Klikom na reklamu podržavate rad ove stranice, na čemu najljubaznije zahvaljujemo. :)

Slučajnih 40

Zabavite se i testirajte svoje znanje sa četrdeset nasumično odabranih pitanja iz naše baze. Random kviz pitanja će se kroz vrijeme modificirati, tako što ćemo uvesti filtere pomoću kojih ćete moći odrediti koja vam se pitanja prikazivati, a koja ne, temeljeno na odabiru kategorija, vremenskom periodu objave pitanja. Ali pošto je ovaj web, u trenutku dok čitate ovaj tekst još uvijek rana alpha, proći će dosta vremena dok ne popeglamo sve ono što nam je trenutno u prioritetima.

 

Autor: kvizopija.com

U ovom pitanju je riječ o orijentalnoj slastici, koju smatramo bosanskom nacionalnom delikatesom. Porijeklom je iz Perzije, a u Bosnu je stigla sa Osmanlijama. To je jelo od kuhanih jabuka filanih kremom od oraha ili badema, te vrhnja i šećera. Na kraju još ide šlag kao ukras. Kako zovemo ovu bosansku slasticu?

TUFAHIJA

Autor: kvizopija.com

Koju poznatu tvrtku su 1946. u Tokiju osnovali Masaru Ibuka i Akio Morita pod imenom Tokyo Tsushin Kogyo?

Sony

Autor: kvizopija.com

Kod nekih praživotinja kao što su korjenonošci, krednjaci ili bičaši pojavljuju se nestalni protoplazmatski izdanci neodređena oblika. Služe kretanju i obuhvaćanju hranjivih čestica. Njihovi se pokreti zasnivaju na aktivnosti tzv. stezljivih bjelančevina (kontraktilnih proteina). Kako se nazivaju ovi izdanci?

pseudopodij

Autor: kvizopija.com

Meksički predsjednik i general Santa Anna, na početku predsjednikovanja povukao je neke nepopularne poteze, tako da se nekoliko područja u državi pobunilo. Sa Yucatanom je sve rješeno pregovorima, ali veći problem je bio na krajnjem sjeveru zemlje. U pokušaju gušenja pobune, bit će uključen u opsadu i zauzimanje jedne tvrđave, koja će ući u legendu jedne druge države. U sastavu kojeg grada se danas nalazi ova tvrđava?

SAN ANTONIO

Autor: kvizopija.com

Jedan od gradova koji je preživio najveće strahote tijekom Drugog svjetskog rata bio je Lenjingrad. U početku opsade veliki ruski skladatelj započinje rad na svojoj sedmoj simfoniji koja će kasnije postati slavna Lenjingradska. Tko je on ako se zna da je simfoniju završio u Samari nakon izlaska iz opsjednutog Lenjingrada?

Dmitrij Šostakovič

Autor: kvizopija.com

PT 109 je bio torpedni čamac američke vojske koji je potopljen 1942. godine od strane Japanaca. Bio bi samo jedan od mnogih da mu posljednji kapetan nije globalno poznata osoba. Kako se on zvao?

JFK

Autor: kvizopija.com

Koji je naziv pjesme TBF-a? Ako nije “Šonjo sa mašnom” ili “Gospođa s tašnom”.

Pas sa plastičnim plaštom

Autor: kvizopija.com

Koji planet sučevog sustava ima najveću gustoću?

Zemlja

Autor: kvizopija.com

Acer saccharinum je drvo porijeklom iz istočnih i središnjih Sjedinjenih Država i jugoistočne Kanade. To je jedno od najčešćih stabala u Sjevernoj Americi. Kod nas je poznat kao srebrnolisni ili srebrni pa onda ime drveta. Koje je to drvo u pitanju ako se zna da ga se još zove i potočni, veliki, močvarni i bijeli?

javor

Autor: kvizopija.com

U razgradnji molekula čega sudjeluje probavni enzim lipaza?

Masti

Autor: kvizopija.com

Na albumu Zastave Parnog valjka iz 2000. godine pojavljuje se pjesma u kojoj se mogu naći ovi stihovi: Kaži da sam blesav Pjevam pjesme naivne Al’ ne možeš mi ništa Smijem se… Kako se ova pjesma zove?

U Ljubav Vjerujem

Autor: kvizopija.com

I u trećoj velikoj Shakespearovoj tragediji, Othellu, sve se vrti oko jednog ženskog lika. Naime, vojskovođa Othello jako je ljubomoran na svoju ženu, što će na kraju dovesti do tragičnog kraja za njih oboje. Kako se zvala nesretna Othellova supruga?

