Pub kviz pitanja za pojam: Finska

Prije pojave francuskih pilota iz prijašnjih pitanja, ovim sportom su dominirali Finci. Markku Alen, Ari Vatanen, Hannu Mikkola, Timo Salonen, Marcus Gronholm imena su finskih vozača koji su postali svjetski prvaci. Tu su još dvojica sa po četiri naslova. Jedan je Juha Kankkunen. Kako se zove drugi Finac koji je natjerivao makinu do četiri uzastopne titule svjetskog prvaka?

TOMMI MAKINEN

Finski režiser koji sam tvrdi da je pola scena u svojim filmovima snimio mrtav pijan, iako sad nije siguran koje su pijane, a koje trijezne scene. Ako želite raditi intervju sa njim, može, uz uslov da pri tom pijete sa njim. Kako se zove ovaj čudak, autor remekdjela poput Lutajućih oblaka, Ariela, Lenjingradskih kauboja, Čovjeka bez pamćenja i mnogih drugih?

AKI KAURISMAKI

Finska i u klasičnoj glazbi ima ime koje je ostavilo trag u svijetu glazbe. Skladao je sedam simfonija, te niz manjih dijela. Najpoznatije djelo mu je simfonijska poema Finlandia. Kako se zove ovaj skladatelj kasnog romantizma, čija su djela uvelike pomogla u stvaranju finskog nacionalnog identiteta?

JEAN SIBELIUS

Tijekom Zimskog rata između Finske i Sovjetskog Saveza, Finci su se grčevito borili da sačuvaju sporni teritorij. Tokom sukoba, jedan od njihovih vojnika postat će, službeno, najveći snajperist svih vremena, sa 505 potvrđenih pogodaka. Kako se on zove?

SIMO HAYHA

Jedan od najvećih olimpijaca svih vremena, ovaj atletičar je osvoji čak 9 zlata na Igrama, od 1920. do 1928. godine. Pod nadimkom Leteći Finac, doslovno je poharao atletsku srednjeprugašku i dugoprugašku scenu svog vremena. Koje je ime i prezime ovog legendarnog atletičara?

PAAVO NURMI

Četiri olimpijska zlata, pet svjetskih, dvije Turneje četiri skakaonice, samo su dio uspjeha ovog legendarnog skakača na skijama. Mnogi kažu da moraš biti malo lud da bi se bavio ovim sportom, a on je bio najbolji primjer. Samo što je on jako lud. Nakon sportske karijere dvaput je završio u zatvoru, neizbježan alkohol, pjevačka karijera… . Kako se zove ovaj ludi Finac?

MATTI NYKANEN

Najveće je europsko jezero, a petnaesto po veličini u svijetu. Smješteno je dijelom u Lenjingradskoj oblasti, a dijelom u Kareliji. Iz njega ističe rijeka Neva, te ga na taj način veže sa Finskim zaljevom. Kako se zove najveće europsko jezero?

LADOGA

U Zemlji tisuću jezera, Finskoj, tražimo ime trećeg po veličini, i najvećeg u Laponiji. Svoju slavu može zahvaliti križaljkama u Hrvatskoj, jer ako se traži jezero u Finskoj, u osamdeset posto slučajeva, riječ je o ovom. Kako se zove ovo jezero?

INARI (INARE)

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)