Pub kviz pitanja za pojam: Gastronomija

Kako se zove japansko jelo koje se obično priprema od morskih plodova ili povrća koji su napravljeni u tekućem tijestu i duboko sprženi? Jelo je nastalo pod utjecajem tehnika kuhanja prženjem koje su donijeli Portugalci koji su boravili u Nagasakiju u 16. stoljeću.

Tenpura

Mi je poznajemo pod imenom francuska (ruska) salata. Kako glasi njezin originalni naziv?

Olivier

Ovdje je riječ o jednom jednostavnom jelu, naime, riječ je o kajgani. Međutim u Bosni se često koristi i drugi naziv za to jelo. Isto ime se koristi i za jelo u kojem na dinstano mljeveno meso na kraju bacimo nekoliko jaja na oko. Koji je to isti naziv za oba ova jela?

ČIMBUR

Ovo bosansko jelo priprema se tako da u malo gušću smjesu od one za palačinke dodamo narendani krumpir te sve zajedno stavimo na pečenje. Potom se izreže, te zalije smjesom od mlijeka i maslaca, te se vrati natrag u rol da se zapeče. Kao prilog se često servira sir i vrhnje. Kako se zove ovaj bosanski specijalitet?

KLJUKUŠA

Kad bi ovo jelo pokušali opisati, najjednostavnije bi bilo reći da je to kuhano tijesto punjeno pirjanim mesom. Poslužuje se tako da pojedine primjerke u obliku trokuta i skuhane u vodi, stavimo par minuta na zagrijanu tavu, te na kraju zalijemo vrhnjem sa češnjakom. Kako nazivamo ovo tradicionalno jelo?

KLEPE

Jedno od karakterističnih jela bosanske kuhinje je i kisela čorba od mesa, uglavnom pilećeg, i povrća, u koju se, da bi je zgusnuli, dodaje vrhnje i žumanci. Da bismo dobili kompletno ime ove delikatese za svečane prigode, moramo dodati titulu ispred riječi čorba. Znači, čija je ovo čorba?

BEGOVA ČORBA

Znamo da bosansku gastronomiju ne možemo zamisliti bez bureka, pituljica i pita. Jedna od najboljih je pita zeljanica. Uz sir, kao jedan od sastojaka, povremeno se koristi blitva. Ipak, puno češće je jedno drugo povrće. Koje?

ŠPINAT

Dvije tradicionalne ruske delikatese su juhe boršč i šči. Koje je povrće osnova boršča, a koje ščia?

CIKLA I KISELI KUPUS

Talijanska gastronomija prepuna je slasnih delikatesa. Dvije od njih na slovo m su mozzarella i mortadela. Bez koje dvije životinje ne bi bilo originalnih proizvoda koje poznajemo pod ovim imenima?

BIVOL I KONJ

U Dalmaciji je uvijek postojala potreba za hranom za mornare na dugim pomorskim putovanjima. Tako se svuda razvija tvrdi prepečenac, koji se mogao močiti u juhu, čaj, vino. Jedan od takvih je i onaj koji se proizvodi u Benediktinskome samostanu Svete Margarite u Pagu. Recept se strogo čuva, a oni koji su ga probali, opisuju ga kao čudesno ukusno tvrdim a usto i prhkim. Kako se naziva ovaj paški prepečenac?

PAŠKI BAŠKOTIN

Selimo se u dubrovački kraj, a riječ je o tradicionalnom jelu koje bi se uskoro moglo naći na popisu UNESCOve zaštićene nematerijalne baštine. Sastoji se od umaka (toća), koji se spravlja od junećeg mesa na temeljcu od luka, sa dodatkom rajčica, peršina, crnog vina i češnjaka, te od tijesta koje se nakon kuhanja začinjava cimetom i svinjskom masti. Tijesto i umak se na kraju pomiješaju u sjano jelo. Kojeg imena?

ŠPORKI MAKARULI

Na području Sinja razvio se poseban stil slaganja jela kojeg mi poznajemo kao sarma. I dalje se meso omotava u listove kupusa, ali se ne melje, već se sjecka nožem, a umjesto riže u smjesu se dodaju razne vrste sušenog mesa, te cimet, muškatni oraščić i klinčići. Ostalo je uglavnom kao i kod sarme. Jelo je karakteristično za okolicu Sinja tako da se i naziva Sinjski… , što?

ARAMBAŠIĆI

Ovo autohtono jelo Dalmacije, Like i južnih dijelova Bosne i Hercegovine, vuče porijeklo još iz srednjeg vijeka. Radi se o sušenom i dimljenom mesu uškopljenog jarca, ovna ili brava, a od tud mu je i ime, izvedeno iz latinskog imena castrare. Izuzetno je jakog vonja, a u Zagori se priprema sa keljom i raštikom, dok je bliže obali puno češći kiseli kupus. Koji je naziv ovog jela?

