Pub kviz pitanja za pojam: Slikarstvo

Koji je hrvatski slikar autor djela Odisej ubija prosce, Pokrštenje Hrvata i Antonije nad mrtvim Cezarom?

Bela Čikoš Sesija

Kod nas poznat i po imenu riječkog rock benda, koji francuski izraz u fotografiji i slikarstvu označava portret lica sučelice okrenutog prema promatraču?

En face

U opusu kojeg se našeg likovnog umjetnikanalaze “Susret ljubičastog”,”Žuta oluja” i ” Užareni vinogradi” ?

Edo Murtić

Kako nazivamo slikarsku tehniku pomoću voska ako znamo da s papirom tvori poznatu sintagmu ?

Batik

Henri de Toulouse-Lautrec je francuski postimpresionist koji nam kroz svoje slike otvara svijet pariških kavana, kabarea, cirkusa i javnih kuća. U ovom pitanju tražimo ime kluba u kojem je provodio većinu vremena, a iz kojeg često možemo naći motive na njegovim slikama. Znači, kako se zove ovaj klub, te također istoimena Lautrecova slika, koja se smatra jednom od njegovih najboljih?

MOULIN ROUGE

Pierre Auguste Renoir jedan je od najistaknutijih predstavnika impresionizma. Međutim, rijetko se kad desi da i otac i sin budu umjetnici svjetske klase. To se desilo sa Pierrom, i sa njegovim sinom. Istina, on nije postao slikarska svjetska zvijezda, ali slobodno možemo reći da je to u svijetu filma. Kako se zove Pierrov sin?

JEAN RENOIR

Ovaj francuski slikar smatra se jednim od velikana impresionizma, iako on za sebe nikad nije tvrdio da je dio tog pokreta. Bez obzira u koju ga ladicu spremali, zadužio je svijet sjajnim slikama. Posebice je imao pik na balerine i konjske utrke. Najpoznatija su mu djela Primabalerina, Čaša apsinta, Na utrkama, te čitav niz drugih remekdjela. Tko je on?

EDGAR DEGAS

Paul Gauguin, francuski slikar i grafičar postimpresionizma i preteča simbolizma, oduvijek je imao potrebu odmaknuti se od civilizacije. Pokušao je to u Provansi, međutim 1891. godine odlazi na otočje u koje se trajno zaljubljuje. Gdje je to Gauguin otišao da bi našao mir i nove vizure te 1891.?

TAHITI

Dva impresionistička francuska slikara koji će obilježiti ovu epohu, u prezimenima se razlikuju samo u drugom slovu. Jedan je naslikao sjajnu sliku Impresija: zalazak sunca, po kojoj cijeli pokret dobija ime, dok je drugi naslikao Doručak na travi, te se smatra jednim od najvećih imena moderne umjetnosti. Koja su to slova različita u prezimenima ove dvojice slikara?

A i O

Jedan od najvećih slikara ikad, naslonio se 1890. godine, na jedno od stabala koje je volio slikati, i pucao si u glavu. Kako se zvao ovaj impresionist koji se koju godinu ranije poigrao s britvom?

VINCENT VAN GOGH

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)