Pub kviz pitanja za pojam: Rimsko carstvo

Stari Rimljani su, kao što znate, brojeve pisali slovima. Koje su slovo izabrali za broj 100?

C

43. godine prije Krista u Rimskoj Republici uspostavljen je savez poznat pod imenom Drugi trijumvirat. Prvi član trijumvrata je bio konzul Marko Emilije Lepid. Tko su druga dvojica?

OKTAVIAN AUGUST I MARKO ANTONIJE

Konačni pad Marka Antonija kao jedne od ključnih figura rimske politike nakon Cezarove smrti, desio se u pomorskoj bitci u kojoj je njegova flota poražena od Oktavijanove. Kako se zove rt kod kojeg je Marko Antonije konačno slomljen 31. godine pr. Kr.?

Akcij

Na području današnjeg Skradina, postojalo je jako ilirsko središte, koje nastavlja svoj kontinuitet i nakon priključivanja Dalmacije u sastav Rimskoga carstva. Naselje ima status municipija, a ime mu je?

SCARDONA

Kraj sela Kistanje, nalaze se ostatci velikog rimskog vojnog logora. Sve do potpune pacifikacije ilirskih krajeva, u njemu se, kao posade, izmjenjuje čitav niz rimskih legija. Kasnije se, nakon što počne gubiti vojni značaj, oko njega razvija i civilno naselje. Kako je ime ovog logora?

BURNUM

Na području Poreča, u razdoblju 1. stoljeća prije Krista, razvilo se rimsko naselje. Status kolonije dobija krajem istog stoljeća, a rimsko nasljeđe u gradu je najočitije u pravilnom položaju ulica stare porečke jezgre. Kako se u antici nazivao ovaj grad?

PARENTIUM

Na području današnjeg Nina, u rimskom razdoblju razvijao se urbani centar u položaju municipija. Kako se, u razdoblju vladavine Rima, nazivala ova naseobina?

AENONA

Za vrijeme Tiberijevog Panonskog rata (12. do 9. godina prije Krista), Rimljani osvajaju i naselje na jedinom pogodnom prijelazu preko Drave. Naselje su osnovali Andizeti, a Rimljani ga preuzimaju pod njegovim imenom, Mursa. U prvoj polovici 2. stoljeća uzdiže se do pozicije rimske kolonije. Sa gotskim i hunskim prodorima na područje Panonije, u potpunosti gubi na značaju. Na području kojeg današnjeg hrvatskog grada se nalazila antička Mursa?

OSIJEK

Kako se zvao, prema Ivanovom evanđelju, rimski vojnik koji je probio prsa razapetog Isusa Krista?

Longin

Uvriježeno je mišljenje da su na našim područjima prije dolaska Rimljana vladala ilirska plemena. Kako se zvalo pleme koje je obitavalo na području Istre a kako pak ono koje je živjelo oko i u slivu rijeke Neretve?

Histri i Daorsi

Mjesto događanja su Katalunska Polja. Datum događanja je 20. lipnja 451. godine. Na jednoj strani su Flavije Aecije sa vojskom Zapadnog Rimskog Carstva i Vizigoti sa kraljem Teodorikom. Tko je na drugoj strani ove velike bitke?

HUNI (ATILA)

Stari Rimljani su, kao što znate, brojeve pisali slovima. Koje su slovo izabrali za broj 100?

C

Jedna od najživotopisnijih zastava carskoga Rima bila je ona koju su koristile koničke jedinice, a koja je zbog oblika nosila ime draco. Naime, ona je imala usta od metala dok je tijelo bilo od svile, pa je u vjetru izgledala poput zmaja. Rimljani su ovaj koncept maznuli od naroda sa rimskih granica koji je prije svega bio poznat po konjici i konjaništvu. Tko su oni ako se zna da su u bitci kod Harana porazili i ubili Marka Licinija Krasa?

Parti

Najčešći način mučenja i kažnjavanja kod Rimljana bilo je razapinjanje na križ. Najpoznatiji razapeti je Isus, ali uz njega na istom mjestu su razapeli još dvojicu lopova. Jedan od njih je razapet branio Kristovu vjeru, te mu je ovaj, u znak zahvalnosti obećao ulazak u raj. Jedina je osoba koju je sam Isus proglasio svetim. Koje je ime Dobrog razbojnika?

DIZMA

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)