Umjetnost

Pub kviz pitanja iz umjetnosti.

Kako je Madrid godinama bio centar golemog carstva, ne čudi da su mnogi umjetnici gravitirali dvoru u ovom gradu. Sva je ta djela trebalo spremiti i tako je nastao najpoznatiji madridski muzej. Kako mu je ime ako se zna da posjeduje jednu od najvrijednijih svjetskih zbirka slikarstva i kiparstva iz posjeda španjolskih kraljeva te iz zatvorenih i raspuštenih samostana?

Prado

Prvi iskorak u povijesti fotografije desio se 1839. godine, kad je francuski slikar uspio pronaći način kako proizvesti permanentni pozitiv. Kako je bilo ime ovog Francuza?

LOUIS JACQUES DAGUERRE

Najpoznatije i najprodavanije lizaljke (lizalice) na svijetu su Chupa Chups. Tko je dizajnirao njihov logo?

Salvador Dali

Johann Schwarzer je bio austrijski fotograf kojega se smatra i pionirom jedne filmske vrste. Koje je to filmove Schwarzer snimao još početkom 20.st.?

Porno filmove

Koju bolest možemo naći u imenu jednog Fordovog SUV modela?

Taksidermija

Koji je hrvatski slikar autor djela Odisej ubija prosce, Pokrštenje Hrvata i Antonije nad mrtvim Cezarom?

Bela Čikoš Sesija

Kako se u kiparstvu naziva usklađena ravnoteža u odnosu između istodobnih pokreta figure usmjerenih u suprotnim pravcima? Najpoznatije primjere možemo vidjeti kod Polikletovog Dorifora i Mironovog Diskobola.

Kontrapost

Kod nas poznat i po imenu riječkog rock benda, koji francuski izraz u fotografiji i slikarstvu označava portret lica sučelice okrenutog prema promatraču?

En face

Prva je žena koja je dobila prestižnu Pritzkerovu nagradu 2004., najvišu nagradu u svijetu arhitekture. Uz čitav niz nevjerojatnih remekdjela, posebice se ističu zgrada opere u kineskom Guangzhou, te niz spektakularnih građevina u Bakuu. Kako je ime ove arhitektonske umjetnice rođene u Iranu?

ZAHA HADID

Vizuru našeg glavnog grada posebno obilježava pojas zelenih površina u obliku potkove u strogom centru grada. Kako se zove hrvatski urbanist i arhitekt koji je zaslužan za današnji izgled centra Zagreba?

Milan Lenuzzi

U ovom pitanju tražimo ime francuskog arhitekta švicarskog porijekla. Nemjerljiv je njegov utjecaj na današnju arhitekturu. Najpoznatija su mu djela Vila Savoye iz 1929., te Kapela u Ronchampu iz 1954.. Tko je on?

LE CURBISIER

U opusu kojeg se našeg likovnog umjetnikanalaze “Susret ljubičastog”,”Žuta oluja” i ” Užareni vinogradi” ?

Edo Murtić

Frida Khalo, je jedna od najvećih umjetnica Meksika. Međutim, isto to možemo reći i za njenoga muža. Ovaj aktivni komunista najpoznatiji je po izradama monumentalnih murala, najčešće u domovini Meksiku. Kako se on zvao?

DIEGO RIVERA

Kako nazivamo slikarsku tehniku pomoću voska ako znamo da s papirom tvori poznatu sintagmu ?

Batik

Doslovni prijevod ove naprave je mračna soba .Ona je preteča svih fotoaparata, kamera i sličnih naprava. O kojoj spravi je riječ?

CAMERA OBSCURA

Henri de Toulouse-Lautrec je francuski postimpresionist koji nam kroz svoje slike otvara svijet pariških kavana, kabarea, cirkusa i javnih kuća. U ovom pitanju tražimo ime kluba u kojem je provodio većinu vremena, a iz kojeg često možemo naći motive na njegovim slikama. Znači, kako se zove ovaj klub, te također istoimena Lautrecova slika, koja se smatra jednom od njegovih najboljih?

MOULIN ROUGE

Pierre Auguste Renoir jedan je od najistaknutijih predstavnika impresionizma. Međutim, rijetko se kad desi da i otac i sin budu umjetnici svjetske klase. To se desilo sa Pierrom, i sa njegovim sinom. Istina, on nije postao slikarska svjetska zvijezda, ali slobodno možemo reći da je to u svijetu filma. Kako se zove Pierrov sin?

