Pub kviz pitanja za pojam: Etiopija

Rastafarijanizam je pokret pripadnika crne rase koji prepoznaju Afriku,pogotovo Etiopiju, kao mjesto rođenja čovječanstva. Pokret se javio kao pobuna protiv bjelačkog ugnjetavanja i iz potrebe crnaca da zadrže svoj ponos, te da pokušaju ukloniti ostatke ropstva, pri čemu bi dokazali da su i oni ljudi te da zavrjeđuju slobodu i poštovanje. Kojim imenom, pogrdnim, u rastafarijanizmu nazivaju bijelce, ako se zna da je u pitanju jedna drevna država?

Babilon

Prva velika trkačka zvijezda koja nije došla iz Europe i Sjeverne Amerike je bio Etiopljanin. On je 1960. i 1964. godine pobjeđivao na maratonskim utrkama na LJOI, čime je postao prvi Afrikanac koji je osvojio zlatnu olimpijsku medalju. Kako se on zove ako se zna da je olimpijsku utrku u Rimu (1960.) osvojio trčeći bos?

Abebe Bikila

Etiopija je pradomovina biljke koja je danas globalno rasprostranjena, što vezano za uzgoj, a još više što se tiče upotrebe iste. Ova je država trenutno u prvih deset po proizvodnji ove biljke u svijetu. O kojoj je to biljci riječ ako se zna da je najćešća svjetski uzgajana sorta dobila ime po azijskom poluotoku koji je od Afrike odvojen samo Crvenim morem?

Kava

Europske zemlje su tijekom povijesti doslovno raskomadale Afriku. Jedino je neovisno, uglavnom zbog nepristupačnosti, ostalo Etiopsko kraljevstvo. I to sve do tridesetih prošlog stoljeća. Koja je to država tada, nakon krvavog rata, okupirala ovu državu?

Italija

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)