Pub kviz pitanja za pojam: Španjolska

Pitanje za geografske znalce. Naime, Madrid se smjestio na jednoj rijeci koja teče cijelim svojim tokom kroz Španjolsku. Kako se ova rijeka zove?

Manzares

Kako je Madrid godinama bio centar golemog carstva, ne čudi da su mnogi umjetnici gravitirali dvoru u ovom gradu. Sva je ta djela trebalo spremiti i tako je nastao najpoznatiji madridski muzej. Kako mu je ime ako se zna da posjeduje jednu od najvrijednijih svjetskih zbirka slikarstva i kiparstva iz posjeda španjolskih kraljeva te iz zatvorenih i raspuštenih samostana?

Prado

Prvo dokumentirano spominjanje Madrida seže u drugu polovicu 9. stoljeća. Tada se spominje tvrđava na obalama rijeke iz petog pitanja ove grupe. Koji je narod osnovao ovu utvrdu?

Arapi

Ako se ne računa Getafe koji je smješten u istoimeno madridsko predgrađe, u Madridu se trenutno nalaze tri španjolska nogometna prvoligaša. Dva su megapopularni Real i Atletico. Kako se zove treći od njih?

Rayo Vallecano

Jedna od najpoznatijih osoba rođenih u Madridu je Enrique Iglesias. On dolazi iz poznate glazbene obitelji. Kako se zove njegov otac, također svjetski slavan glazbenik?

Julio

U španjolskoj kraljevskoj obitelji se trenutno nalazi i jedno sportski proslavljeno ime. Naime, kraljevu je sestru oženio legendarni rukometaš Barcelonine zlatne generacije koji je sa reprezentacijom Španjolske dva puta, 1996. i 2000., osvajao bronce na Olimpijadama. Kako se on zove?

Iñaki Urdangarin

Krajem 19. stoljeća se u Španjolskoj rodio gitarist koji se smatra najvećim gitarističkim virtuozom novijeg doba, a zaslužan je za renesansu tog instrumenta. Kako se on zove ako se zna da je rođen u Linaresu 1893. godine?

Andres Segovia

Andaluzijski pas je film koji je slavom i utjecajem uvelike prešao granice države u kojoj je nastao. Potpisuje ga Luis Bunuel kojem je u stvaranju scenarija pomogao drugi proslavljeni kontraverzni španjolski umjetnik. Kako se on zvao?

Salvador Dali

Otočna skupina u Sredozemnom moru, koja se nalazi nasuprot istočnoj obali Pirenejskog poluotoka administrativno pripada Španjolskoj. Kako se ona zove ako su neki od otoka koji se nalaze u njoj Mallorka, Ibiza i Menorca?

Baleari

Galješki jezik jedan je od romanskih španjolskih jezika kojim govori narod Galjega. Može se reći da je srodan portugalskom. U kojoj španjolskoj pokrajini je ovaj jezik, zajedno sa kastiljskim, službeni jezik?

GALICIJA

Rijeke imaju neobičnu potrebu da teku gdje hoće. Tako ne biraju ni države kroz koje prolaze. Ipak, postoje i one koje teku samo kroz jednu. Navedite najdužu francusku i španjolsku rijeku koje su cijelim tokom u sastavu tih država?

LOIRE I EBRO

Korida je zabava karakteristična za Španjolsku i države latinske Amerike. Bik su ovoj okrutnoj zabavi na kraju ubija ubodima mača. Kako se naziva toreador koji usmrćuje jadnog bikonju?

Matador

Najveća razlika ikad na utakmici Svjetskog prvenstva je devet golova. Tako je Jugoslavija pobijedila Zair 9:0 1978. godine, a istom razlikom je jedna reprezentacija pobijedila čak dva puta. Prvi put 1954. godine (Južna Koreja 9:0) a drugi put 1982. godine u Španjolskoj (Salvador 10:1). O kojoj je to reprezentaciji ovdje riječ?

MAĐARSKA

U ovom pitanju bavit ćemo se galješkim jezikom. To je jedan od romanskih španjolskih jezika kojim govori narod Galjega. Može se reći da je srodan portugalskom. U kojoj španjolskoj pokrajini je ovaj jezik, zajedno sa kastiljskim, službeni jezik?

GALICIJA

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)