Pub kviz pitanja za pojam: Firenca

Kad se spominje renesansa, tri imena su uvijek na vrhu. Njih trojica se i dan danas navode među najvećim umjetnicima koji su ikad stvarali. Dvojica su Da Vinci i Michelangelo. Treći nije ništa manje poznat. Njegove slike Vjenčanje Djevice, Portret Pape Julija II, te freska Atenska škola vrh su renesansnog slikarstva. Kako se zove treći iz sjajnog renesansnog tria?

RAFAEL

Ako pogledamo kupolu katedrale u Firenci, svjesni smo da je arhitekt morao biti poseban. Smatra ga se prvim renesansnim arhitektom, a posebno je bitan jer je znanstveno pojasnio i opisao linearnu perspektivu. Kako je ime ovom poznatom Firentincu?

FILIPPO BRUNELLESCHI

Jedna od najpoznatijih slika iz razdoblja renesanse je slika Rođenje Venere. Čuva se u Firenci, u galeriji Ufizzi, a nastala je 1485. godine. Tko je autor ovog remekdjela?

SANDRO BOTICELLI

Kada veliki talijanski pjesnik zaluta u dubokoj i mračnoj šumi, i kad mu izlaz iz nje prepriječe vučica, lav i pantera, u pomoć će mu doći Vergilije, te mu objasniti da mora proći kroz Pakao, Čistilište i Raj. Kad dođu do vrata prve od ovih cijenjenih ustanova, nad njima će pisati: Ostavite svaku nadu, vi koji ulazite. Ili tako nekako. Kako se zvao taj pjesnik?

DANTE ALIGHIERI

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)