Pub kviz pitanja za pojam: Arhitektura

Ako računamo industrijske objekte, najviša građevina u Hrvatskoj je dimnjak plominske termoelektrane, sa visinom od 340 metara. Ali ako izuzmemo industrijske objekte, najviša zgrada u Hrvatskoj visoka je 108 metara. O kojoj građevini je riječ?

ZAGREBAČKA KATEDRALA

Ovoga puta tražimo površinom najveću europsku građevinu. Riječ je o zgradi Parlamenta jedne europske države. U kojem gradu se nalazi ova zgrada?

BUKUREŠT

Kao što vidimo, u svijetu ima ogromnih i supervisokih građevina. Iako na spisku prvih trideset najviših građevina u svijetu nema europskih, i Europa ima jako visoke nebodere i tornjeve. Bez obzira, da li tražimo najviši toranj, ili najviši neboder, oba se nalaze u jednom europskom gradu. Kojem?

MOSKVA

Prva je žena koja je dobila prestižnu Pritzkerovu nagradu 2004., najvišu nagradu u svijetu arhitekture. Uz čitav niz nevjerojatnih remekdjela, posebice se ističu zgrada opere u kineskom Guangzhou, te niz spektakularnih građevina u Bakuu. Kako je ime ove arhitektonske umjetnice rođene u Iranu?

ZAHA HADID

Vizuru našeg glavnog grada posebno obilježava pojas zelenih površina u obliku potkove u strogom centru grada. Kako se zove hrvatski urbanist i arhitekt koji je zaslužan za današnji izgled centra Zagreba?

Milan Lenuzzi

Rijetko se kad kojem arhitektu dogodi prilika da gradi grad od nule. Ipak, takva prilika se pružila brazilskom arhitekti i urbanisti, kod izgradnje brazilskog glavnog grada, Brazilije. Kako se on zove?

OSCAR NIEMEYER

Muzej za umjetnost i obrt, Mirogoj, obnova zagrebačke katedrale, završetak đakovačke katedrale samo su biseri iz niza sjajnih arhitektonskih uradaka arhitekta koji će zauvijek obilježiti mnoge hrvatske gradove. Kako se on zove?

HERMANN BOLLE

U ovom pitanju tražimo ime francuskog arhitekta švicarskog porijekla. Nemjerljiv je njegov utjecaj na današnju arhitekturu. Najpoznatija su mu djela Vila Savoye iz 1929., te Kapela u Ronchampu iz 1954.. Tko je on?

LE CURBISIER

Ako pogledamo kupolu katedrale u Firenci, svjesni smo da je arhitekt morao biti poseban. Smatra ga se prvim renesansnim arhitektom, a posebno je bitan jer je znanstveno pojasnio i opisao linearnu perspektivu. Kako je ime ovom poznatom Firentincu?

FILIPPO BRUNELLESCHI

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)