Pub kviz pitanja za pojam: Zrakoplovstvo

Najpogubniji zračni napad konvencionalnim oružjem, znan kao “Operation Meetinghouse” predvođen generalom-bojnikom Curtis Le Mayom, ubio je 90,000-100,000 ljudi, oko 1,5 milijun napravio beskućnicima, a više od 300 bombardera spalilo je četrdesetak kvadratnih kilometara kojeg velegrada?

Tokio

Nakon Drugog Svjetskog Rata, avijacija se jednim dijelom okreće prema svemiru, pa se testiraju letjelice sa eksperimentalnim raketnim pogonima. Za to su bili potrebni i piloti, a jedan od njih, legendarni Chuck Yeager, prva je osoba koja je u jednom takvom, 1947. godine, probio granicu Brzine zvuka. Kako se zvala eksperimentalna raketna letjelica kojom je Yeager postavio ovo dostignuće?

BELL X-1

Jedna od prvih prirodnih prepreka koja je fascinirala avijatičare bio je Kanal La Manche. Posebice nakon što je Daily Mail ponudio nagradu od 1000 funti za onog koji to prvi uspije, i ako to bude u 1909. godini. Novac i vječnu slavu odnesao je francuski avijatičar koji 25. 7. 1909. godine uspijeva preletiti kanal. Kako se zvao?

LOUIS BLEIROT

Letenje je i dan danas rezervirano najviše za mušku populaciju. Međutim, bilo je i hrabrih žena koje su pomicale granice avijacije. Jedna od njih je i Amerikanka, prva žena koja je sama preletila Atlantik, i koja je, iako ne samo zbog letačkih uspjeha, imala zvjezdani status u svojoj domovini, ali i šire. Nestala je u pokušaju oblijetanja planeta, negdje iznad Pacifika. Kako se, imenom i prezimenom zvala ova slavna američka letačica?

AMELIA EARHART

Sa Marijanskih otoka 6. 8. 1945. godine polijeće super tvrđava Boing B29, noseći u sebi Little Boya, koji će zauvijek promijeniti svijet. Glavnom pilotu Tibettsu bilo je logično nazvati avion po svojoj majci. Kako se zvao ovaj B29?

ENOLA GAY

Charles Lindbergh bio je prvi čovjek koji je preletio Atlantik bez usputnog zaustavljanja. 1927. godine prešao je razdaljinu između New Yorka i Pariza za nešto više od 33 sata. Za mitski let koristio se ručno izrađenim zrakoplovom proizvedenim u kompaniji Ryan Airlines. Kako je Lindbergh nazvao svoj zrakoplov?

SPIRIT OF ST. LUIS

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)