Pub kviz pitanja za pojam: Italija

Firenca i renesansa su neraskidivo povezani. Tako i ne čudi da je jedan od muzeja sa najznačajnijom zbirkom umjetničkih djela iz tog razdoblja smješten u ovom gradu. Kako mu je ime ako se zna da je nastalo od talijanske riječi za ured?

Od 14. do 18. stoljeća Firencom vlada loza patricijske dinastije koji su uz to i prebogati bankari. Kako se oni prezivaju ako se zna da je jedan od najistaknutijih članova iste nosio ime Cosimo?

Medici

Firenca se dražesno smjestila u jednoj pitoresknoj talijanskoj regiji. Kako se ta regija zove ako se zna da su u njoj, između ostalih, smještene i pokrajine Arezzo, Livorno i Siena?

Toskana

Jedno od najpoznatijih talijanskih vina je Chianti. Ime je dobilo po maloj regiji Chianti, gdje se prvi put proizvodilo. U kojoj, većoj, regiji se nalazi vinorodni Chianti?

TOSCANA

Kad su vam u Italiji poslužili male gliste i leptire, dobili ste pun tanjur paste. Kako se na talijanskom zovu glistice, a kako leptiri?

VERMICELLI I FARFALLE

Tijekom 11. stoljeća u središnjoj i srednjoj Italiji stvaraju se dva suprotstavljena tabora čiji će sukobi obilježavati povijest ove regije još stoljećima . Jedni podržavaju pape a drugi cara Svetog Rimskog Carstva. Kako se nazivaju ove dvije frakcije?

GVELFI I GIBELINI

Bez obzira na revolucionarnu gorljivost Mazzinija i Garibaldija, najbitnija osoba u priči oko ujedinjenja Italije bio je Camillo Benso. On je vodio pragmatičnu politiku koja je dovela do ujedinjenja Italije na čelu sa Savojskom dinastijom. Pod kojim je imenom u svjetskoj povijesti zapamćen ovaj pijemontski političar?

Cavour

Venecija je jedan od talijanskih bisera. Jedna od legendi vezanih uz nju je ona o njenom zatvoru iz kojeg je gotovo nemoguće bilo pobjeći. Najpoznatijoj osobi koja je zbrisala iz njega to je pošlo za rukom 1755. godine. O kome je riječ ako se zna da je riječ o globalno poznatom avanturistu i ženskarošu?

Giacomo Casanova

Trentino Alto Adige je jedna od sjevernih talijanskih pokrajina. Pod kojim je imenom kod nas, a posebice kod države koja graniči s tom regijom, poznatiji Trentino Alto Adige?

Južni Tirol

U periodu od 1978. do 1985. godine talijanski predsjednik je bio uvjereni socijalist i ljevičar koji je robijao pod Musolinijem a malo je falilo da ga Nijemci ne streljaju. Široj javnosti je najpoznatiji po veselju u loži tijekom finala nogometnog SP 1982. godine. Kako se ovaj sjajni političar zvao?

Sandro Pertini

U razdoblju manirizma jedan od najpoznatijih talijanskih umjetnika je zlatar iz Firence koji je radio za niz papa, Cosima Medicia i za francuskog kralja Francoisa I. Za njega je izradio solenku koja se i danas smatra jednim od najvećih umjetničkih ostvarenja ikad. Kako se on zove?

Benvenuto Cellini

Najviše nastupa za talijansku nogometnu reprezentaciju ima neuništivi Buffon. Skupio je čak 176 kapica. Kako se zove nogometaš, prvi iza njega, sa 136 nastupa za talijansku reprezentaciju, ako se zna da je jednom proglašen za najboljeg u svijetu?

Fabio Cannavaro

Čitaj s razumijevanjem. Parmezan je, uz mozzarelu i gorgonzolu, daleko najpoznatiji talijanski sir. U okolici kojeg grada se on proizvodi?

Parma

Jedan od glavnih svjetskih modnih brandova je Armani. U kojem je gradu smješteno sjedište ove kompanije?

Milano

U ovom pitanju tražimo ime talijanskog matematičara i fizičara, kojeg smatramo jednim od osnivača molekularne teorije. U njegovu čast, broj osnovnih čestica plina koji sadrži jedan mol, naziva se brojem s njegovim imenom. Kako se zvao ovaj talijanski znanstvenik?

AMADEO AVOGADRO

Naziv za koju vrstu brodskog prometala dolazi iz tamilskog jezika na kojemu znači povezano drvo?

