Pub kviz pitanja za pojam: Rusija

Nikolaj Aleksejevič Ostrovski, jedan je od najbitnijih autora socrealizma. Glavno mu je djelo autobiografski roman u kojem je opisao građanski rat i revoluciju. Kako se zove taj roman?

KAKO SE KALIO ČELIK

Mihail Aleksandrovič Šolohov jedan je od najznačajnijih sovjetskih prozaista. Među djelima mu se ističu Uzorana ledina i Oni su se borili za domovinu. Ipak, najznačajnije djelo mu je ono koje se bavi kozacima tijekom Prvog svjetskog rata, revolucije i kontrarevolucije. Kako se zove ovaj roman?

TIHI DON

Ako na hrpi imamo poeme Oblak u hlačama, Rat i svijet, Čovjek, i agitacijsku pjesmu Lijevi marš, autor može biti samo jedan. Kako se zove ovaj pjesnik koji je udario temelje sovjetskoj poeziji?

VLADIMIR MAJAKOVSKI

Aleksej Maksimovič Peškov, puno poznatiji kao Maksim Gorki, bio je veliki protivnik carizma i pobornik boljševičkih ideja. Posebice se to ističe u njegovom glavnom proznom djelu, nastalom 1907., kojeg se smatra paradigmom socrealizma. O kojem je romanu riječ?

MATI

Doktor Živago je roman koji će svom autoru donijeti Nobelovu nagradu za književnost, a koju on nikada neće primiti. Kako se zove autor ovog romana?

BORIS PASTERNAK

Na prijelazu iz 17. u 18. stoljeće, jedan ruski vladar je shvatio da je daljnja ruska ekspanzija u potpunosti nemoguća bez razvoja flote. Kako nije imao ni znanje ni ljude, poslao je veliki broj Rusa na školovanje u tada glavne europske brodogradilišne centre. Čak je i sam posjetio te gradove i sudjelovao u izradi brodova kao običan radnik. Kako se zvao ovaj ruski car?

Petar Veliki

U ovom pitanju tražimo ime dviju ruskih firmi koje se bave proizvodnjom kamiona i transportnih sredstava. Prva nastaje u vrijeme Drugog svjetskog rata. Kasnije se specijaliziraju za vozila s pogonom na 4 kotača. Najpoznatiji modeli uz ime firme imaju brojeve 452 i 469. Druga firma je sadašnja zvijezda ruske industrije u proizvodnji kamiona, Kamaz. Kako se zove prva firma, te koju životinju Kamaz ima u svom logou?

UAZ I KONJ

Velika europska zemlja Ukrajina ima hrpu susjeda. Tri od njih su Rusija, Bjelorusija i Poljska. Nabrojte preostale 4.

SLOVAČKA, MAĐARSKA, RUMUNJSKA I MOLDAVIJA

Bjelorusija nema izlaz na more, a okružena je sa pet država. Dvije od njih su Rusija i Ukrajina. Koje su preostale tri?

LITVA, LATVIJA, POLJSKA

Najduža pruga na svijetu je Transsibirska. Ona povezuje St. Petersburg i Moskvu sa udaljenim azijskim dijelovima Rusije, ali i sa Mongolijom, Kinom i Japanskim morem. Međutim, glavni pravac, duljine 9288 kilometara, vodi od Moskve do kojeg grada?

VLADIVOSTOK

Koji roman počinje rečenicom: “Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu, svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način.” , i tko je autor tog remekdjela?

ANA KARENJINA I LAV NIKOLAJEVIČ TOLSTOJ

Dvije tradicionalne ruske delikatese su juhe boršč i šči. Koje je povrće osnova boršča, a koje ščia?

CIKLA I KISELI KUPUS

Jedan od najbitnijih filmova ikad snimljenih je Topovnjača Potemkin, Sergeja Ejzenštejna. Snimljena po istinitom događaju iz 1905. godine, i govori o pobuni mornara na brodu Potemkin iz crnomorske flote. Ova crno bijela nijema drama ostati će, uz mnoštvo tehničkih noviteta, zapamćena i po sceni gušenja demonstracija na stepenicama. Ovaj motiv će se kasnije parafrazirati u mnogim filmovima. U kojem gradu se nalaze ove stepenice?

ODESA

Mnogi svjetski gradovi mijenjali su imena zbog dnevnopolitičke situacije u svojim državama. Jedan od najzanimljivijih primjera je grad kojeg smo znali kao Staljingrad, kako se zvao od 1925. godine. Od osnutka je imao drugo ime, a danas pak treće, a oba vezana za lokalne rijeke. Kako se Staljingrad zvao prije 1925. godine, a kako se zove danas?

CARICIN I VOLGOGRAD

Ako za jednu ekipu igraju Tukačevski, Buđoni, Vorošilov, Dundić i Trocki, a za drugu Kornilov, Kolčak, Denjikin, Wrangel i Yudenič, koje su boje dresovi prve ekipe, a koje pak od druge?

CRVENI I BIJELI

Iako je puno poznatiji kao filmski lik, doktor Živago je i jedan od najpoznatijih književnih doktora. Autor je za ovaj književni klasik dobio Nobelovu nagradu za književnost, 1958. godine. Kako se zove ruski pisac koji je stvorio nezaboravni lik doktora Živaga?

BORIS PASTERNAK

Pitanje za prave znalce. U Rusiji, na obalama rijeke Kame, u podnožju Urala smjestio se grad poznat uglavnom po industriji. Od 1940. do 1957. zvao se Molotov, a tijekom Drugog svjetskog rata bio je glavni centar za proizvodnju artiljerije u Sovjetskom Savezu. Iz njega dolazi nogometni ruski prvoligaš Amkar, i to je uglavnom to što se može reći o ovom mjestu. Kako se zove ovaj ruski grad?

PERM

Najveće je europsko jezero, a petnaesto po veličini u svijetu. Smješteno je dijelom u Lenjingradskoj oblasti, a dijelom u Kareliji. Iz njega ističe rijeka Neva, te ga na taj način veže sa Finskim zaljevom. Kako se zove najveće europsko jezero?

LADOGA

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)