Umjetnost

Pub kviz pitanja iz umjetnosti.

Koje ime dijele bivši talijanski predsjednik Pertini i slikar Botticelli?

Sandro

Najpoznatiji bik sa umjetničkog djela je definitivno onaj sa Picassove Guernice. Slika je nastala kao reakcija na bespotrebno bombardiranje baskijskog grada Guernice 1937. godine tijekom Španjolskog građanskog rata. Bombardiranje je obavila njemačka nacistička avijacija. Kako se zvala jedinica njemačkih dobrovoljaca, uglavnom avijatičara, koja je izvela ovaj zločin?

Legija Kondor

Petar Iljič Čajkovski je u svom bogatom opusu stvorio i tri baleta. Daleko najpoznatiji je Labuđe jezero. Koja su ostala dva?

TRNORUŽICA I ORAŠAR

Pero Kvrgić je jedan od najvećih hrvatskih glumaca. Uz prepoznatljiv lik ide i još prepoznatljiviji glas. Zato u dječjoj seriji Zorana Tadića iz 1985. daje glas glavnom liku serije. Kako se zove ovaj lik ako se zna da je uvodnu pjesmu serije otpjevao Jimmy Stanić?

Floki

Đavo u selu je balet našeg proslavljenog skladatelja, dirigenta i glazbenog pedagoga. Kako se on zove ako se zna da se praizvedba ovog baleta izvela 1935. godine?

Fran Lhotka

Koji hrvatski kipar je autor spomen-obilježja s likom golubice žrtvama Domovinskog rata na Ovčari?

Slavomir Drinković

16277.U Varšavskoj ulici u Zagrbeu stoji 3 m visok kip kojeg našeg pjesnika?

Tina Ujevića

U razdoblju manirizma jedan od najpoznatijih talijanskih umjetnika je zlatar iz Firence koji je radio za niz papa, Cosima Medicia i za francuskog kralja Francoisa I. Za njega je izradio solenku koja se i danas smatra jednim od najvećih umjetničkih ostvarenja ikad. Kako se on zove?

Benvenuto Cellini

Margaretha Geertruida MacLeod je bila poznata nizozemska plesačica. Pod kojim je imenom ona puno poznatija ako se zna da je pogubljena u Parizu 1917. godine?

Mata Hari

Vincent van Gogh je bio nizozemski slikar, grafičar i crtač. Smatra jednim od najslavnijih i najutjecajnijih osoba u povijesti umjetnosti. A sad pitanje, koje si je uho odrezao, lijevo ili desno?

lijevo

Kako je Madrid godinama bio centar golemog carstva, ne čudi da su mnogi umjetnici gravitirali dvoru u ovom gradu. Sva je ta djela trebalo spremiti i tako je nastao najpoznatiji madridski muzej. Kako mu je ime ako se zna da posjeduje jednu od najvrijednijih svjetskih zbirka slikarstva i kiparstva iz posjeda španjolskih kraljeva te iz zatvorenih i raspuštenih samostana?

Prado

Prvi iskorak u povijesti fotografije desio se 1839. godine, kad je francuski slikar uspio pronaći način kako proizvesti permanentni pozitiv. Kako je bilo ime ovog Francuza?

LOUIS JACQUES DAGUERRE

Najpoznatije i najprodavanije lizaljke (lizalice) na svijetu su Chupa Chups. Tko je dizajnirao njihov logo?

Salvador Dali

Johann Schwarzer je bio austrijski fotograf kojega se smatra i pionirom jedne filmske vrste. Koje je to filmove Schwarzer snimao još početkom 20.st.?

Porno filmove

Koju bolest možemo naći u imenu jednog Fordovog SUV modela?

Taksidermija

Koji je hrvatski slikar autor djela Odisej ubija prosce, Pokrštenje Hrvata i Antonije nad mrtvim Cezarom?

Bela Čikoš Sesija

Kako se u kiparstvu naziva usklađena ravnoteža u odnosu između istodobnih pokreta figure usmjerenih u suprotnim pravcima? Najpoznatije primjere možemo vidjeti kod Polikletovog Dorifora i Mironovog Diskobola.

