosti jedne šestine drahme. Kako se zove rijeka preko koje se plovilo u Had, a kako novčić kojim se plaćao prijevoz?

AHERONT I OBOL(US)

Hipokamp je mitološko biće iz grčke mitologije, sluga Posejdona i nimfe Amfitrite. Kao i sva druga bića iz svoje mitologije, i ovu su Grci sklepali od više životinja, ovog puta, samo od dvije. Koje?

KONJ I RIBA

Jedan od brodova koje znamo iz grčke mitologije, prevozio je Jazona i ekipu u avanturi sa zlatnim runom. Ime broda se podudara sa imenom Odisejeva psa, ali i sa imenom američkog filmskog trilera iz 2012. godine. Navedite ime ovoga broda.

ARGO

Najčešći način mučenja i kažnjavanja kod Rimljana bilo je razapinjanje na križ. Najpoznatiji razapeti je Isus, ali uz njega na istom mjestu su razapeli još dvojicu lopova. Jedan od njih je razapet branio Kristovu vjeru, te mu je ovaj, u znak zahvalnosti obećao ulazak u raj. Jedina je osoba koju je sam Isus proglasio svetim. Koje je ime Dobrog razbojnika?

DIZMA

Durendal, mač imena kao iz Gospodara prstenova, bio je oružje jednog od najopjevanijih vitezova srednjeg vijeka. Po legendi, taj vitez je rogom upozorio Karla Velikog na dolazak velike muslimanske vojske, te je boreći se sam do smrti, omogućio Karlu da se s vojskom povuče u sigurnost. Tko je taj nesebični vitez?

ROLAND

Kralj Artur se ne može zamisliti bez Excalibura, mača nad mačevima. Po jednoj legendi on ga izvlači iz kamena, čime se potvrđuje njegovo pravo na krunu, ali po drugoj priči, dobija ga od jedne Gospe. Gospe od čega?

Jezera

Opet je riječ o ženskim čudovištima. Ovog puta je riječ o bićima s očnjacima, pandžama, krilima i zmijama umjesto kose, a ako bi ste se susreli sa njihovim pogledom, pretvorili bi ste se u kamen. Najpoznatiju od njih, Meduzu, ubio je Perzej, a kasnije koristi njenu glavu kao štit. Koje je ime ove kombinirane zvijeri?

GORGONA

U grčkoj mitologiji opisuju ih kao ptice sa ženskim licima. Duhovi su vjetra, a smatraju se pljačkašicama i otimačicama, posebice hrane. U mitologiji sa njima problema ima Eneida, ali glavna priča s njima je priča o Fineju, kojeg Zeus po kazni, smješta na otok sa hranom, ali kad god ju primi, one mu je otimaju iz ruku. Tko su ove ptičurde?

HARPIJE

E ovo je malo teže. Riječ je o zvijeri iz Likije (Licije). Njen izgled je problematičan, znaju se sastavni dijelovi, od koze, zmije i lava, ali ih svako sastavlja drugačije. Neko tradicionalno, svaki dio tijela jednoj životinji, a neki je pak slažu sa više glava, od svake zvijeri po jedna. Jedino što se svi slažu je da bljuje vatru, barem iz jedne od glava, te da je ženskog roda. Kako nazivamo ovu zvijer?

HIMERA

Još jedno lagano. Riječ je o troglavom psu sa zmijskim repom. Vlasnik mu je bog podzemlja Had, a njegov glavni zadatak je čuvati ulaz u podzemni svijet. Kako je ime ovom troglavom čudovištu?

KERBER

Svakakve čudnokombinirane zvjeri su nastanjivale drevne mitologije. Jedna od njih se javlja u egipatskoj, grčkoj i hinduskoj, a svima im je zajedničko lavlje tijelo, na koje se zašarafi glava od ovna, sokola, jastreba ili čovjeka. Nama je najpoznatija iz grčke mitologije, po postavljanju zagonetki i ubijanju onih koji ih nisu znali. Kako se naziva ovo mitsko čudovište?

SFINGA

I za kraj dosta ovih mračnih šuma. Posvetit ćemo se jednom šumarku, točnije gajiću maslina. On je poznat po tome što je u njemu Platon osnovao svoju poznatu filozofsku školu. Kako se zvao mitski grčki junak, po kojem je taj maslinik dobio ime?

AKADEM

Prema jednom od mitova, ovo čudovište, je bila Nejada, kći Posejdona i Geje, koju Zeus pretvara u čudovište koje tri puta dnevno guta vodu i pri tom stvarajući ogromne virove. Zajedno sa svojom čudovišnom kolegicom bila je strah i trepet grčkih pomoraca. Kako je ime ovom čudovištu?

HARIBDA

U grčkoj mitologiji opisuju ih kao ptice sa ženskim licima. Duhovi su vjetra, a smatarju se pljačkašicama i otimačicama, posebice hrane. U mitologiji sa njima problema ima Eneida, ali glavna priča s njima je priča o Fineju, kojeg Zeus po kazni, smješta na otok sa hranom, ali kad god ju primi, one mu je otimaju iz ruku. Tko su ove ptičurde?

HARPIJE

Jedan od najpoznatijih pojmova iz nordijske mitologije je Valhalla. Ovo je velika rajska dvorana u kojoj stoluje vrhovni bog Odin, a u njoj borave ratnici poginuli u boju. Svako jutro izlaze iz nje, i bore se međusobno. Tako vježbaju za konačnu bitku između bogova i divova. Kako se zove ta konačna bitka na kraju svijeta?

RAGNAROK

Deset zapovijedi koje je, prema Bibliji, Bog objavio Mojsiju na dvjema kamenim pločama na gori Sinaju i predao ih izraelskom narodu, koji ih se trebao strogo pridržavati još se nazivaju i jednom riječju u grčkoj osnovi. O kojoj je to riječi riječ?

Dekalog

Legenda kaže da je predivni lokalitet imena Odisejeva špilja točno mjesto gdje se Odisej zaljubio u Kalipso. Smještena je na jednom našem otoku. Kojem?

Mljet

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)