Pub kviz pitanja za pojam: Antika

Ako se pita Herodota, 300 Spartanaca je zaustavilo milijunsku perzijsku armiju u Termopilskom klancu. Spartance je predvodio Leonida. Kako se zvao car na čelu Perzijanaca?

Kserkso

Jedan od najvećih vojskovođa antike bio je Temistoklo. On je odmah shvatio da je jedini način da se odbije perzijska najezda na Grčku, tako da ih se porazi na moru. Stoga je u obrambenom savezu grčkih gradova inzistirao i na zajedničkoj floti. Konačna kruna je bila velika pobjeda kraj jednog grčkog otočića. Kojeg?

Salamina

Ako se pita Herodota, 300 Spartanaca je zaustavilo milijunsku perzijsku armiju u Termopilskom klancu. Spartance je predvodio Leonida. Kako se zvao car na čelu Perzijanaca?

Kserkso

Prvi trijumvirat u antičkom Rimu može se objasniti kao prijelazno razdoblje iz Republike prema Carstvu. U tom trenutku, tri najjača čovjeka u Rimu, podijelila su između sebe sfere i područja vladanja u cijeloj Republici. Prvi od njih je bio Julije Cezar. Tko su druga dvojica?

GNEJ POMPEJ I MARKO LICINIJE KRAS

Jedan od brodova koje znamo iz grčke mitologije, prevozio je Jazona i ekipu u avanturi sa zlatnim runom. Ime broda se podudara sa imenom Odisejeva psa, ali i sa imenom američkog filmskog trilera iz 2012. godine. Navedite ime ovoga broda.

ARGO

Evo nas opet u Antici, točnije u Ateni. Tražimo ime velikog grčkog matematičara, koji je zadužio svjetsku znanost djelom objavljenim oko 300 gpk.. Riječ je o matematičkim spisima objavlenim u trinaest knjiga, po imenu Elementi. Do dana današnjeg, ove spise se smatra jednim od najboljih djela o matematici ikad. Kako se zvao autor Elemenata?

EUKLID

Za Pitagoru se slobodno može reći da je prvi pravi matematičar. Iako sumnjam da bi se on s tim složio, jer je uz matematiku jednak interes pokazivao i prema znanosti i prema filozofiji. Ipak, nama je najpoznatiji po svom matematičkom teoremu. Kako izgleda Pitagorin teorem izražen u matematičkoj formuli?

A2 +B2 = C2

Ovog puta tražimo ime starogrčkog autora koji je najpoznatiji po svom djelu Anabaza.Ovaj vojnik i plaćenik sudjelovao je u plaćeničkoj grčkoj vojsci koja se borila za jednu od frakcija u perzijskim ratovima za vlast, a nakon poraza njihove strane, njih se 10000 vratilo kroz Malu Aziju do domovine. To je opisao u Anabazi. Tko je on?

KSENOFONT

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)