Pub kviz pitanja za pojam: Olimpijske igre

Maria de Lurdes Mutola je srednjeprugašica, osvajačica zlatne medalje na Olimpijskim igrama u Sydneyu 2000. godine. Mutola se specijalizirala za disciplinu 800 m, na kojoj je dominirala 1990-ih te 2000-ih. Iz koje države dolazi ova Maria?

Mozambik

Koji je američki atletičar istih inicijala osvojio zlatnu medalju na 200m na Olimpijskim igrama u Barceloni 1992., osvojivši na istim Olimpijskim igrama i zlatnu medalju u štafeti 4x100m?

Michael Marsh

U španjolskoj kraljevskoj obitelji se trenutno nalazi i jedno sportski proslavljeno ime. Naime, kraljevu je sestru oženio legendarni rukometaš Barcelonine zlatne generacije koji je sa reprezentacijom Španjolske dva puta, 1996. i 2000., osvajao bronce na Olimpijadama. Kako se on zove?

Iñaki Urdangarin

Češka lokomotiva je nadimak koji je svijetu atletike dobio legendarni češki dugoprugaš koji je na LJOI 1948. osvojio zlato na 10000 m, a potom 1952. na 5000, 10000 i u maratonu. Kako se on preziva ako se zna da mu je ime Emil?

Zatopek

Pitanja o hrvatskom stolnom tenisu ne mogu proći bez jednog od najdugovječnijih olimpijaca, Zorana Primorca. Naime, on je na svojim prvim igrama, 1988. u Seulu, osvojio svoju jedinu olimpijsku medalju, broncu.Osvojena je u paru. Tko je bio partner Primorcu u brončanom paru?

ILIJA LUPULLESKU

Tamarina nasljednica je trebala biti druga sjajna hrvatska stolnotenisačica. Međutim, teška prometna nesreća 2009., zauvijek je završila obećavajuću karijeru. Ipak, ova djevojka se nije predala, te je 2016. godine osvojila zlatnu paraolimpijsku medalju u Riu. Kako se zove ova sportašica?

SANDRA PAOVIĆ

Prva velika trkačka zvijezda koja nije došla iz Europe i Sjeverne Amerike je bio Etiopljanin. On je 1960. i 1964. godine pobjeđivao na maratonskim utrkama na LJOI, čime je postao prvi Afrikanac koji je osvojio zlatnu olimpijsku medalju. Kako se on zove ako se zna da je olimpijsku utrku u Rimu (1960.) osvojio trčeći bos?

Abebe Bikila

Koje je boje prvi krug loga OI?

Plave

Iako se od prvotnog pojavljivanja pojam Dream Team koristio mnogo puta uz razne sportske kolektive, samo je jedna ekipa koja je u originalu nosila ovo ime. Riječ je o košarkaškoj reprezentaciji SADa sa olimpijskih igara u Barceloni, 1992. godine. Kako se zvao trener koji je imao privilegiju voditi ovu ekipu?

CHUCK DALY

Sportaši hrvatskih korijena osvajali su medalje na Olimpijskim igrama za mnoge zemlje. Posebno su zanimljivi dvoje iz vodenih sportova, Paulo Radmilović sa čak četiri zlatne medalje, 3 iz vaterpola, te jednu iz plivanja, te relativno nov primjer Mirne Jukić, koja je zbog boljih uvjeta otišla u drugu državu, za koju je potom doplivala do brončane olimpijske medalje u Pekingu. Za koje su reprezentacije nastupali Radmilović i Jukić?

VELIKA BRITANIJA I AUSTRIJA

Jedno pravo olimpijsko pitanje. Na svečanostima otvaranja olimpijskih igara, države u svečanom mimohodu izlaze na stadion složene po abecedi. Osim u dvije iznimke. Koje su to iznimke?

DOMAĆIN I GRČKA

U NBA je poznat čitav niz nevjerojatno kvalitetnih parova suigrača. Samo se sjetimo Cobea I Shacka. Međutim nijedan nije dostigao kvalitetu dvojca iz Utah Jazza. Suigrači, čija se imena nisu ni mogla zamisliti jedno bez drugoga, zajedno su nastupili i u jedinom pravom Dreamteamu 1992. godine u Barceloni. Kako su se, imenom i prezimenom, zvala ova dvojica?

JOHN STOCKTON I KARL MALONE

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)