Pub kviz pitanja za pojam: Nobelova nagrada

Doktor Živago je roman koji će svom autoru donijeti Nobelovu nagradu za književnost, a koju on nikada neće primiti. Kako se zove autor ovog romana?

BORIS PASTERNAK

I za kraj Niels Bohr. Sjajni fizičar, koji je 1922. godine dobio Nobelovu nagradu za fiziku za zasluge u istraživanju strukture atoma. Koja država se može podičiti time da je u njoj rođen Niels Bohr?

Danska

Kako se zove pisac koji je između ostaloga napisao “Sagu o Forsyteima”, ako znamo da je isti dobio i Nobelovu nagradu za književnost (1932.), te da je osnovao Pen Klub.

John Galsworthy

Škotski znanstvenik Alexsander Fleming, svojim otkrićem je napravio nevjerojatan skok u medicini. Za to otkriće kraljica će mu 1944. dodijeliti plemićku titulu , a već iduće godine dobija i Nobelovu nagradu. Koje je to njegovo otkriće promijenilo svijet moderne medicine?

PENICILIN

Koju se književnu nagradu odmila nazivamo “malim Nobelom”?

Nagrada Hans Christian Andersen

Iako je puno poznatiji kao filmski lik, doktor Živago je i jedan od najpoznatijih književnih doktora. Autor je za ovaj književni klasik dobio Nobelovu nagradu za književnost, 1958. godine. Kako se zove ruski pisac koji je stvorio nezaboravni lik doktora Živaga?

BORIS PASTERNAK

U srpnju 1961. godine, jedan od najvećih pisaca dvadesetog stoljeća, Ernest Hemingway, uzeo je pušku i pucao si u glavu. Ovaj autor će, 1952. godine, napisati sjajan roman za koji 1953. dobija Pulitzera, a već 1954., Hemingway dobija Nobela za književnost. Ovo je zadnje njegovo djelo objavljeno mu za života. O kojem romanu je riječ?

STARAC I MORE

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)