Pub kviz pitanja za pojam: Politika

U kojoj zemlji su, u periodu od srpnja 2006. do studenog 2007., predsjednik i premijer bili blizanci?

POLJSKA

1912. godine u Rijeci je rođen mađarski političar koji će nakon sovjetske intervencije 1956. godine postati novi mađarski premijer. Kako se zvao ovaj istaknuti mađarski političar?

János Kádár

Vrijeme je da se krene je pjesma glazbenog sastava imena Majke. U kasnim devedesetima ovu je pjesmu kao slogan koristila jedna stranka u predizbornoj kampanji. Koja?

SDP

U jednoj londonskoj ulici, na broju 10, žive britanski premijeri. O kojoj je to ulici riječ u ovom pitanju?

Downing Street

Što se krije iza ovog anagrama? Da’l struka krije novce?

Rekonstrukcija Vlade

Kako se prije udaje, prezivala slovenska manekenka, nekadašnja Prva dama, Melania Trump?

MELANIA KNAVS (KNAUSS)

Koji je hrvatski političar izgovorio: “Ja nikad ne lažem. Samo povremeno govorim neistinu. To je puno pristojnije”?

Andrija Hebrang (mlađi)

Sada je na redu jedno sjajno nesvrstano pitanje. Otok na kraju indijskog potkontinenta, Šri Lanka, 1960. godine dobija prvu političarku na čelu zemlje. Preuzela je ovu dužnost nakon ubojstva muža, a na ovu poziciju vraćat će se još dva puta. Zadnji put od 1994. do 2000. godine. Kako se zvala ova šrilankanska političarka?

SIRIVAMO BANDARANAIKE

Iako je do prije par godina izgledala kao spasiteljica, predsjednica Brazila je na kraju, ove godine, odlukom Brazilskog parlamenta smijenjena sa te pozicije. Kako se zove bivša brazilska predsjednica?

DILMA ROUSSEFF

Jedna od najznačajnijih političarki prošloga stoljeća bila je Indira Gandhi. Nemjerljiv je njen utjecaj u razvoju Indije ka modernoj državi. Međutim, Indija je zemlja puna previranja, i ona nije ni prva, a ni zadnja politička osoba koja je u toj zemlji završila kao žrtva atentata. Kojoj manjinskoj indijskoj skupini je pripadao atentator na Indiru Ghandi?

SIKH

Prva žena koja je obnašala poziciju premijerke Velike Britanije bila je Margareth Thatcher. Na ovoj poziciji ostala je od 1979. pa do 1990. godine. Nećemo ulaziti u njen politički rad, tražimo njen nadimak. Znači, kako je, u originalu, na engleskom, glasio njen nadimak?

IRON LADY

Koji je bio službeni jezik u hrvatskom saboru do 1847.?

Latinski

Američka politika posljednjih godina, bez obzira što se još nije desilo da im na čelu bude jedna od njih, je nezamisliva bez političarki. U zadnje vrijeme je najeksponiranija Hillary Clinton, koja svoj ulazak u visoku politiku može zahvaliti položaju Prve dame u periodu predsjednikovanja njenog muža Georga. Možda se nešto slično desi i sa njenim nasljednicama. Kako se zovu njih dvije?

LAURA BUSH I MICHELLE OBAMA

U američkoj povijesti ubijena su četiri predsjednika države. Uglavnom svi znaju za Lincolna i Kennedya. Kako se zovu druga dvojica?

WILLIAM McKINLEY I JAMES GARFIELD

Kad gledamo američku političku scenu, svjesni smo da se sve vrti oko dvije stranke, demokrata i republikanaca. I jedni i drugi, kao svoje neslužbene simbole imaju životinje. Koje?

MAGARAC I SLON

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)