Pub kviz pitanja za pojam: Pomorstvo

Naziv za koju vrstu brodskog prometala dolazi iz tamilskog jezika na kojemu znači povezano drvo?

Katamaran

Koji je hrvatski otok bi poprište francusko-britanske pomorske bitke 1811.g? Zanimljivo je da je u to vrijeme bio jako gusarska središte.

Vis

Ivan Vukić, poznat i kao Ivan Luppis ili Ivan Lupis je hrvatski inovator i pomorski časnik austro-ugarske mornarice rođen u Rijeci 1813. godine. Uz koji se izum uglavnom u svijetu veže njegovo ime?

Torpedo

Možda i najpoznatija pobuna na brodovima ona je na brodu HMS Bounty. Nama je uglavnom poznata iz filmova, ali cijela priča se zasniva na stvarnom događaju. Na kraju stvarni pobunjenici bježe na pusti otok, kako bi izbjegli osvetu Kraljevske mornarice. Kako se zove otok na kojem su pokušali naći utočište?

PITCAIRN

Ni Rusima nije dugo trebalo da se uključe u utrku sa proizvodnjom nuklearnih podmornica. Jedna od njih, ona klase Antej, nije nam poznata po nekom velikom dostignuću, već po tragediji. Naime, 2000. godine, prilikom vojne vježbe u Barentsovom moru, došlo je do niza eksplozija, koji su doveli do pogiblje svih 118 članova posade. Kako se zvala nesretna ruska podmornica?

K-141 KURSK

Od svoje prve pojave, podmornice su bile strah i trepet svih mornara. Nakon Drugog svjetskog rata postaju strateški bitne, posebice nakon što im pogon postaje nuklearni, što im omogućuje da u misijama ostaju godinama. Prvu su nuklearnu podmornicu, 1954. godine, izgradili Amerikanci. Kako se ona zvala?

USS NAUTILUS

Za početak jedno stvarno jednostavno. Najpoznatiji brod sa naših prostora je bio brod koji je Druga Tita vozao širom svijeta, od jednog nesvrstanog do drugog. Kako se zvao ovaj brod?

GALEB

Jedan od najbitnijih filmova ikad snimljenih je Topovnjača Potemkin, Sergeja Ejzenštejna. Snimljena po istinitom događaju iz 1905. godine, i govori o pobuni mornara na brodu Potemkin iz crnomorske flote. Ova crno bijela nijema drama ostati će, uz mnoštvo tehničkih noviteta, zapamćena i po sceni gušenja demonstracija na stepenicama. Ovaj motiv će se kasnije parafrazirati u mnogim filmovima. U kojem gradu se nalaze ove stepenice?

ODESA

Najpoznatiji njemački brod ikad, bio je Bismarck. Bez obzira na svoju strahovitu snagu i vatrenu moć, potopljen je 1941. godine uz francusku obalu. Ime je dobio po prvom njemačkom Kancelaru, Ottu von Bismarcku. Kojeg je kraljevstva Otto bio kancelar, prije nego su se njemačke državice ujedinile u jednu jedinstvenu?

PRUSIJA

Američka mornarica ima jednu bolnu točku, a to je Pearl Harbour. A još im je bolnije spominjanje najvećeg broda potopljenog tog dana, koji je sa sobom odnesao skoro 1200 članova posade. Kako se zvala ova američka krstarica?

USS ARIZONA

Početkom Drugog svjetskog rata, uz Bismarcka, najpoznatiji njemački ratni brod je krstarica Admiral Graf von Spee. Na samom početku rata, ovaj je brod potopio devet trgovačkih brodova u Južnom Atlantiku i Indijskom oceanu. Zbog toga je britanska mornarica činila sve da ga locira i uništi. Nalaze ga u zaljevu jedne rijeke, te ga teško oštećuju, nakon čega brod traži utočište u neutralnom Urugvaju. Kad mu je to uskraćeno, kapetan uništava brod. U zaljevu koje rijeke se desila ova pomorska bitka?

LA PLATA

Jedno od imena koje se najčešće koristilo u američkoj mornarici, te koje će se u skoroj budućnosti koristiti u federacijskoj floti, je Enterprise. Nosač zrakoplova USS Enterprise je američki brod sa najviše odlikovanja u Drugom svjetskom ratu. Japanci su tvrdili da su ga potopili u tri navrata, a zbog svojih novih pojavljivanja, kod njih dobija nadimak “Sivi duh”. Međutim, koji mu je najčešći nadimak na američkoj strani?

THE BIG E

Prije nekoliko godina, točnije 2012., uz talijansku obalu desila se velika pomorska nesreća. Naime, nasukao se, a potomi prevrnuo na bok, veliki turistički kruzer. Od preko četiri tisuće putnika i članova posade, poginulo je njih trideset dvoje. Kako se zvao ovaj talijanski brod?

COSTA CONCORDIA

Jedan od ključnih trenutaka Prvog svjetskog rata bio je torpediranje prekooceanskog broda Lusitanija. Naime, njeno će potapanje i veliki broj civilnih žrtava preokrenuti javno mijenje jedne države, čiji će ulazak u rat, na kraju dovesti do kraja istog. O kojoj državi je riječ?

SAD

Japan je tijekom Drugog svjetskog rata bio prava pomorska sila. Uz velike nosače zrakoplova jedan je brod bio ponos njihove imperijalne flote. Zajedno sa Musashiem, brodom iz iste klase, bio je najveći i najbolje naoružan brod na svijetu. Potopljen je pored Okinawe, 1945. godine, zajedno sa većim dijelom posade. Kako se zvao ovaj brod?

YAMATO

Engleski jedrenjak Beagle je 1831. godine krenuo na epsko putovanje, koje je zauvijek promijenilo svijet. Ovo putovanje bi bilo sasvim obično da nije bilo jednog njegovog putnika. O kome je riječ?

CHARLES DARWIN

U kolektivnu američku povijest duboko je usađeno putovanje broda koji je 1620. godine prevozio stotinjak naseljenika iz Plymoutha u Novi svijet. I dan danas, najcijenjenije američke obitelji vole spominjati da vuku korijene od naseljenika sa tog broda. Kako se zvao taj brod ?

MAYFLOWER

Kad je 1492. godine Kristofor Kolumbo krenuo na svoje mitsko putovanje krenuo je sa flotom od tri broda. Prvi, i glavni, bila je Santa Maria a drugi je bila Nina. Kako se zvao treći brod iz Kolumbove flote?

PINTA

Kad su se 1805. godine kod Trafalgara srele britanska i francusko španjolska flota, na čelu britanske je stajao brod Victory . Kako se zvao britanski admiral koji je bio na njemu, i koji je izgubio život tijekom bitke na ovome brodu?

HORATIO NELSON

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)