Pub kviz pitanja za pojam: Francuska

13. siječnja 1898., u francuskim novinama izlazi otvoreno pismo pod naslovom J’accuse. Upućeno je tadašnjem predsjedniku Francuske Faureu, kojim se njega i vladu optužuje da su u poznatoj aferi krivo optuživali nedužnog časnika za špijunažu, a sve zbog antisemitizma. Kako se zove pisac koji je napisao pismo, te kako se, po imenu časnika nazivala afera?

EMIL ZOLA I DREYFUS

Uz Moliera, te uz Corniella, dramatičar iz ovog pitanja čini veliki trojac francuske dramaturgije sedamnaestog stoljeća. Uglavnom piše tragedije, a najpoznatija djela su mu Andromaha i Fedra. Navedite ime ovog slavnog francuskog književnika.

JEAN RACINE

Još u renesansi, pojavljuje se prvo veliko ime francuske književnosti. Životno mu je djelo fantastično – satirični roman “Gargantua i Pantagruel” kojim je izrazio ideje pravde, dobrote, čovječnosti, kulture i tolerancije. Tko je on?

FRANCOIS RABELAIS

Francois Marie Arouet, puno poznatiji kao Voltaire, proslavljeni je francuski filozof, povjesničar i književnik. Njegovo najpoznatije djelo objavljeno je 1759. godine, a prati avanture naivnog mladića po cijelome svijetu. Kako je ime ovog Voltairevog romana?

CANDIDE

U vrijeme klasicizma u Francuskoj stvarao i jedan od najvećih pisaca basni svih vremena. Inspiraciju je tražio u antičkim uzorima, a glavna djela su mu Basne i bajke te Pripovijesti u stihu. Kako se zove ovaj svjetski poznati basnopisac?

LA FONTAINE

Jean Baptiste Poqelin francuski klasicist, jedan je od najcjenjenijih autora u zapadnoj kulturi uopće. Ako se navede njegov najpoznatiji komad svi odmah znaju pod kojim je pseudonimom Jean objavljivao. Druga najppoznatija drama mu je Tartuffe. Pod kojim je to pseudonimom objavljivao i djelovao ovaj komediograf, scenarist i književnik?

MOLIERE

Nakon odlaska Loeba, jedan drugi francuski vozač preuzima dominaciju u svjetskom rallyu. Riječ je o Sebastienu Ogieru. Osvojio je sva prvenstva nakon Leobovog odlaska, i pri tom je to ostvario vozeći samo za jednog proizvođača automobila. Kojeg?

VOLKSWAGEN

ovom pitanju traži se ime najvećeg vozača u povijesti rallya. On je, od 2004., pa sve do 2012., devet puta za redom bio svjetski prvak u ovom sportu. Vjerojatno bi niz bio i duži, da nije potražio izazove u drugim automoto disciplinama. Kako se zove ovaj francuski vozač?

SEBASTIEN LOEB

Koji je hrvatski otok bi poprište francusko-britanske pomorske bitke 1811.g? Zanimljivo je da je u to vrijeme bio jako gusarska središte.

Vis

U ovom pitanju tražimo ime glumice koja možda nije u rangu sa divama iz ranijih pitanja, ali njena izvedba u filmu Amelie je više nego vrhunska. Znači, kako je ime glumici koja glumi Amelie u Amelie?

AUDREY TAUTOU

Francuska glumica iz ovog pitanja jedna je od najpoznatijih. Uz čitav niz sjajnih francuskih filmova, kod nas je bolje poznaju po dva američka filma. U Braveheartu je Isabella Francuska, a u Svijet nije dovoljan Elektra King. Kako se zove ova glumica?

SOPHIE MARCEAU

Negdje u vrijeme kada je dama iz prošlog pitanja završavala svoju karijeru, pojavila se druga francuska glumica. U dugoj karijeri može se podičiti sa 5 Cezara, francuskih pandana Oskaru. Našoj publici je najpoznatija iz naslovne uloge u Kraljici Margot. Kako je ime i netipično francusko prezime ove slavne glumice?

