Pub kviz pitanja za pojam: Sovjetski Savez

Sovjetski svemirski program nije sebi zarobio zvučno nacističko ime. Bio je u glavi jednog genijalca za kojeg se može slobodno reći da je otac sovjetske kozmonautike. Kako se on zvao?

SERGEJ PAVLOVIČ KOROLJO(E)V

Datum 4.10.1957., zauvijek će ostati zapisan u povijesti čovječanstva. Naime, tog dana Sovjeti iz Bajkonura lansiraju prvi Zemljin umjetni satelit. Kako se on zvao?

SPUTNIK 1

Tijekom Zimskog rata između Finske i Sovjetskog Saveza, Finci su se grčevito borili da sačuvaju sporni teritorij. Tokom sukoba, jedan od njihovih vojnika postat će, službeno, najveći snajperist svih vremena, sa 505 potvrđenih pogodaka. Kako se on zove?

SIMO HAYHA

Najbolja hokejaška momčad svih vremena je ona velika postava moskovskog CSKA i sovjetske reprezentacije u sastavu Krutov, Larionov, Makarov, Fetisov i Kasatonov. Uz sve to, uz njih je na golu bila još jedna hokejaška legenda. Kako se on zvao?

VLADISLAV TRETIAK

Koji je popularniji naziv saveza koji se službeno naziva “Sporazum o prijateljstvu, suradnji i međusobnoj pomoći”?

Varšavski pakt

Jedno od sovjetskih oružja kojeg su se Nijemci najviše bojali, bili su raketni višecjevni bacači BM-8 i BM-13, popularno zvani Kaćuše. Međutim, zbog zvuka koji stvaraju prilikom lansiranja, dobijaju i drugi nadimak, i to po jednom instrumentu. Kojem?

(STALJINOVE) ORGULJE

Riječ je o ruskom futurističkom pjesniku koji se ubio 1930. godine. Njegov rad je izvršio veliki utjecaj na sovjetsku umjetnost i pjesništvo, a znamenita djela su mu: Oblak u hlačama, Lijevi marš, Hladan tuš, te mnogi drugi. Zanimljivo, osudio je samoubojstvo svog kolege Jesenjina, a onda je i sam tako završio. O kome je riječ?

VLADIMIR VLADIMIROVIČ MAJAKOVSKI

Jedna od košarkaških utakmica koja će se u bivšoj državi pamtiti za sva vremena, odigrala se 1986. godine. Na jednoj strani je bila Jugoslavija, a na drugoj sjajni Sovjetski Savez. Juga je u zadnjih 48 sekundi ušla sa prednošću od 9 poena razlike. Sovjeti su to do kraja uspjeli anulirati, te pobijediti u produžetku. U kojoj zemlji se odigravalo ovo svjetsko prvenstvo?

ŠPANJOLSKA

Pitanje za prave znalce. U Rusiji, na obalama rijeke Kame, u podnožju Urala smjestio se grad poznat uglavnom po industriji. Od 1940. do 1957. zvao se Molotov, a tijekom Drugog svjetskog rata bio je glavni centar za proizvodnju artiljerije u Sovjetskom Savezu. Iz njega dolazi nogometni ruski prvoligaš Amkar, i to je uglavnom to što se može reći o ovom mjestu. Kako se zove ovaj ruski grad?

PERM

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)