Katamaran

Rim je poznat po brežuljcima. Ipak, ne smije se zanemariti rijeka koja ga je povezivala sa Sredozemljem. Koja je to rijeka u pitanju?

TIBER

Ovaj jezik najsličniji je arapskom koji se govori u Tunisu. Njime govori oko 330000 ljudi, što je najmanji broj govornika nekog službenog jezika u EU. Uz arapske izraze, koristi se i riječima jezika južne Italije i Sicilije, a zadnjih stoljeća pokupio je i mnoge engleske izraze. Koji je ovo jezik?

MALTEŠKI JEZIK

Kako se zove grad na Siciliji u kojem su rođeni grčki filozof Empedoklo i talijanski dramatičar Luigi Pirandello?

Agrigento

U samom srcu Europe, namjestila se Švicarska. Jedan od njenih susjeda je Italija, a drugi Francuska. Nabrojte preostala tri.

LIHTENŠTAJN, AUSTRIJA, NJEMAČKA

Svi pamte raspucavanjejedenaesteraca iz finala Svjetskog prvenstva u SADu 1994. godine i kobni promašaj Roberta Baggia na kraju serije. Nitko ne pamti da su prije njega isti promašila još dvojica Talijana. Prvi je bio Franco Baresi. Kako se zvao drugi, ako se zna da ga je omašio neposredno prije nesretnog Robija?

DANIELE MASSARO

Talijanska gastronomija prepuna je slasnih delikatesa. Dvije od njih na slovo m su mozzarella i mortadela. Bez koje dvije životinje ne bi bilo originalnih proizvoda koje poznajemo pod ovim imenima?

BIVOL I KONJ

Opet smo uz jedan semitski jezik. Najsličniji je arapskom koji se govori u Tunisu. Njime govori oko 330000 ljudi, što je najmanji broj govornika nekog službenog jezika u EU. Uz arapske izraze, koristi se i riječima jezika južne Italije i Sicilije, a zadnjih stoljeća pokupio je i mnoge engleske izraze. Koji je ovo jezik?

MALTEŠKI JEZIK

Jedno od jela koje se smatra francuskim, u načelu se ne može razgraničiti između Švicarske, Italije i Francuske. Ali po imenu ide pod tipično francusko. Najjednostavniji opis je rastopljena zdjela vrućeg sira, u koju se umaču komadići kruha. Kako nazivamo ovu delikatesu?

Najpoznatija talijanska, pa i šire, kriminalna organizacija, je sicilijanska Cosa Nostra. Međutim, u Italiji možemo naći još pokoju, teritorijalno obilježenu, mafijašku organizaciju. Kako se zovu napuljski mafijaši, a kako oni u Calabriji?

CAMORRA I NDRANGHETA

Kako glasi ime revolucionarne organizacije koju su 1924. osnovali Hrvati i Slovenci na većini područja koja su Rapalskim i Rimskim ugovorima pripala Kraljevini Italiji?

TIGR

Jedna od najljepših, ali i najstarijih europskih prijestolnica je talijanski glavni grad, Rim. Smješten je na sedam brežuljaka, ali to nije bitno u ovom pitanju. Na kojoj rijeci se smjestio glavni grad Italije?

TIBER

Tehnički govoreći, ovaj sir to baš i nije. Nastaje dodatkom kulture u vrhnje obrano prilikom proizvodnje Parmigiana. Najpoznatiji je kao glavni sastojak tiramisua, a može poslužiti i kao zamjena za vrhnje u raznim slasticama i delikatesnim jelima. Ime mu je?

MASCARPONE

Tvrdi nepasterizirani sir od kravljeg mlijeka, karakterističan za sjever Apenina, trenutno se smatra jednim od najboljih sireva na svijetu. Kao konačni proizvod dolazi u kolutovima od 24 do 40 kilograma, a zanimljivo je da ga banke tog područja uzimaju kao kreditno jamstvo. Koje je puno ime ovog sjajnog sira?

PARMIGIANO REGGIANO

I za kraj smo ostavili jedan milanski specijalitet. U doslovnom prijevodu značio bi šuplja kost, a uz njega se tradicionalno poslužuje rižoto alla milanese. Glavni sastojci su odresci od teleće koljenice, koji se pirjaju u hrpi povrća i podlijevaju bijelim vinom. Kako glasi talijansko ime ovog specijaliteta?

OSSO BUCCO

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)