DESDEMONA

Autor: kvizopija.com

Na svom epskom putovanju Eric the Viking mora doći na otok na kojem se razvila divna antička utopija. Tamo mora naći rog čija će svirka njemu i posadi omogućiti dolazak u Asgard. Kako se zove ovaj suludi otok?

Hy-Brasil

Autor: kvizopija.com

Miksomatoza je akutna, zarazna, virusna bolest. Klinički je prepoznatljiva po miksomatoznim (želatinoznim) čvorovima u koži, u izmetno-spolnom području i na glavi. Koje to životinje napada ova boleština?

Zečevi/kunići

Autor: kvizopija.com

Najuglednija diskografska nagrada u našoj državi je Porin. Ime je dobila po operi koja je praizvedena 1897. godine u Zagrebu, hrpu godina nakon autorove smrti. Stvarno ne bi imalo smisla sada postaviti pitanje po kojoj operi je Porin dobio ime, ali ni stvarno pitanje ne bi trebalo biti puno teže. Tko je autor opere Porin?

VATROSLAV LISINSKI

Autor: kvizopija.com

Kažu da je našeg porijekla, a znamo da je padao sa crnim jastrebom, da zna pozeleniti kad popizdi, da mu je drag Munchen, i da se naganjao sa Ahilom pod Trojom. Tko je on?

ERIC BANA

Autor: kvizopija.com

Ma što mi u Hrvatskoj govorili, kraljevska skijaška disciplina je spust. Dvije legendarne spustaške utrke nalaze se u Garmisch Partenkirchenu i Kitzbuhelu. Ova druga službeno se zove Hahnenkamm-Rennen, ali je puno poznatija po nadimku. Kako se zove staza u Garmischu, te koji je ndimak kitzbuhelskog spusta?

KANDAHAR I STREIF

Autor: kvizopija.com

U koju državu je Joseph Conrad smjestio radnju romana Srce tame?

DR. KONGO

Autor: kvizopija.com

…Velebite, vilovito stijenje, Ja ljubim tvoje smilje. Ljubim tvoga u gorici vuka, I onoga – Ličkoga hajduka… Ovo je stofa iz hrvatske domoljubne pjesme iz druge polovice 19. stoljeća. Autori su nepoznati, ali pjesma ide pod najpoznatije domoljubne sa ovih prostora. Kako se ona zove?

Vila Velebita

Autor: kvizopija.com

Finski režiser koji sam tvrdi da je pola scena u svojim filmovima snimio mrtav pijan, iako sad nije siguran koje su pijane, a koje trijezne scene. Ako želite raditi intervju sa njim, može, uz uslov da pri tom pijete sa njim. Kako se zove ovaj čudak, autor remekdjela poput Lutajućih oblaka, Ariela, Lenjingradskih kauboja, Čovjeka bez pamćenja i mnogih drugih?

AKI KAURISMAKI

Autor: kvizopija.com

Kada se 1976. godine u kinima pojavio Rocky, postao je trenutni hit film. Uz ogromnu zaradu, uspio je dobiti i tri Oscara te godine, od čega je i jedan za najbolji film. Tko je scenarist prvog filma o Rockyu?

SYLVESTER STALLONE

Autor: kvizopija.com

Starsky and Hutch, kriminalistička je komedija iz 2004. godine, nastao na predlošku serije iz sedamdesetih godina prošlog stoljeća. Radnja prati dvojicu, u potpunosti različitih detektiva, koji rade kao uspješan tim. Koja dva glumca, imenom i prezimenom glume ovu dvojicu detektiva u filmu iz 2004. godine?

BEN STILLER I OWEN WILSON

Autor: kvizopija.com

Brodarica je dio Šibenika, točnije predgrađe istog, sa predivnom plažom. Nasuprot Brodarice, na samo pet minuta vožnje čamcem, smjestio se najniži otok na hrvatskom Jadranu. Kako se taj otok zove?

Krapanj

Autor: kvizopija.com

I na Baniji se nalazi trkača staza. Nedaleko od Bačuge, smjestila se pitoreskna motocross staza. Kako je njeno ime?

Zelena Dolina

Autor: kvizopija.com

Bojni otrov službenog imena diklordietil-sulfid svoje je svijetlo dana ugledao u cik Prvog svjetskog rata, a u engleskom žargonu je ostao upamćen po svojoj specifičnoj boji te je stoga dobio nadimak po jednom „finom“ začinu. Kojem?

Senf (mustard)

Autor: kvizopija.com

Just Like That je pjesma koja je na 65. Grammyu proglašena pjesmom godine. Kako se zove glazbenica koja ju snimila ako se zna da je rođena 1949. u Burbanku, California?

Bonnie Raitt

Autor: kvizopija.com

Jednostavno književno. Kako se zovu dva lika koje je Franz Kafka tako opako izmaltretirao u Preobražaju i Procesu?

