Pub kviz pitanja za pojam: Alkoholna pića

Pitanje o tekili. Od koje se biljke radi ovo sjajno piće?

AGAVA

Кoji je koktel nazvan po tahićanskoj reči za “dobro” ili “izvrsno”? Sastoji se od ruma, likera kurasao, voćnog sirupa i soka od limete.

Maitai

Za kraj smo ostavili još jednu autohtonu hrvatsku sortu grožđa, ali ovog puta bijelu. Uglavnom se uzgaja na Vrbničkom polju na otoku Krku. Vino od ove sorte je bistro i zelenkasto žute boje, dok je okus lagan i voćne arome. O kojoj je sorti riječ?

ŽLAHTINA

Sorta grožđa Plavac mali je stvarna blagodat hrvatskim vinarima. Tako se od njega proizvodi i, maloprije spomenuti, dingač, ali i postup, drugo superkvalitetno crno vino. I jedno i drugo vino ime su dobili po terenima gdje su zasađeni vinogradi plavca. Gdje se nalaze Dingač i Postup?

PELJEŠAC

Pitali smo vas o prvom bijelom zaštićenom vinu, a sad je red došao i na crno, kojem se to desilo 1961. godine. Riječ je o dingaču. Od koje sorte grožđa, po nekima najbitnije autohtone hrvatske sorte, se proizvodi ovo sjajno vino?

PLAVAC (MALI)

U ovom pitanju tražimo ime autohtonom istarskom crnom vinu, koje se proizvodi iz sorte grožđa istog imena. Glavne su mu karakteristike umjerena količina šećera i vrlo visoke kiseline. Boja mu je karakteristično boje rubina, a okus bobičasto voćni, uz dominaciju maline i papra. Koja je ovo vino?

TERAN

Prvo hrvatsko bijelo vino sa zaštićenim geografskim podrijetlom, i to još od 1967. godine. Istog imena je i sorta grožđa, koja daleko najbolje uspjeva na jugu Korčule. Vino je slamnato zlatnožute boje, te svojstvene arome koja daje na suhe marelice i smokve. O kojem je vinu riječ?

POŠIP

Bellini koktel jedan je od najpopularnijih blagdanskih koktela. Uz sirup od maline, za savršeni Bellini potrebna su još dva sastojka. Koja?

ŠAMPANJAC (PROŠEK) I SOK OD BRESKVE

Jedan od najpoznatijih svjetskih koktela je Sex on the beach. Ako su tu sok od naranče, sok od brusnice, kriška naranče, slamke, kišobrani i slične pizdarije, koja nam dva alkoholna pića fale da upotpunimo koktel?

VODKA I RAKIJA (LIKER) OD BRESKVE

Svakom purgerskom pijancu najdraži je narodni heroj iz ovog pitanja. Znači, kako se, imenom i prezimenom, zove narodni heroj čije se prezime i dan danas spomene barem tisuću puta u metropoli pa i šire?

MARIJAN BADEL

Jedno pravo sisačko pitanje. Koji broj dobijemo ako zbrojimo broj konja sa votke i broj sa soka u tetrapaku, glavnih segestičinih proizvoda?

TROJKA + C4 = 7

Jedno kratko pivopijsko. Koje zvijeri možemo naći na etiketama piva Grimbergen i Union?

FENIKS I ZMAJ

Jedno od nama najdražih piva je Budweiser. I to onaj pravi, a ne američko smeće. Iz kojeg grada nam dolazi pravi Budwar, a iz kojeg „svetog” grada njegov lošiji imenjak Bud?

ČESKE BUDEJOWICE I SAINT LOUIS

U mnogim pićima i hrani nalazimo voće. To se desilo i u ova dva primjera. Naime, i u tufahijama, sjajnoj orijentalnoj slastici, i u popularnom koktelu mohito, nalazimo voće. Koje voće je u tufahiji, a koje u mohitu?

JABUKA I LIMETA

Kao da razne istarske lincure i biske s ovog terena nisu same po sebi dovoljni otrovi, oni su napravili rakiju i od jedne otrovne biljke. Naime, u lozu se dodaje ljekovita biljka koja u većim dozama djeluje kao otrov. Kako se zove ta biljka i istoimena rakija?

RUTA

Na području Istre se još od antičkog vremena spravljala rakija od komovice, imele i tri vrste trava. Ime je ova rakija dobila po lokalnom nazivu za imelu. Kako se zove ova rakija, prepoznatljiv simbol našeg najvećeg poluotoka?

BISKA

Na planinskim pašnjacima našega podneblja raste ljekovita biljka koju poznajemo pod imenom encijan. Također je poznata i kao srčanik ili gencijana. Pošto znamo da kod nas ne postoji ništa od čeg se ne može napraviti rakija, tako se kuva i od ove biljke. Nisam nikad čuo za encijanušu ili srčanikušu. Isključivo zato jer ovu rakiju zovu po još jednom narodnom imenu za ovu biljku. Koje je to ime?

LINCURA

Opće je poznato da su na Baniji izmišljene knedle sa marelicama. Jer svaka je šljiva morala završiti u rakiji. Međutim, uz šljivu se na ovom području posebno cijeni jedna sorta kruške, s bojom u imenu. Naravno, ne za knedle, već za rakiju. Kako je ime ovoj staroj, sada već rijetkoj, sorti kruške, od koje se radi sjajna rakija?

CRNA TEPKA

Na području Gorskog Kotara i Istre proizvodi se rakija karakterističnog okusa i mirisa. Glavna sirovina su plodovi kleke, pa ne čudi da je se naziva i klekovača. Ipak, puno se češće koristi drugi naziv za ovu rakiju. Koji?

BRINJEVAC

U svijetu pića, dosta često nalazimo brojeve u imenima žestokih napitaka. U ovom pitanju ćemo se skoncentrirati na konjak Stock, nekad jako popularno piće ovih prostora, i na jedan od poznatijih škotskih viskija Vat. I jedno i drugo piće imaju u nastavku imena broj. Koju cifru dobijemo ako oduzmemo Vat od Stocka?

STOCK 84 i VAT 69
84-69=15

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)