Pub kviz pitanja za pojam: Astronomija

Amerikanci 1960. godine lansiraju metalizirani balon, preteču komunikacijskih satelita današnjice. Služio je kao svojevrsno ogledalo, te je reflektirao signal sa zemlje natrag na nju. Koje je ime ovog satelita?

ECHO 1

Sovjetski svemirski program nije sebi zarobio zvučno nacističko ime. Bio je u glavi jednog genijalca za kojeg se može slobodno reći da je otac sovjetske kozmonautike. Kako se on zvao?

SERGEJ PAVLOVIČ KOROLJO(E)V

Meteorologija dobija svoj prvi satelit 1960. godine. Lansirala ga je NASA, i iako danas njegove snimke izgledaju poprilično jednostavne, u svoje su vrijeme bile revolucionarne. Kako je ime ovom satelitu?

TIROS 1

Čim su Rusi lansirali Sputnika, i Ameri su morali ispaliti nešto u svemir. I tako, početkom 1958., Amerikanci lansiraju svoj prvi satelit. Kako se zvao?

EXPLORER 1

Datum 4.10.1957., zauvijek će ostati zapisan u povijesti čovječanstva. Naime, tog dana Sovjeti iz Bajkonura lansiraju prvi Zemljin umjetni satelit. Kako se on zvao?

SPUTNIK 1

I za kraj smo ostavili najsjajniju zvijezdu na našem nebu, Sirius. U kojem se zviježđu smjestio Sirius?

VELIKI PAS (CANIS MAJOR)

Otvoreni skup zvijezda Messier 45 u sazviježđu Bik, mnogo je poznatiji pod imenom Plejade. Ipak, kod nas postoji i domaći izraz za ovu zvijezdanu skupinu. Kako se kod nas još zovu Plejade?

VLAŠIĆI

Ako je desno rame Betelgez, lijevo stopalo Rigel, a u pojasu mu se nalaze Mintaka, Alnilam i Alnitak, tzv. Kosci, o kojem zviježđu je riječ?

ORION (LOVAC)

Blizanci su jedno od zviježđa vidljivih na sjevernoj polutci. Dvije najsjajnije zvijezde imena su dobile po blizancima iz antičke mitologije, koje još poznamo pod nazivom Dioskuri. Koja su imena ove dvije zvijezde?

KASTOR I POLUKS

Alkaid, Mizar, Alioth, Megrez, Phecda, Merak, Dubhe. Ovo nije nikakva satanistička molitva. Naprotiv, ovaj popis je više okrenut nebu. Što čine ovi pojmovi kad ih gledamo skupa?

VELIKI MEDVJED (KOLA)

Jedna od zabluda je da je Sjevernjača najsjajnija zvijezda na nebu. Po sjaju je tek 45. zvijezda. Koja je najsjajnija zvijezda na nebu, i kojem zviježđu pripada Sjevernjača?

SIRIUS I MALI MEDVJED

Planet Mars, kao i naš planet, ima mjesec. Točnije mjesece. Navedite imena Marsovih mjeseca.

FOBOS I DEIMOS

Otvaramo sa jednim od najpoznatijih znanstvenika svih vremena. Ovaj engleski fizičar, matematičar i astronom, najpoznatiji je po jabuci, po zakonima gibanja, te o zakonu o gravitaciji. Kako se, imenom i prezimenom, zove ovaj genijalac?

ISAAC NEWTON

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)