Pub kviz pitanja za pojam: Mediteran

Mediteranski otok Cipar podijeljen je na turski i grčki dio još od rata 1975. godine. Povod ratu je bila stalna želja grčkog stanovništva za ujedinjenjem sa Grčkom. Prvi ciparski predsjednik, imenovan 1960., bio je protiv toga i stalno je pokušavao smiriti tenzije između dva naroda. Kako se zvao ovaj pravoslavni episkop?

MAKARIOS III

U ovom pitanju tražimo opet ime mediteranske samonikle biljke. Okusom je vrlo slična anisu, a u kulinarstvu se koriste i lukovica, i stabljika, i listovi ove biljke. U cvatu oblikuje veliku glavicu u obliku obrnutog kišobrana, a cvjetovi su žute boje. Kako je ime ove biljke, latinskog naziva foeniculum vulgare?

KOMORAČ (KOROMAČ)

Kadulja je samonikla mediteranska biljka koja se koristi kao začin u mnogim svjetskim kuhinjama. Međutim, puno je poznatija po svojoj uporabi u medicinske svrhe, gdje se pripravci od nje koriste za riješavanje mnogih zdravstvenih problema. Koje je drugo ime kojom nazivamo ovu biljku?

ŽALFIJA (KUŠ)

Mravinac je jedno od najupotrebljavanijih mediteranskih začina na svijetu. Naravno, ovo je ime koje je udomaćeno na našim prostorima. Po kojem imenu u svijetu prepoznajemo ovu samoniklu mediteransku biljku?

ORIGANO

Jedna od najpoznatijih mediteranskih biljaka, lavanda, koristi se u mnogim područjima. Tako je nalazimo u kulinarstvu, medicini, te posebice u izradi eteričnih ulja. Protiv kojih kukaca ju se tradicionalno sprema u ormare?

MOLJCI

Otaramo ovu grupu sa kratkim i jednostavnim pitanjem. Bez kojeg mediteranskog začinskog bilja ne možemo zamisliti ni jedne pristojne svatove sa ovih prostora?

RUŽMARIN

Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)