Pub kviz pitanja za pojam: Proza

Koji roman počinje rečenicom: “Sve sretne obitelji nalik su jedna na drugu, svaka nesretna obitelj nesretna je na svoj način.” , i tko je autor tog remekdjela?

ANA KARENJINA I LAV NIKOLAJEVIČ TOLSTOJ

Jedno književno, posvećeno Zoranu Feriću. Ako pogledamo njegove romane i zbirke kratkih priča, gdje je anđeo, a čiji je kalendar?

OFSAJD I MAJA

I na kraju ove grupe ostajemo kod Nautilusa. Naime, Jules Verne nije bio originalan kod davanja imena svojoj podmornici. Preuzeo je ime od prve funkcionalne podmornice koju je za potrebe francuske mornarice, oko 1797., konstruirao i izgradio jedan američki inženjer. Kako se on zvao?

ROBERT FULTON

Daleko najpoznatija književna podmornica je Nautilus Julesa Verna. Kapetan Nemo i Nautilus spominju se u dva njegova romana. Jedan je legendarni Dvadeset tisuća milja pod morem. Kako se zove drugi Vernov roman u kojem se pojavljujer podmornica Nautilus?

TAJANSTVENI OTOK

E sad pitanje za one malo starije. Riječ je o imenu Kočićeve pripovjetke o istoimenom biku. U priči se sve vrti o borbi lokalnog bosanskog bika i carskog bika Rudonje. Kako se zove ovaj bik Bosanac?

JABLAN

U Tolkienovom romanu Hobit se pojavljuje hrpa patuljaka. Njihov vođa je Thorin, poznat po tome da se u jednoj bitci poslužio drvenom kladom kao štitom, zbog čega će dobiti i nadimak po kojem ga se znalo u Međuzemlju. Od koje vrste drveta je bila klada kojom se Thorin poslužio kao štitom?

HRAST

Kakav je muzej u naslovu knjige Dubravke Ugrešić iz 1998.?

Muzej bezuvjetne predaje

Nakon što ih Orlovi spase od podivljalih varga, družina patuljaka, zajedno sa Gandalfom i Bilbom, odlazi tražiti pomoć u kuću gorostasnog muškarca, koji živi sa životinjama prijateljima, i ima sjajnu sposobnost pretvoriti se u ogromnog crnog medvjeda. Kako se on zove?

BEORN

Na početku velike avanture, hobitu Bilbu Bagginsu u kuću će početi kapati patuljci, pojedinačno i u grupama. Koliko će ih se, na kraju skupiti?

13

U romanu Drakula Brama Stokera iz 1897. godine, pojavljuje se liječnik i znanstvenik, koji se u slobodno vrijeme bavi naganjanjem svakojakih čudovišta. Možemo ga smatrati najvećim neprijateljem Grofa Drakule. Koje je ime Bram Stoker nadjenuo ovom fiktivnom lovcu na vampire, nizozemskog porijekla?

ABRAHAM VAN HELSING

Doktor Daneeka samo je jedan od mnogih životopisnih likova u književnom klasiku dvadesetog stoljeća, kojeg je 1961. godine napisao Joseph Heller. Liječnik je na američkom vojnom aerodromu smještenom u Južnoj Italiji 1943. godine. Tu ga upoznajemo kako liječi glavnog lika u romanu, Yossariana, člana posade američkog bombardera. Kako se zove književni klasik u kojemu se spominje doktor Daneeka?

KVAKA 22

Neizostavni književni liječnik je i Doktor Jekyll, kojeg ne možemo spominjati bez njegovog drugog ja, Mister Hyda. Dobri doktor, želeći stvoriti serum koji bi suzbio njegovu lošu stranu, stvara napitak koji ga transformira u zlu kreaturu, Mr. Hyda. Koji književnik je stvorio nesretnog dr. Jekylla, a bogami i Mr. Hyda?

ROBERET LOUIS STEVENSON

Drugi književni doktor legenda je vjerni pratilac Sherlocka Holmesa, doktor John Watson. Tijekom vojne službe biva ranjen, te se povlači iz vojske. Nakon toga se upoznaje sa slavnim detektivom i ostalo je povijest. U kojoj zemlji je fiktivni doktor Watson ranjen kao vojnik britanskog carstva?

AFGANISTAN

Jedan od sjajnih književnih autora sa ovih prostora preziva se, predpostavili ste, Kovač. Sjajni romani Vrata od utrobe, Grad u zrcalu, te scenariji za filmove Lisice, Okupaciju u 26 slika i Pad Italije, vrhovi su njegova rada. Svojim piscem ga smatraju u Bosni, Hrvatskoj i Crnoj Gori, ali on je svojim radom već davno prerastao granice. Kako se zove ovaj Kovač iz zadnjeg pitanja?

Mirko

U zadnje vrijeme izuzetno popularni norveški pisac Jo Nesbo, svoju slavu duguje seriji romana o neprilagođenom i uglavno pijanom policijskom inspektoru Harryu Holleu. Zbog nečega, jedan dio njih, točnije četiri, nazvao je imenima životinja. Tako tu imamo Šišmiša, Žohare, Crvendaća. Koji naslov knjige (ili koja životinja) fali iz ove menažerije?

LEOPARD

Godina je 1984., Veliki Brat sve vidi, a on je službenik Ministarstva istine. U potpunosti prezire postojeći sustav, i pokušava ga podrivati iz nutra. Kako je ime ovog književnog lika?

WINSTON SMITH

Ovog puta tražimo ime starogrčkog autora koji je najpoznatiji po svom djelu Anabaza.Ovaj vojnik i plaćenik sudjelovao je u plaćeničkoj grčkoj vojsci koja se borila za jednu od frakcija u perzijskim ratovima za vlast, a nakon poraza njihove strane, njih se 10000 vratilo kroz Malu Aziju do domovine. To je opisao u Anabazi. Tko je on?

KSENOFONT

Mali princ je remekdjelo svjetske književnosti. U njemu se pojavljuje niz životinja. Jedna od njih moli Malog princa da ju pripitomi kako bi bili prijatelji i potrebni jedno drugom. O kojoj je to životinji riječ u ovom pitanju?

Lisica

Hrvatski roman imena Crvena voda izašao je pred javnost 2017. godine. Riječ je o krimiću koji se u periodu od 27 godina bavi nestankom sedamnaestogodišnje djevojke 1989. godine, prilikom ribarske fešte na dalmatinskoj obali. Kako se zove hrvatski pisac koji je napisao Crvenu vodu?

Jurica Pavičić

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)