GREGOR SAMSA I JOSEF K

Autor: kvizopija.com

Možda i najpoznatiji putopisac sa naših prostora je hrvatski povjesničar umjetnosti, slikar i književnik Matko Peić. Baveći se umjetnošću, imao je priliku proputovati Hrvatsku, iz čega je nastao sjajan putopis. Prvi put je izdan 1967., a četvrto izdanje bilo je 2002. godine. Kako se zove ova zbirka putopisa?

SKITNJE

Autor: kvizopija.com

Kad netko spomene zemljopis Južne Amerike, uvijek je prva asocijacija Amazona. Ova rijeka definira kontinent u potpunosti. Ipak, pitanje nije vezano za nju. Koja je po dužini druga rijeka južnoameričkog kontinenta?

Parana

Autor: kvizopija.com

Najstarije kontinuirano naselje u Europi nalazi se u Hrvatskoj. O kojem se gradu radi ako znamo da je kontinuirano naseljen preko 8.300 godina.

Vinkovci

Autor: kvizopija.com

Škotski znanstvenik Alexsander Fleming, svojim otkrićem je napravio nevjerojatan skok u medicini. Za to otkriće kraljica će mu 1944. dodijeliti plemićku titulu , a već iduće godine dobija i Nobelovu nagradu. Koje je to njegovo otkriće promijenilo svijet moderne medicine?

PENICILIN

Autor: kvizopija.com

Japanska religiozna skupina koju je osnovao Shoko Asahara, mala je zajednica koja postaje planetarno popularna nakon što njeni članovi 1995. izvrše napad sarinom u tokijskoj podzemnoj. Jedan od naziva za njih je Aum Shinrikyo. Danas ovaj pokret koristi drugo ime. Koje?

Aleph

Autor: Darko Lopaša

Najviši snijeg ikada u Hrvatskoj izmjeren je 21.3.2013. na Zavižanu. Koliko je tada centimetara snijega palo?

322 cm.

Autor: kvizopija.com

Koja je bivša grupa Aljoše Šerića 2004 objavila hit „Iste cipele“?

Ramirez

Autor: kvizopija.com

Najpoznatije književno djelo koje se bavi Senjom je Šenoin roman Čuvaj se senjske ruke. Međutim, i u romanu Posljednji Stipančići radnja se uglavnom odvija u Senju. Navedite ime i prezime autora koji je napisao Posljednje Stipančiće.

Vjenceslav Novak

Autor: kvizopija.com

Prvi susjed i radni kolega Spužva Boba je čangrizava lignja. I jednom i drugom, posao u Rakovoj Poslastici ugrožava veliki neprijatelj. Kako se, u hrvatskom prijevodu, zove lignja, a kako ovaj negativac u obliku planktona?

KALAMARKO I PLANKTON

Autor: kvizopija.com

I na kraju jedna od najljepših tradicija i zaštitni simbol grada Zadra. Naime, riječ je o veslačima koji već 800 godina s malim čamcima na vesla povezuju dva kraja gradske luke po svim vremenskim uvjetima, štedeći na taj način vrijeme svojim vjernim putnicima. Ova tradicija se već stoljećima prenosi s koljena na koljeno u nekoliko obitelji, a uspjela se održati unatoč svim izazovima modernog vremena. Kako se nazivaju ovi iznimni ljudi?

Zadarski barkajoli

Autor: kvizopija.com

Na planinskim pašnjacima našega podneblja raste ljekovita biljka koju poznajemo pod imenom encijan. Također je poznata i kao srčanik ili gencijana. Pošto znamo da kod nas ne postoji ništa od čeg se ne može napraviti rakija, tako se kuva i od ove biljke. Nisam nikad čuo za encijanušu ili srčanikušu. Isključivo zato jer ovu rakiju zovu po još jednom narodnom imenu za ovu biljku. Koje je to ime?

LINCURA

Autor: kvizopija.com

Škotski ovčar je jedna od najpopularnijih psećih pasmina. Kod nas, a i u svijetu, ove se pse puno češće naziva škotskom riječi kojom oni opisuju mladu djevojku, a sve zbog niza novela, a kasnije i megapopularnih filmova u kojima se pojavljuje pas ove pasmine a tog imena. Kako mi često zovemo škotske ovčare?

Lassie

Autor: kvizopija.com

Jedna od sportskih momčadi za koju doslovno možemo reći da je zasigurno najbolja u svom sportu, dolazi nam sa južne hemisfere. Naime, ova reprezentacija u čvrstom kontaktnom sportu ima pozitivan omjer sa svim reprezentacijama protiv kojih je igrala. Kako glasi nadimak ove ekipe?

ALL BLACKS