Pub kviz pitanja za pojam: Njemačka

Na okršaj kojih se dvaju njemačkih nogometnih klubova najčešće odnosi izraz “Revierderby”, znamo li da je njihovo rivalstvo počelo još sredinom 20-ih godina prošlog stoljeća?

Schalke BVB

Koja poznata znamenitost Berlina nosi nadimak “šuplji zub”, jer je ostala neobnovljena nakon njenih razaranja u WW2?

Crkva Gedaechtniskirche

Uz čitav niz drugih znamenitosti, u Berlinu je i mnoštvo podsjetnika na Hladni rat. Uz neizostavni Zid, tu je i znameniti prijelaz između tadašnjih država SR Njemačke i DDRa. Kako se zove ovaj kontrolni punkt, tako poznat iz špijunskih filmova i literature?

CHECKPOINT CHARLIE

Najpoznatiji njemački brod ikad, bio je Bismarck. Bez obzira na svoju strahovitu snagu i vatrenu moć, potopljen je 1941. godine uz francusku obalu. Ime je dobio po prvom njemačkom Kancelaru, Ottu von Bismarcku. Kojeg je kraljevstva Otto bio kancelar, prije nego su se njemačke državice ujedinile u jednu jedinstvenu?

PRUSIJA

Nisu samo Amerikanci snimali serije o liječnicima. Kod nas je posebno bila popularna serija u kojoj su doktori Klaus, Christa i Udo, iz obitelji Brinkmann, u svojoj klinici rješavali kojekakve probleme. U šumi koje boje je bila smještena ova klinika?

CRNA (DIE SWARZWALDKLINIK)

Početkom Drugog svjetskog rata, uz Bismarcka, najpoznatiji njemački ratni brod je krstarica Admiral Graf von Spee. Na samom početku rata, ovaj je brod potopio devet trgovačkih brodova u Južnom Atlantiku i Indijskom oceanu. Zbog toga je britanska mornarica činila sve da ga locira i uništi. Nalaze ga u zaljevu jedne rijeke, te ga teško oštećuju, nakon čega brod traži utočište u neutralnom Urugvaju. Kad mu je to uskraćeno, kapetan uništava brod. U zaljevu koje rijeke se desila ova pomorska bitka?

LA PLATA

Jedan od najvećih topova ikad izgrađenih, proizvela je njemačka tvornica Krupp, za potrebe Prvog svjetskog rata. Njegova oznaka je bila L-12, standardno njemački nemaštovita. Međutim, ubrzo je dobila nadimak, navodno po ženi tvorničara Kruppa, i koji će se kasnije koristiti za sve velike topove. Kako se, od milja, nazivao ovaj top?

DEBELA BERTA

Kod nas se temperatura mjeri u celzijusima. Međutim, u nekim djelovima svijeta prihvaćena je skala koju je osmislio njemački fizičar Gabriel Fahrenheit. Vjerujem da se mnogi snalaze i na ovoj ljestvici, ali kod nas je mnogo poznatija po književnom djelu Raya Bradburya, po kojem je snimljen i istoimeni film. U imenu romana prva je riječ Fahrenheit, a potom ide broj, koji, navodno, označava temperaturu na kojoj papir počinje gorjeti. U Fahrenheitima, logično. Koji je to broj?

FAHRENHEIT 451

Georg Simon Ohm njemački je fizičar koji se istakao radovima s područja elektriciteta i magnetizma. Po njemu je nazvana mjerna jedinica otpora. Ipak, najpoznatiji je po zakonu u kojem tvrdi da je nešto što prolazi vodičem proporcionalno naponu i obrnuto proporcionalno otporu. Što je to nešto?

JAKOST STRUJE

Nijemac čije ime tražimo u ovom pitanju, smatra se jednim od najvećih matematičara uopće. Bez obzira na sjajne stvari koje je radio umatematici, danas ga šira javnost uglavnom zna po jednom pojmu iz statistike, koji nosi njegovo ime. Riječ je o krivulji koja je danas uobičajeni model za prikaz varijacija. Kako se zvao ovaj njemački znanstvenik?

CARL FRIEDRICH GAUSS

Nijemci ko Nijemci, oduvjek su imali puno mašte. Po tom ključu su im i nadimci nogometne reprezentacije. Die Mannschaft, Schwarz und Weiss ili u prijevodu, Momčad, i Crno bijeli. Ipak najpoznatiji im je, i dalje u maštovitom tonu, Jedanaestorica, ili ti ga na njemačkom…

ELF

Ovo europsko jezero smješteno je na granici čak tri države, Austrije, Švicarske i Njemačke. Kroz njega protiče Rajna, i poznato je turističko odredište. Na njegovim obalama, najpoznatiji gradovi su Konstanz u Njemačkoj, te Bregenz u Austriji. Kako se zove ovo jezero?

BODENSKO JEZERO

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)