Pub kviz pitanja za pojam: Bosna i Hercegovina

Ovdje je riječ o jednom jednostavnom jelu, naime, riječ je o kajgani. Međutim u Bosni se često koristi i drugi naziv za to jelo. Isto ime se koristi i za jelo u kojem na dinstano mljeveno meso na kraju bacimo nekoliko jaja na oko. Koji je to isti naziv za oba ova jela?

ČIMBUR

Ovo bosansko jelo priprema se tako da u malo gušću smjesu od one za palačinke dodamo narendani krumpir te sve zajedno stavimo na pečenje. Potom se izreže, te zalije smjesom od mlijeka i maslaca, te se vrati natrag u rol da se zapeče. Kao prilog se često servira sir i vrhnje. Kako se zove ovaj bosanski specijalitet?

KLJUKUŠA

Kad bi ovo jelo pokušali opisati, najjednostavnije bi bilo reći da je to kuhano tijesto punjeno pirjanim mesom. Poslužuje se tako da pojedine primjerke u obliku trokuta i skuhane u vodi, stavimo par minuta na zagrijanu tavu, te na kraju zalijemo vrhnjem sa češnjakom. Kako nazivamo ovo tradicionalno jelo?

KLEPE

Jedno od karakterističnih jela bosanske kuhinje je i kisela čorba od mesa, uglavnom pilećeg, i povrća, u koju se, da bi je zgusnuli, dodaje vrhnje i žumanci. Da bismo dobili kompletno ime ove delikatese za svečane prigode, moramo dodati titulu ispred riječi čorba. Znači, čija je ovo čorba?

BEGOVA ČORBA

Znamo da bosansku gastronomiju ne možemo zamisliti bez bureka, pituljica i pita. Jedna od najboljih je pita zeljanica. Uz sir, kao jedan od sastojaka, povremeno se koristi blitva. Ipak, puno češće je jedno drugo povrće. Koje?

ŠPINAT

Premier liga je naziv prve nogometne lige u BiH. Koji klub se diči titulom pobjednika ove lige u sezoni 2015./16.?

HŠK ZRINJSKI

Ovo autohtono jelo Dalmacije, Like i južnih dijelova Bosne i Hercegovine, vuče porijeklo još iz srednjeg vijeka. Radi se o sušenom i dimljenom mesu uškopljenog jarca, ovna ili brava, a od tud mu je i ime, izvedeno iz latinskog imena castrare. Izuzetno je jakog vonja, a u Zagori se priprema sa keljom i raštikom, dok je bliže obali puno češći kiseli kupus. Koji je naziv ovog jela?

KA(O)ŠTRADINA

Poznato je da BiH ima tri predsjednika. Tko su bili prva tri?

Izetbegović, Zubak i Krajišnik

Kako nazivamo planinski lanac u južnoj Europi, koji se proteže zapadnim dijelom Balkanskog poluotoka kroz Hrvatsku, Bosnu i Hercegovinu, Srbiju, Crnu Goru i Albaniju?

Dinaridi

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)