Pub kviz pitanja za pojam: Afrika

Rastafarijanizam je pokret pripadnika crne rase koji prepoznaju Afriku,pogotovo Etiopiju, kao mjesto rođenja čovječanstva. Pokret se javio kao pobuna protiv bjelačkog ugnjetavanja i iz potrebe crnaca da zadrže svoj ponos, te da pokušaju ukloniti ostatke ropstva, pri čemu bi dokazali da su i oni ljudi te da zavrjeđuju slobodu i poštovanje. Kojim imenom, pogrdnim, u rastafarijanizmu nazivaju bijelce, ako se zna da je u pitanju jedna drevna država?

Babilon

Etiopija je pradomovina biljke koja je danas globalno rasprostranjena, što vezano za uzgoj, a još više što se tiče upotrebe iste. Ova je država trenutno u prvih deset po proizvodnji ove biljke u svijetu. O kojoj je to biljci riječ ako se zna da je najćešća svjetski uzgajana sorta dobila ime po azijskom poluotoku koji je od Afrike odvojen samo Crvenim morem?

Kava

Europske zemlje su tijekom povijesti doslovno raskomadale Afriku. Jedino je neovisno, uglavnom zbog nepristupačnosti, ostalo Etiopsko kraljevstvo. I to sve do tridesetih prošlog stoljeća. Koja je to država tada, nakon krvavog rata, okupirala ovu državu?

Italija

Koja je država sa Crnog kontinenta druga po broju stanovnika na njemu?

Etiopija

Jedan od najspektakularnijih svjetskih vodopada smješten je u Africi. Riječ je o Viktorijinim slapovima, koji se nalaze na rijeci Zambezi, te na granici između Zambije i Zimbabvea. Kako se zove europski istraživač koji je prvi ugledao ovaj slap?

DAVID LIVINGSTONE

Godine 1839., na jednom od jedrenjaka za prijevoz robova iz Afrike prema Karibima, desila se pobuna. Pobunjeni robovi zauzimaju brod, te nalažu posadi povratak u Afriku. Ali ovi usmjeravaju brod prema SADu, gdje će doći do poznatog suđenja u kojemu će Afrikanci biti oslobođeni. I od ropstva, i od svih drugih optužbi. Po ovom događaju Spielberg će 1997. snimiti film. Kako je ime filmu, ali i brodu na kojem se desila ova pobuna?

LA AMISTAD

Kilimanjaro je najviša afrička planina. Ime u ovom obliku zabilježili su prvi europski istraživači. Vjeruje se da je iskrivljena verzija iz nekog jezika starosjedioca, a najvjerojatnije je u pitanju jezik svahili. U kojoj se afričkoj državi nalazi Kilimanjaro?

TANZANIJA

Nedugo nakon neuspjelog atentata na Hitlera 1944. godine, smaknuti su svi oni koji su bili umješani u urotu, ali i oni na koje se samo sumnjalo da imaju nešto s tim. Samo nekima je ponuđena opcija da izvrše samoubojstvo. Jedan od takvih je jedan od najboljih njemačkih generala, Ervin Rommel, koji je prinuđen na samoubojstvo ubrzo nakon neuspjeha urote. Koji je bio nadimak ovog generala, kojeg je zaradio ratujući u Sjevernoj Africi?

PUSTINJSKA LISICA

U ovom filmu je riječ o jednom od najboljih filmova Woody Allena, a i on sam ga smatra jednim od svojih najdražih. U filmu lik silazi sa filmskog ekrana u kinu, jer se zaljubio u jednu od gledateljica. Film, naravno, ima boju u imenu, purpurnu, te ružu. Fali još i ime jednog afričkog glavnog grada. Kojeg?

Kairo

U akcijskoj drami Pad crnog jastreba, koja je snimljena po istinitom događaju, pratimo niz dramatičnih situacija, koji su se desili nakon rušenja dva američka helikoptera iznad jednog afričkog grada. O kojem je gradu riječ?

MOGADISHU

Pustinja kojoj tražimo ime prostire se većim dijelom Bocvane, te dijelovima Namibije i Južnoafričke Republike. Bogata je uranijem i ugljenom, a ovdje su i neki od najvećih rudnika dijamanata na svijetu. Jedina rijeka koja protiče kroz pustinju je Okavango. Kako se zove ova pustinja?

KALAHARI

Jedna od najuspješnijih afričkih nogometnih reprezentacija je Ghana. Jednostavno, koji je nadimak ove reprezentacije?

CRNE ZVIJEZDE (BLACK STARS)

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)