ISABELLE ADJANI

Francuska glumica čije se ime traži u prvom pitanju pravi je seks simbol 50tih i 60tih prošloga stoljeća. Prvi veliki film joj je I bog stvori ženu, iz 1956.. U sedamdesetima se povlači sa filma i posvećuje zaštiti životinja. Kako je ime i prezime ove glumice istih inicijala?

BRIGITTE BARDOT

Rijeke imaju neobičnu potrebu da teku gdje hoće. Tako ne biraju ni države kroz koje prolaze. Ipak, postoje i one koje teku samo kroz jednu. Navedite najdužu francusku i španjolsku rijeku koje su cijelim tokom u sastavu tih država?

LOIRE I EBRO

Mjesto događanja je Agincourt, godina je 1415.. S jedne strane su Henry V i engleski strijelci, dok je sa druge strane ogromna vojska francuskih vitezova. Koji svetac je bio na dan same bitke? NAPOMENA: sjetite se Shakespearea i drame Henrik V

SVETI KRISPIN

U samom srcu Europe, namjestila se Švicarska. Jedan od njenih susjeda je Italija, a drugi Francuska. Nabrojte preostala tri.

LIHTENŠTAJN, AUSTRIJA, NJEMAČKA

Jedna od prvih zemalja koja je shvatila prednosti super brzih vlakova bila je Francuska. Tako se ona danas može podičiti sa najvećom mrežom željezničkih linija brzih vlakova u Europi. Kako se zovu francuski vlakovi kojima je normalna brzina oko 320 kilometara na sat, a koji prometuju po ovim linijama?

TGV

I za kraj jedna francuska poslastica. U nizu sjajnih francuskih kolača, jedan se posebno ističe svojom planetarnom popularnošću. Radi se o komadu izduženog hrskavog šupljikavog peciva, razdvojenog po sredini, i u kojeg se pune file različitih okusa. Sa gornje strane je često preliven čokoladom, nešto rijeđe karamelom. Kako se zove ovaj francuski kolač?

Jedan od najpopularnijih tipova senfa, direktno je vezan za jedan francuski grad koji mu daje i ime. Inače, ovaj se senf radi od neljuštenih sjemenki goruščice, što mu daje specifičan okus. Kako je ime ovog senfa?

DIJON

Još jedan tipično francuski specijalitet obilježio je svjetsku gastronomiju. Riječ je o vrsti pite, koja se puni bilo čime, od sira, mesa, povrća, gljiva, do plodova mora. Najpoznatija je ona koja je dobila ime po pokrajini Lorainne, a punjena je špekom i sirom, kao glavnim sastojcima. Kako se naziva ovo jelo?

QUICHE

Jedno od jela koje se smatra francuskim, u načelu se ne može razgraničiti između Švicarske, Italije i Francuske. Ali po imenu ide pod tipično francusko. Najjednostavniji opis je rastopljena zdjela vrućeg sira, u koju se umaču komadići kruha. Kako nazivamo ovu delikatesu?

Kada se govori o francuskoj kuhinji, mora se krenuti od osnovne namirnice, kruha. Kako se zove tradicionalni, dugački francuski kruh hrskave korice?

BAGUETTE

Već više od 2000 godina pastiri ostavljaju ovaj sir od ovčijeg mlijeka da sazrije u dubokim vapnenačkim spiljama Cambalou, poznatim po plavim plijesnima, koje tamo prirodno postoje u zraku. Tradicionalni način proizvodnje plijesni je da ju se pusti rasti na štrucama raženog kruha, koji se ostavi uz sir. Kako je ime ovom superfinom siru?

ROQUEFORT

Vikinge povijest pamti kao pljačkaše, pijance i posvemašnje bitange. Ipak, njih je na sve pohode vukla žudnja za novim prostorom za život. Tako su se naseljavali gdje god su dobili priliku. Od Islanda, Grenlanda, Irske, Škotske, Engleske, pa sve do ruskih stepa nalazimo njihove kolonije. Ipak, jedno područje zadržalo i ime koje svjedoči o vikinškom naseljavanju, i ono je u Francuskoj. Koja je to pokrajina?

NORMANDIJA

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)