JEAN RENOIR

Ovaj francuski slikar smatra se jednim od velikana impresionizma, iako on za sebe nikad nije tvrdio da je dio tog pokreta. Bez obzira u koju ga ladicu spremali, zadužio je svijet sjajnim slikama. Posebice je imao pik na balerine i konjske utrke. Najpoznatija su mu djela Primabalerina, Čaša apsinta, Na utrkama, te čitav niz drugih remekdjela. Tko je on?

EDGAR DEGAS

Paul Gauguin, francuski slikar i grafičar postimpresionizma i preteča simbolizma, oduvijek je imao potrebu odmaknuti se od civilizacije. Pokušao je to u Provansi, međutim 1891. godine odlazi na otočje u koje se trajno zaljubljuje. Gdje je to Gauguin otišao da bi našao mir i nove vizure te 1891.?

TAHITI

Dva impresionistička francuska slikara koji će obilježiti ovu epohu, u prezimenima se razlikuju samo u drugom slovu. Jedan je naslikao sjajnu sliku Impresija: zalazak sunca, po kojoj cijeli pokret dobija ime, dok je drugi naslikao Doručak na travi, te se smatra jednim od najvećih imena moderne umjetnosti. Koja su to slova različita u prezimenima ove dvojice slikara?

A i O

Jedna od najpoznatijih skulptura koju je isklesao Michelangelo Buonarroti je ona Mojsija, na grobnici pape Julija II. Cijeli kompleks grobnice je također Michelangelovo djelo. Projekt je uz najvećeg majstora imao i najbolji materijal. Riječ je o najboljem mramoru koji se mogao naći u Italiji. Pored kojeg se grada nalazi kamenolom iz kojeg je ovaj mramor?

CARRARA

Kad se spominje renesansa, tri imena su uvijek na vrhu. Njih trojica se i dan danas navode među najvećim umjetnicima koji su ikad stvarali. Dvojica su Da Vinci i Michelangelo. Treći nije ništa manje poznat. Njegove slike Vjenčanje Djevice, Portret Pape Julija II, te freska Atenska škola vrh su renesansnog slikarstva. Kako se zove treći iz sjajnog renesansnog tria?

RAFAEL

Ako pogledamo kupolu katedrale u Firenci, svjesni smo da je arhitekt morao biti poseban. Smatra ga se prvim renesansnim arhitektom, a posebno je bitan jer je znanstveno pojasnio i opisao linearnu perspektivu. Kako je ime ovom poznatom Firentincu?

FILIPPO BRUNELLESCHI

Jedna od najpoznatijih slika iz razdoblja renesanse je slika Rođenje Venere. Čuva se u Firenci, u galeriji Ufizzi, a nastala je 1485. godine. Tko je autor ovog remekdjela?

SANDRO BOTICELLI

Jedan od najvećih slikara ikad, naslonio se 1890. godine, na jedno od stabala koje je volio slikati, i pucao si u glavu. Kako se zvao ovaj impresionist koji se koju godinu ranije poigrao s britvom?

VINCENT VAN GOGH

Nastavljamo dalje sa paleolitskim slikarstvom. Ovog puta se prebacujemo u susjednu Francusku, u špilju koju još nazivaju Sikstinskom kapelom prapovjesnog doba. I ovdje je sve puno naslikanih životinja, i to na mnogo većoj površini nego u Altamiri. Kako se zove ova špilja, u kojoj se nalaze crteži koji se smatraju najljepšima u cijelom Paleolitiku?

LASCAUX

U ovom pitanju tražimo hrvatskog glumca rođenog 1977. između ostalog poznatog po ulogama u filmu i kazališnoj predstavi Kauboji, filmovima Metastaze i Ljudožder vegetarijanac. Kako se zove ovaj glumac?

Rakan Rushaidat

Koja klasični ples,koji svoje ime duguje koreografu koji ga je izmislio porijeklo vuče iz SAD-a,a karakteriziraju ga jednostavni i lako izvodljivi plesni koraci koji oponašaju šuljanje jedne male šumske zvijeri?

FOXTROT

Starom jezgrom Zadra dominira katedrala Svete Stošije. Međutim, nedaleko od nje, nalazi se i biser predromaničke sakralne arhitekture. Koji svetac je zaštitnik ove predivne crkve?

SVETI DONAT

Jedno od najznačajnijih arhitektonskih ostvarenja 15. i 16. stoljeća na području Hrvatske, katedrala je Svetog Jakova u Šibeniku. Ovaj sjajni objekt s razlogom je na UNESCOVOM popisu svjetske baštine. Kako se zove arhitekt zaslužan za ovo remekdjelo?

JURAJ DALMATINAC

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)