Kontrapost

Kod nas poznat i po imenu riječkog rock benda, koji francuski izraz u fotografiji i slikarstvu označava portret lica sučelice okrenutog prema promatraču?

En face

Prva je žena koja je dobila prestižnu Pritzkerovu nagradu 2004., najvišu nagradu u svijetu arhitekture. Uz čitav niz nevjerojatnih remekdjela, posebice se ističu zgrada opere u kineskom Guangzhou, te niz spektakularnih građevina u Bakuu. Kako je ime ove arhitektonske umjetnice rođene u Iranu?

ZAHA HADID

Vizuru našeg glavnog grada posebno obilježava pojas zelenih površina u obliku potkove u strogom centru grada. Kako se zove hrvatski urbanist i arhitekt koji je zaslužan za današnji izgled centra Zagreba?

Milan Lenuzzi

U ovom pitanju tražimo ime francuskog arhitekta švicarskog porijekla. Nemjerljiv je njegov utjecaj na današnju arhitekturu. Najpoznatija su mu djela Vila Savoye iz 1929., te Kapela u Ronchampu iz 1954.. Tko je on?

LE CURBISIER

U opusu kojeg se našeg likovnog umjetnikanalaze “Susret ljubičastog”,”Žuta oluja” i ” Užareni vinogradi” ?

Edo Murtić

Frida Khalo, je jedna od najvećih umjetnica Meksika. Međutim, isto to možemo reći i za njenoga muža. Ovaj aktivni komunista najpoznatiji je po izradama monumentalnih murala, najčešće u domovini Meksiku. Kako se on zvao?

DIEGO RIVERA

Kako nazivamo slikarsku tehniku pomoću voska ako znamo da s papirom tvori poznatu sintagmu ?

Batik

Doslovni prijevod ove naprave je mračna soba .Ona je preteča svih fotoaparata, kamera i sličnih naprava. O kojoj spravi je riječ?

CAMERA OBSCURA

Henri de Toulouse-Lautrec je francuski postimpresionist koji nam kroz svoje slike otvara svijet pariških kavana, kabarea, cirkusa i javnih kuća. U ovom pitanju tražimo ime kluba u kojem je provodio većinu vremena, a iz kojeg često možemo naći motive na njegovim slikama. Znači, kako se zove ovaj klub, te također istoimena Lautrecova slika, koja se smatra jednom od njegovih najboljih?

MOULIN ROUGE

Pierre Auguste Renoir jedan je od najistaknutijih predstavnika impresionizma. Međutim, rijetko se kad desi da i otac i sin budu umjetnici svjetske klase. To se desilo sa Pierrom, i sa njegovim sinom. Istina, on nije postao slikarska svjetska zvijezda, ali slobodno možemo reći da je to u svijetu filma. Kako se zove Pierrov sin?

JEAN RENOIR

Ovaj francuski slikar smatra se jednim od velikana impresionizma, iako on za sebe nikad nije tvrdio da je dio tog pokreta. Bez obzira u koju ga ladicu spremali, zadužio je svijet sjajnim slikama. Posebice je imao pik na balerine i konjske utrke. Najpoznatija su mu djela Primabalerina, Čaša apsinta, Na utrkama, te čitav niz drugih remekdjela. Tko je on?

EDGAR DEGAS

Paul Gauguin, francuski slikar i grafičar postimpresionizma i preteča simbolizma, oduvijek je imao potrebu odmaknuti se od civilizacije. Pokušao je to u Provansi, međutim 1891. godine odlazi na otočje u koje se trajno zaljubljuje. Gdje je to Gauguin otišao da bi našao mir i nove vizure te 1891.?

TAHITI

Dva impresionistička francuska slikara koji će obilježiti ovu epohu, u prezimenima se razlikuju samo u drugom slovu. Jedan je naslikao sjajnu sliku Impresija: zalazak sunca, po kojoj cijeli pokret dobija ime, dok je drugi naslikao Doručak na travi, te se smatra jednim od najvećih imena moderne umjetnosti. Koja su to slova različita u prezimenima ove dvojice slikara?

A i O

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)