Pub kviz pitanja za pojam: Sjedinjene Države

Čim su Rusi lansirali Sputnika, i Ameri su morali ispaliti nešto u svemir. I tako, početkom 1958., Amerikanci lansiraju svoj prvi satelit. Kako se zvao?

EXPLORER 1

Svi pamte raspucavanjejedenaesteraca iz finala Svjetskog prvenstva u SADu 1994. godine i kobni promašaj Roberta Baggia na kraju serije. Nitko ne pamti da su prije njega isti promašila još dvojica Talijana. Prvi je bio Franco Baresi. Kako se zvao drugi, ako se zna da ga je omašio neposredno prije nesretnog Robija?

DANIELE MASSARO

Godine 1839., na jednom od jedrenjaka za prijevoz robova iz Afrike prema Karibima, desila se pobuna. Pobunjeni robovi zauzimaju brod, te nalažu posadi povratak u Afriku. Ali ovi usmjeravaju brod prema SADu, gdje će doći do poznatog suđenja u kojemu će Afrikanci biti oslobođeni. I od ropstva, i od svih drugih optužbi. Po ovom događaju Spielberg će 1997. snimiti film. Kako je ime filmu, ali i brodu na kojem se desila ova pobuna?

LA AMISTAD

Američka mornarica ima jednu bolnu točku, a to je Pearl Harbour. A još im je bolnije spominjanje najvećeg broda potopljenog tog dana, koji je sa sobom odnesao skoro 1200 članova posade. Kako se zvala ova američka krstarica?

USS ARIZONA

Jedno od imena koje se najčešće koristilo u američkoj mornarici, te koje će se u skoroj budućnosti koristiti u federacijskoj floti, je Enterprise. Nosač zrakoplova USS Enterprise je američki brod sa najviše odlikovanja u Drugom svjetskom ratu. Japanci su tvrdili da su ga potopili u tri navrata, a zbog svojih novih pojavljivanja, kod njih dobija nadimak “Sivi duh”. Međutim, koji mu je najčešći nadimak na američkoj strani?

THE BIG E

U američkoj povijesti ubijena su četiri predsjednika države. Uglavnom svi znaju za Lincolna i Kennedya. Kako se zovu druga dvojica?

WILLIAM McKINLEY I JAMES GARFIELD

Kao i obično, otvorit ćemo s jednim laganim. Ime Enola Gay jedan je od najpoznatijih avionskih nadimaka. Također je poznat i nadimak njegovog najpoznatijeg putnika Little Boya. Njegov “brat” je pak poznat pod nadimkom Debeljko. Na kojem otoku je Debeljko tako ubojito “posjetio” Nagasaki?

KYUSHU

Kad gledamo američku političku scenu, svjesni smo da se sve vrti oko dvije stranke, demokrata i republikanaca. I jedni i drugi, kao svoje neslužbene simbole imaju životinje. Koje?

MAGARAC I SLON

Doktor Daneeka samo je jedan od mnogih životopisnih likova u književnom klasiku dvadesetog stoljeća, kojeg je 1961. godine napisao Joseph Heller. Liječnik je na američkom vojnom aerodromu smještenom u Južnoj Italiji 1943. godine. Tu ga upoznajemo kako liječi glavnog lika u romanu, Yossariana, člana posade američkog bombardera. Kako se zove književni klasik u kojemu se spominje doktor Daneeka?

KVAKA 22

U kolektivnu američku povijest duboko je usađeno putovanje broda koji je 1620. godine prevozio stotinjak naseljenika iz Plymoutha u Novi svijet. I dan danas, najcijenjenije američke obitelji vole spominjati da vuku korijene od naseljenika sa tog broda. Kako se zvao taj brod ?

MAYFLOWER

U akcijskoj drami Pad crnog jastreba, koja je snimljena po istinitom događaju, pratimo niz dramatičnih situacija, koji su se desili nakon rušenja dva američka helikoptera iznad jednog afričkog grada. O kojem je gradu riječ?

MOGADISHU

Ova pustinja, koju još nazivaju i Pustinja Gila, nalazi se na granici između SADa i Meksika. Jedna je od najtoplijih pustinja u Sjevernoj Americi, a pokriva površinu od 311000 km kvadratnih. S američke strane prostire se kroz Arizonu i Californiu, dok s meksičke strane zahvaća meksičke države Baja California, Baja California Sur, te treću, koja je imenjakinja sa samom pustinjom. Kako nazivaju ovu pustinju?

SONORA

Thedore John Kaczynski, američki matematičar i anarhoprimitivist, u razdoblju od 1978. do 1995. godine, poslao je čitav niz pisama bombi ciljajući sveučilišne profesore i ljude povezane sa tehnologijom i znanošću. Objasnio je to kao otpor modernom društvu i načinu života kojeg nameće. Američkim medijima nije puno trebalo da mu zalijepe nadimak. Koji?

UNABOMBER

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)