Pub kviz pitanja za pojam: Oružje

Zastava M70 je u ratovima na ovim prostorima bila najrasprostranjenija jurišna puška, ujedno i jedna od posljednjih Zastavinih pušaka proizvedenih u Jugoslaviji. Naravno, izvedena je iz sovjetskog predloška od kojeg se razlikuje u nekoliko poboljšanja. Kako se zove sovjetski model puške na koji se naslanjao M70?

Ak-47

U partizanskim jedinicama, posebice dalmatinskim, jako je bila popularna puška Carcano. Naprosto zato jer su tih modela najviše zarobljavali od neprijatelja poznatog po borbenosti. Kako je bio nadimak ove puške u partizanskim redovima, a koji se zadržao sve do danas?

TALIJANKA

Jedan od najpopularnijih modela Colt revolvera, Colt.45, imao je zanimljiv nadimak. Korišten je u vojnim postrojbama SADa, ali popularnost mu je ogromna i među žiteljima Zapada. Zato je ovaj model jedan od nezamijenjivih u kaubojcima, posebice špageti vesternima. Koji je, začuđujuće različit od uporabne namjene, nadimak ovog Coltovog modela?

PEACEMAKER (IZMIRITELJ)

Jedno od sovjetskih oružja kojeg su se Nijemci najviše bojali, bili su raketni višecjevni bacači BM-8 i BM-13, popularno zvani Kaćuše. Međutim, zbog zvuka koji stvaraju prilikom lansiranja, dobijaju i drugi nadimak, i to po jednom instrumentu. Kojem?

(STALJINOVE) ORGULJE

Jedan od najvećih topova ikad izgrađenih, proizvela je njemačka tvornica Krupp, za potrebe Prvog svjetskog rata. Njegova oznaka je bila L-12, standardno njemački nemaštovita. Međutim, ubrzo je dobila nadimak, navodno po ženi tvorničara Kruppa, i koji će se kasnije koristiti za sve velike topove. Kako se, od milja, nazivao ovaj top?

DEBELA BERTA

Kao i obično, otvorit ćemo s jednim laganim. Ime Enola Gay jedan je od najpoznatijih avionskih nadimaka. Također je poznat i nadimak njegovog najpoznatijeg putnika Little Boya. Njegov “brat” je pak poznat pod nadimkom Debeljko. Na kojem otoku je Debeljko tako ubojito “posjetio” Nagasaki?

KYUSHU

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)