Pub kviz pitanja za pojam: Željeznica

A sad malo željezničke povijesti. Naime, 1829. godine su održani tzv. Rainhill Trialsi u kojima je odlučeno koja će lokomotiva voziti na novoizgrađenoj pruzi između Liverpoola i Manchestera. Pobijedio je model iza kojeg su stajala braća Stevenson. Kako se zvala ova lokomotiva?

Rocket

Jedno pitanje o vlakovima u nas. Prva željeznička dionica na području Hrvatske bila je dio pruge između Mađarske i Slovenije. Izgrađena je 1860., i povezuje dva hrvatska naselja. Jedno je Čakovec. Koje je drugo?

KOTORIBA

Jedna željeznička linija je u zadnje vrijeme izuzetno popularna. Riječ je o vlaku s kojim Harry Potter i njegova ekipa putuju u čarobnjačku školu. Kako se, punim imenom, zove ovaj vlak?

HOGWARTS EXPRESS

Najduža pruga na svijetu je Transsibirska. Ona povezuje St. Petersburg i Moskvu sa udaljenim azijskim dijelovima Rusije, ali i sa Mongolijom, Kinom i Japanskim morem. Međutim, glavni pravac, duljine 9288 kilometara, vodi od Moskve do kojeg grada?

VLADIVOSTOK

Jedna od prvih zemalja koja je shvatila prednosti super brzih vlakova bila je Francuska. Tako se ona danas može podičiti sa najvećom mrežom željezničkih linija brzih vlakova u Europi. Kako se zovu francuski vlakovi kojima je normalna brzina oko 320 kilometara na sat, a koji prometuju po ovim linijama?

TGV

Daleko najpoznatiji vlak ikad je Orient Express. Ruta mu se u više navrata mijenjala, ali najčešće je povezivala dva velika grada. Jedan je Pariz. Koji je drugi?

ISTAMBUL

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)