Pub kviz pitanja za pojam: Drugi svijetski rat

Koja poznata znamenitost Berlina nosi nadimak “šuplji zub”, jer je ostala neobnovljena nakon njenih razaranja u WW2?

Crkva Gedaechtniskirche

Najpogubniji zračni napad konvencionalnim oružjem, znan kao “Operation Meetinghouse” predvođen generalom-bojnikom Curtis Le Mayom, ubio je 90,000-100,000 ljudi, oko 1,5 milijun napravio beskućnicima, a više od 300 bombardera spalilo je četrdesetak kvadratnih kilometara kojeg velegrada?

Tokio

Nastavljamo sa još jednim generalom koji je nakon Prvog, obilježio povijest svoje zemlje i u Drugom svjetskom ratu. Kako se zvao general, kasnije maršal, koji je uspješno vodio obranu Verduna?

PHILIPPE PETAIN

Još je jedan političar koji se istaknuo u Drugom svjetskom ratu igrao značajnu ulogu i u Prvom. Naime, rat započinje na poziciji Prvog Lorda Admiraliteta, ali nakon Dardanela, miče se sa pozicije, te odlazi u Francusku, kao zapovjednik bataljuna. Do kraja rata još će postati ministar za municiju, te ministar rata i zrakoplovstva. Tko je on?

SIR WINSTON CHURCHILL

Malo ćemo skoknuti do kraja Drugog svjetskog rata. Naime, nakon što je Japan pristao na bezuvjetnu kapitulaciju, Amerikanci odlučuju da će se predaja potpisati na njihovom ratnom brodu. Riječ je o USS Missouriu. Kako se zvao vrhovni zapovjednik američke vojske na Pacifiku, koji je na brodu predstavljao svoju zemlju prilikom kapitulacije Japana?

DOUGLAS MACARTHUR

Od svoje prve pojave, podmornice su bile strah i trepet svih mornara. Nakon Drugog svjetskog rata postaju strateški bitne, posebice nakon što im pogon postaje nuklearni, što im omogućuje da u misijama ostaju godinama. Prvu su nuklearnu podmornicu, 1954. godine, izgradili Amerikanci. Kako se ona zvala?

USS NAUTILUS

Jedna od najvećih europskih boksačkih zvijezdi prije Drugog svjetskog rata bio je Nijemac Max Schmeling. Njegovi mečevi sa Joeom Lewisom i danas su upisani u legendu. Sa početkom rata završit će u padobranskim jedinicama njemačke vojske. Bit će ranjen tijekom desanta na jedan otok, 1941. godine. Koji otok je u pitanju?

KRETA

Najpoznatiji njemački brod ikad, bio je Bismarck. Bez obzira na svoju strahovitu snagu i vatrenu moć, potopljen je 1941. godine uz francusku obalu. Ime je dobio po prvom njemačkom Kancelaru, Ottu von Bismarcku. Kojeg je kraljevstva Otto bio kancelar, prije nego su se njemačke državice ujedinile u jednu jedinstvenu?

PRUSIJA

Američka mornarica ima jednu bolnu točku, a to je Pearl Harbour. A još im je bolnije spominjanje najvećeg broda potopljenog tog dana, koji je sa sobom odnesao skoro 1200 članova posade. Kako se zvala ova američka krstarica?

USS ARIZONA

Početkom Drugog svjetskog rata, uz Bismarcka, najpoznatiji njemački ratni brod je krstarica Admiral Graf von Spee. Na samom početku rata, ovaj je brod potopio devet trgovačkih brodova u Južnom Atlantiku i Indijskom oceanu. Zbog toga je britanska mornarica činila sve da ga locira i uništi. Nalaze ga u zaljevu jedne rijeke, te ga teško oštećuju, nakon čega brod traži utočište u neutralnom Urugvaju. Kad mu je to uskraćeno, kapetan uništava brod. U zaljevu koje rijeke se desila ova pomorska bitka?

LA PLATA

Jedno od imena koje se najčešće koristilo u američkoj mornarici, te koje će se u skoroj budućnosti koristiti u federacijskoj floti, je Enterprise. Nosač zrakoplova USS Enterprise je američki brod sa najviše odlikovanja u Drugom svjetskom ratu. Japanci su tvrdili da su ga potopili u tri navrata, a zbog svojih novih pojavljivanja, kod njih dobija nadimak “Sivi duh”. Međutim, koji mu je najčešći nadimak na američkoj strani?

THE BIG E

U partizanskim jedinicama, posebice dalmatinskim, jako je bila popularna puška Carcano. Naprosto zato jer su tih modela najviše zarobljavali od neprijatelja poznatog po borbenosti. Kako je bio nadimak ove puške u partizanskim redovima, a koji se zadržao sve do danas?

TALIJANKA

Jedno od sovjetskih oružja kojeg su se Nijemci najviše bojali, bili su raketni višecjevni bacači BM-8 i BM-13, popularno zvani Kaćuše. Međutim, zbog zvuka koji stvaraju prilikom lansiranja, dobijaju i drugi nadimak, i to po jednom instrumentu. Kojem?

(STALJINOVE) ORGULJE

Jedan od najvećih topova ikad izgrađenih, proizvela je njemačka tvornica Krupp, za potrebe Prvog svjetskog rata. Njegova oznaka je bila L-12, standardno njemački nemaštovita. Međutim, ubrzo je dobila nadimak, navodno po ženi tvorničara Kruppa, i koji će se kasnije koristiti za sve velike topove. Kako se, od milja, nazivao ovaj top?

DEBELA BERTA

Kao i obično, otvorit ćemo s jednim laganim. Ime Enola Gay jedan je od najpoznatijih avionskih nadimaka. Također je poznat i nadimak njegovog najpoznatijeg putnika Little Boya. Njegov “brat” je pak poznat pod nadimkom Debeljko. Na kojem otoku je Debeljko tako ubojito “posjetio” Nagasaki?

KYUSHU

Nedugo nakon neuspjelog atentata na Hitlera 1944. godine, smaknuti su svi oni koji su bili umješani u urotu, ali i oni na koje se samo sumnjalo da imaju nešto s tim. Samo nekima je ponuđena opcija da izvrše samoubojstvo. Jedan od takvih je jedan od najboljih njemačkih generala, Ervin Rommel, koji je prinuđen na samoubojstvo ubrzo nakon neuspjeha urote. Koji je bio nadimak ovog generala, kojeg je zaradio ratujući u Sjevernoj Africi?

PUSTINJSKA LISICA

Japan je tijekom Drugog svjetskog rata bio prava pomorska sila. Uz velike nosače zrakoplova jedan je brod bio ponos njihove imperijalne flote. Zajedno sa Musashiem, brodom iz iste klase, bio je najveći i najbolje naoružan brod na svijetu. Potopljen je pored Okinawe, 1945. godine, zajedno sa većim dijelom posade. Kako se zvao ovaj brod?

YAMATO

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)