KA(O)ŠTRADINA

Tradicionalno jelo iz Poljica, datira još iz turskog perioda. Sastoji se, uglavnom od sloja blitve između dva sloja najobičnijeg tijesta. Originalni poljički se peče u kominu, ispod žara. Najjednostavniji opis bi bio pita od blitve. Kako je naziv ovoj tradicijskoj poljičkoj delikatesi?

SOPARNIK

Kvalitetni dijelovi svježeg svinjskog mesa, koji se nakon obrade pohranjuju u prethodno priređenoj, ohlađenoj slanoj kosanoj masti, međimurski su specijalitet kojeg znamo pod kojim imenom?

MESO Z TIBLICE

I za kraj jedna francuska poslastica. U nizu sjajnih francuskih kolača, jedan se posebno ističe svojom planetarnom popularnošću. Radi se o komadu izduženog hrskavog šupljikavog peciva, razdvojenog po sredini, i u kojeg se pune file različitih okusa. Sa gornje strane je često preliven čokoladom, nešto rijeđe karamelom. Kako se zove ovaj francuski kolač?

Jedan od najpopularnijih tipova senfa, direktno je vezan za jedan francuski grad koji mu daje i ime. Inače, ovaj se senf radi od neljuštenih sjemenki goruščice, što mu daje specifičan okus. Kako je ime ovog senfa?

DIJON

Još jedan tipično francuski specijalitet obilježio je svjetsku gastronomiju. Riječ je o vrsti pite, koja se puni bilo čime, od sira, mesa, povrća, gljiva, do plodova mora. Najpoznatija je ona koja je dobila ime po pokrajini Lorainne, a punjena je špekom i sirom, kao glavnim sastojcima. Kako se naziva ovo jelo?

QUICHE

Jedno od jela koje se smatra francuskim, u načelu se ne može razgraničiti između Švicarske, Italije i Francuske. Ali po imenu ide pod tipično francusko. Najjednostavniji opis je rastopljena zdjela vrućeg sira, u koju se umaču komadići kruha. Kako nazivamo ovu delikatesu?

Kada se govori o francuskoj kuhinji, mora se krenuti od osnovne namirnice, kruha. Kako se zove tradicionalni, dugački francuski kruh hrskave korice?

BAGUETTE

I za kraj smo ostavili jedan milanski specijalitet. U doslovnom prijevodu značio bi šuplja kost, a uz njega se tradicionalno poslužuje rižoto alla milanese. Glavni sastojci su odresci od teleće koljenice, koji se pirjaju u hrpi povrća i podlijevaju bijelim vinom. Kako glasi talijansko ime ovog specijaliteta?

OSSO BUCCO

Uz standardna talijanska vina, područje oko Torina diči se proizvodnjom aromatiziranog vina, čiji su glavni sastojci vino, alkohol, šećer, te biljni ekstrakti, koji ovom piću i daju specifičan okus. Zbog tog okusa, miješa se u mnogim koktelima, a najpoznatiji od njih su Manhattan, Negroni, Rob Roy te tradicionalni martini. Koji je naziv ovog pića?

VERMUT

Jedan od specijaliteta talijanske kuhinje, pesto, koristi se kao umak za tjesteninu, ali i za pripremanje juha, te drugih umaka. Ovisno o regiji iz koje dolazi, razlikujemo crvene (rosso) i zelene ( verde). Ipak, najpoznatiji je pesto alla genovese. Najbitniji sastojci ovog specijaliteta su češnjak, sol, bosiljak, parmezan, tvrdi kozji sir i maslinovo ulje. Jedan bitan sastojak nedostaje sa ovog popisa. Koji?

PINJOLI

Uz pastu, svjetski najrasprostranjenije talijansko jelo je pizza. Ovo je jedno od jela koje ide u najviše varijacija, u kojima se koristi mnoštvo različitih sastojaka. Ipak, postoje pizze koje su uglavnom iste svuda po svijetu. Napolitana, margherita, quattro formagi, quattro stagioni… . Kako se zove talijanski barokni skladatelj čiji se ciklus od četiri koncerta za violinu i orkestar, popularno naziva poput zadnje od ove četiri poznate pizze?

ANTONIO VIVALDI

Korijene ovog svjetski poznatog deserta vežemo uz Sjevernu Italiju, posebice za grad Trst. U originalnom receptu, sastojci su piškote, žutanjci, maskarpone, kava, šećer i kakao. Kako nazivamo ovaj slasni kolač?

TIRAMISU

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)